ES fondų auditas: nustatyta 5 mln. eurų netinkamų finansuoti išlaidų

Valstybės kontrolės ES investicijų audito departamentas (ESIAD) atliko 2017 m. liepos 1 dienos -2018 m. birželio 30 dienos auditą ir vertintuose projektuose nustatė 5 mln. eurų netinkamų finansuoti išlaidų.

Šiuo metu valstybinio audito ataskaita ir išvada yra pateiktos vėlesniems EK sprendimams. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Šiuo metu valstybinio audito ataskaita ir išvada yra pateiktos vėlesniems EK sprendimams. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2019, 12:09 PM

Auditas buvo atliktas vykdant institucijų, administruojančių ES fondų lėšas, veiksmų ir deklaruotų projektų išlaidų atitikties nustatytiems reikalavimams audito institucijos funkcijas, atsirinkus ir įvertinus 159 mln. eurų vertės išlaidų tinkamumą, pranešė Valstybės kontrolė.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos buvo susijusios su viešųjų pirkimų vykdymu ir neperkančiųjų organizacijų vykdytais pirkimais. Iš viso per ataskaitinį laikotarpį Europos Komisijoje (EK) deklaruota 617 mln. eurų.

„Kadangi tikėtinas klaidų lygis ataskaitiniu laikotarpiu EK deklaruotose išlaidose šiek tiek viršijo nustatytą toleruotiną 2 proc. ribą, atlikdami 2017 m. liepos 1 d.-2018 m. birželio 30 d. laikotarpio auditą, pateikėme sąlyginę nuomonę.

Šiuo metu valstybinio audito ataskaita ir išvada yra pateiktos vėlesniems EK sprendimams“, – pranešime cituojamas ES investicijų audito departamento direktorius Arūnas Siniauskas.

Atsižvelgiant į tai, kad nustatyti trūkumai nėra būdingi visai administravimo sistemai, ir įvertinus audituojamų subjektų atliktus rizikos mažinimo ir trūkumų šalinimo veiksmus (35 proc. ESIAD teiktų rekomendacijų įgyvendinta audito metu), teikiama išvada, kad Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos valdymo ir kontrolės sistema ataskaitiniu laikotarpiu veikė. Reikalingi tik tam tikri jos patobulinimai.

Atkreiptinas dėmesys, kad ES teisės aktai nesuteikia audito institucijai įgaliojimų auditų metu vertinti ES lėšų panaudojimo efektyvumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.