Suklestėjo finansų piramidės – grįžo seni laikai?

Vroclavo teismas dešimčiai metų kalėti nuteisė finansinės piramidės „Finroyal“ įkūrėją Andrzejų Korytkowskį, sugebėjusį iš Lenkijos gyventojų išvilioti ir pradanginti 100 milijonų zlotų (23,24 mln. eurų).

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
Dėl sūnaus veiklos finansų piramidę sukūrusioje įmonėje specialiai komisijai turėjo liudyti ir D.Tuskas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Dėl sūnaus veiklos finansų piramidę sukūrusioje įmonėje specialiai komisijai turėjo liudyti ir D.Tuskas.<br>„Scanpix“ nuotr.
 Lenkijoje „Finroyal“ iš karto atidarė biurus keturiuose didmiesčiuose ir ėmėsi milžiniškos reklamos kampanijos žadėdama mokėti 12 proc. metinių palūkanų už klientų patikėtas lėšas.<br>Scanpix nuotr.
 Lenkijoje „Finroyal“ iš karto atidarė biurus keturiuose didmiesčiuose ir ėmėsi milžiniškos reklamos kampanijos žadėdama mokėti 12 proc. metinių palūkanų už klientų patikėtas lėšas.<br>Scanpix nuotr.
 Lenkijoje „Finroyal“ iš karto atidarė biurus keturiuose didmiesčiuose ir ėmėsi milžiniškos reklamos kampanijos žadėdama mokėti 12 proc. metinių palūkanų už klientų patikėtas lėšas.<br>Reuters/Scanpix  nuotr.
 Lenkijoje „Finroyal“ iš karto atidarė biurus keturiuose didmiesčiuose ir ėmėsi milžiniškos reklamos kampanijos žadėdama mokėti 12 proc. metinių palūkanų už klientų patikėtas lėšas.<br>Reuters/Scanpix  nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Apr 4, 2019, 9:20 AM, atnaujinta Apr 4, 2019, 9:25 AM

A.Korytkowskis išgarsėjo ne tik tuo, jog kelerius metus mulkino finansinės kontrolės inspektorius.

Jis apgavo ir „Amber Gold“ – didžiausios finansinės piramidės Lenkijoje – savininkus, parduodamas jiems savo nemokią įmonę.

Žadėjo geras palūkanas

„Finroyal“ Lenkijoje veiklą pradėjo prieš 12 metų, apgaulingai skelbdama, kad yra 30 metų sėkmingai veikianti Jungtinės Karalystės kompanija, kurios įstatinis kapitalas siekia 88 milijonus svarų sterlingų (dabartiniu kursu – 103 mln. eurų).

Iš tiesų ši įmonė neturėjo jokio rimtesnio kapitalo, o kaip savo būstinę nurodė virtualias bendroves steigiančią kompaniją. Tariami filialai Paryžiuje, Stokholme bei Berlyne irgi buvo vien vadinamosios pašto dėžutės.

Užtat Lenkijoje „Finroyal“ iš karto atidarė biurus keturiuose didmiesčiuose ir ėmėsi milžiniškos reklamos kampanijos žadėdama mokėti 12 proc. metinių palūkanų už klientų patikėtas lėšas.

Gudriai apėjo įstatymus

A.Korytkowskis apsukriai pasinaudojo spraga įstatymuose, pagal kuriuos tuo metu griežtai buvo kontroliuojamos tiktai bankininkystės veiklą vykdančios įmonės.

Tuo metu „Finroyal“ sutartis su klientais gudriai įvardijo investavimo sutartimis, todėl galėjo laisvai disponuoti gautais pinigais, nes jiems nebuvo taikomos Banko indėlių apsaugos įstatymo nuostatos.

Kaip jau įprasta finansinių piramidžių atvejais, pirmiesiems klientams „Finroyal“ kas mėnesį išmokėdavo sutartas palūkanas, o tie liaupsindavo įmonę kaip nuostabią. Bendrovė buvo pažadėjusi gautas lėšas investuoti į pelningai dirbančias kompanijas, bet nieko panašaus nedarė – surinktus pinigus leido reklamai, vadovų algoms ir premijoms.

Finansų ekspertams jos veikla atrodė įtartina, tad įmonė buvo įtraukta į nepatikimų sąrašą, tačiau jai savo santaupas ryžosi patikėti per 1,7 tūkst. žmonių, o keli jų vėliau nusižudė praradę visus pinigus.

Apgaules demaskavo televizijos TVN žurnalistai, atskleidę, kad „Finroyal“ nevykdo jokios veiklos nei Jungtinėje Karalystėje, nei kitur užsienyje, o jos pateikiama informacija apie finansinę patirtį bei įstatinį kapitalą yra melas. Be to, paaiškėjo, jog A.Korytkowskis anksčiau Lenkijoje buvo du kartus teistas dėl finansinių aferų.

Atgaus tik menką dalį

Teisme paaiškėjo, jog A.Korytkowskis sugebėjo apgauti „Amber Gold“ – didžiausios finansinės piramidės Lenkijoje – savininkus, jiems už 12 mln. zlotų (2,8 mln. eurų) pardavęs visiškai nemokią „Finroyal“.

Jis taip padarė nujausdamas, jog netrukus afera bus atskleista.

„Finroyal“ indėlininkai atgaus tiktai labai nedidelę dalį pinigų, nes teisėsaugininkams pavyko rasti ir areštuoti vos keleto milijonų zlotų vertės turto, priklausančio A.Korytkowskiui.

Pastarasis už žmonių indėlius pirko žemę, nekilnojamąjį turtą, tačiau ne savo, o giminaičių ir bičiulių vardu.

Daugumą pinigų „Finroyal“ prarado investuodama į nepelningas įmones, spekuliuodama vertybinių popierių biržoje, valiutomis, nes A.Korytkowskis neturėjo tokio darbo patirties.

Apdrabstė ir politiką

Manoma, jog „Finroyal“ veikla tapo kelrodžiu dvejais metais vėliau įsteigtos „Amber Gold“ piramidės savininkams. Pastarieji irgi teigė, jog priima ne indėlius, bet investicijas į auksą ir brangiai apmokamų advokatų padedami neįsileisdavo kontrolierių.

Po trejų metų įmonei bankrutavus paaiškėjo, kad už žmonių patikėtus pinigus buvo perkamas ne auksas, bet kitų bendrovių akcijos ir spekuliuojama valiutomis.

Devyniolika tūkstančių žmonių prarado 850 mln. zlotų (per 197 mln. eurų), o atgauti pavyks vos kelis procentus pinigų.

Garsas apie 2009–2012 metais vykusią „Amber Gold“ aferą netyla ne tiktai todėl, jog šiuo metu vyksta šios piramidės kūrėjų teismas, bet ir dėl to, kad į aferą buvo įsipainiojęs tuomečio premjero, dabartinio Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko sūnus Michalas.

Jis dirbo konsultantu „Amber Gold“ įsigytoje skrydžių įmonėje, o tai, kaip spėjama, galėjo sumažinti tardytojų akylumą stebint visos grupės veiklą.

Politiniai premjero konkurentai vėliau nuolat primindavo šį atvejį, o tokios kalbos iš dalies lėmė, jog D.Tusko vadovaujama Piliečių platformos partija 2015 metais triuškinamai pralaimėjo Seimo rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.