Studentai sunerimo – mokančių už studijas vėl daugės

Lietuvos studentų sąjunga (LSS) kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją bei Švietimo ir mokslo komitetą, išsakydama pastabas dėl įstatymo projekto „Dėl preliminaraus valstybės finansuojamų pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų vietų, į kurias 2019 metais priimami studentai, skaičiaus, studijų stipendijų skaičiaus ir skiriamo valstybės finansavimo“.

Anot LSS atstovų, dėl 2019 m. padidėjusių norminių studijų kainų gerokai mažėja bendras VF vietų skaičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Anot LSS atstovų, dėl 2019 m. padidėjusių norminių studijų kainų gerokai mažėja bendras VF vietų skaičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2019, 1:39 PM

Sąjunga susirūpino dėl valstybės numatyto finansavimo paskirstymo, kuriuo galimai bus mažinamas valstybės finansuojamų studijų prieinamumas būsimiems studentams. Ji mato  grėsmę, jog savo lėšomis mokančių studentų skaičius, palyginus su ankstesniais metais, ne tik nemažės, tačiau dar labiau išaugs.

Siūlo įvertinti ir VNF vietas

Siekiant tikslingai planuoti VF studijų vietas ir užtikrinti, kad būtų panaudota didžioji valstybės skiriamo finansavimo lėšų dalis, LSS siūlo planuojant VF studijų vietų paskirstymą atsižvelgti ne tik į ankstesnių metų studentų priėmimo į VF studijų vietas rezultatus, tačiau ir užpildytas VNF vietas, kadangi didelė dalis studentų, kurie moka už studijas savo lėšomis, peržengė nustatytą minimalią stojimo kartelę – vidutinis konkursinis balas 2018 m. stojant į universitetus buvo 5,3, o į kolegijas – 2,84.

LSS kreipimesi teigiama, kad atsižvelgiant ir į VNF vietas, būtų mažinamas savo lėšomis mokančių studentų skaičius, išvengta praėjusių metų klaidų dėl nepanaudotų VF studijų vietų ir užtikrinama LR konstitucijoje įteisinta nuostata dėl aukštojo mokslo prieinamumo: „Aukštasis mokslas prieinamas visiems pagal kiekvieno žmogaus sugebėjimus. Gerai besimokantiems piliečiams valstybinėse aukštosiose mokyklose laiduojamas nemokamas mokslas“.

Mažėja bendras VF vietų skaičius

LSS atstovai kreipimesi teigia, jog palyginus su 2018 m. priimtu nutarimu, 2019 m. lėšos, skirtos valstybės finansuojamoms (VF) studijų vietoms, praktiškai nesikeičia, tačiau dėl 2019 m. padidėjusių norminių studijų kainų, gerokai mažėja bendras VF vietų skaičius.

Kolegijose VF vietų skaičių planuojama sumažinti 3236, o universitetuose padidinti 9, nors, remiantis LAMA BPO duomenimis, 2018 m. į pirmosios pakopos bei vientisąsias studijas VF vietas universitetuose įstojo 7124, o kolegijas 4987 studentai. Tuo tarpu, į valstybės nefinansuojamas studijų (VNF) universitetuose įstojo 3676, o kolegijas 5015 studentų. Nors liko nepanaudota 5300 valstybės finansuojamų studijų vietų, savo lėšomis mokančių studentų skaičius 2018 m. gerokai išaugo.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.