Baltarusija stabdo degalų ir naftos produktų eksportą į Baltijos šalis, Ukrainą ir Lenkiją

Minskas laikinai sustabdė degalų ir naftos produktų eksportą į Baltijos šalis, Ukrainą ir Lenkiją dėl esą į Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas tiekiamos nekokybiškos naftos iš Rusijos.

 Minskas laikinai sustabdė degalų ir naftos produktų eksportą į Baltijos šalis, Ukrainą ir Lenkiją dėl esą į Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas tiekiamos nekokybiškos naftos iš Rusijos.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr. 
 Minskas laikinai sustabdė degalų ir naftos produktų eksportą į Baltijos šalis, Ukrainą ir Lenkiją dėl esą į Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas tiekiamos nekokybiškos naftos iš Rusijos.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-23 11:30, atnaujinta 2019-04-23 14:13

„Šiuo metu (sandorių įsipareigojimai) yra pristabdyti iki tol, kol bus išspręstas rusiškos naftos klausimas. Sustabdytas šviesiųjų naftos produktų – benzinų ir dyzelino – tiekimas į Ukrainą, Lenkiją ir Baltijos šalis“, – sakė „Belarusskaja neftenaja kampanija“ (BNK) generalinio direktoriaus pavaduotojas Sergejus Gribas.

Pasak jo, eksporto apimtys yra mažinamos, nes „būtina visiškai aprūpinti vidaus rinką“. S. Gribo teigimu, vadinamųjų tamsiųjų naftos produktų eksporto Baltarusija nenutrauks.

BNK atstovas taip pat patikino, kad bendrovė šiuo metu atlieka darbus, jog dėl nutraukto eksporto nesulauktų jokių nuobaudų. S. Gribas, be kita ko, pabrėžė, kad BNK vertina žalą, kurią įmonė patirs dėl laikinai nutraukto eksporto.

Kalbėdamas apie galimus naftos tiekėjus, S. Gribas tikino, kad Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklos gali perdirbti 18 rūšių naftą. Tarp šių 18 rūšių, pasak BNK atstovo, yra nafta iš Azerbaidžano, Saudo Arabijos ir Nigerijos, tačiau S. Gribas neatskleidė, kurie tiksliai naftos eksportuotojų pasiūlymai yra vertinami Minsko.

Baltarusija tikisi šiemet pradėti importuoti naftą ne iš Rusijos ir jau derasi su Lietuva ir Latvija dėl uostų infrastruktūros įsigijimo, kuri leistų importuoti naftą jūriniu keliu, pareiškė bendrovės „Belarusskaja neftenaja kampanija“ (BNK) generalinio direktoriaus pavaduotojas Sergejus Gribas.

Anksčiau antradienį Minskas laikinai sustabdė degalų ir naftos produktų eksportą į Baltijos šalis, Ukrainą ir Lenkiją dėl esą į Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas tiekiamos nekokybiškos naftos iš Rusijos.

„Šiuo metu (sandorių įsipareigojimai) yra pristabdyti iki tol, kol bus išspręstas rusiškos naftos klausimas. Sustabdytas šviesiųjų naftos produktų – benzinų ir dyzelino – tiekimas į Ukrainą, Lenkiją ir Baltijos šalis“, – sakė S. Gribas.

Be to, Baltarusijos naftos perdirbimo bendrovės „Belneftechim“ direktoriaus pavaduotojas Vladimiras Sizovas įspėjo, kad užteršta nafta iš Rusijos jau pateko į ES rinką.

„Baltarusijoje ir Lenkijoje paimtų naftos mėginių tyrimai rodo, kad nekokybiška nafta jau pateko į Europos Sąjungos teritoriją. Taip pat esame operatyviai informuoti, kad nekokybiška nafta jau pateko ir į Ukrainos teritoriją“, – sakė V. Sizovas.

„Nuolat vyksta darbai su Latvijos ir Lietuvos uostais. Vienas iš svarbiausių klausimų, susijusių su uostų infrastruktūros įsigijimu, mums bus galimybė per tą ar kitą terminalą priimti naftą iš jūros“, – sakė S. Gribas.

Pasak BNK atstovo, uosto naftos importui pasirinkimas priklausys nuo sąlygų, kurias pasiūlys BNK partneriai Baltijos šalyse.

„Iš esmės šis klausimas buvo aktualus visada. Viskas priklausys nuo sąlygų, kurias pasiūlys mūsų partneriai iš Baltijos šalių. Kalbame apie importo apimtis, siekiančias 200-300 tūkst. tonų per mėnesį“, – kalbėjo S. Gribas.

S. Gribo teigimu, BNK tikisi pradėti alternatyvos rusiškai naftai importą jau šiemet.

„Tikimės šiemet pradėti tiekti (naftą)“, – tikino jis.

Kaip žurnalistams teigė S. Gribas, svarbiausias faktorius pasirenkant tiek naftos tiekėją, tiek ir importo maršrutą, bus pasiūlytos sąlygos. Be to, užsiminė jis, nafta galėtų būti tiekiama ne tik per Baltijos jūros uostus, bet ir per Odesą.

„Arba Baltijos jūros uostai, arba Odesa, arba jų kombinacija. Mozyrio naftos perdirbimo gamykla yra arčiau Ukrainos, todėl galimas dalykas, kad nafta bus importuojama per Ukrainą. „Naftan“ (Baltarusijos naftos perdirbimo bendrovė) yra arčiau Baltijos šalių uostų, todėl logiška būtų įvertinti juos“, – kalbėjo S. Gribas, pridurdamas, kad tiek Ukraina, tiek ir Baltijos šalys yra suinteresuotos padidinti naftos srautus per šalių uostus.

Kalbėdamas apie galimus naftos tiekėjus, S. Gribas tikino, kad Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklos gali perdirbti 18 rūšių naftą. Tarp šių 18 rūšių, pasak BNK atstovo, yra nafta iš Azerbaidžano, Saudo Arabijos ir Nigerijos, tačiau S. Gribas neatskleidė, kurie tiksliai naftos eksportuotojų pasiūlymai yra vertinami Minsko.

Pasak Baltarusijos naftos bendrovės, atstovas neatskleidė, kada tikimasi atnaujinti naftos produktų eksportą.

Praeitą penktadienį Baltarusijos pareigūnai informavo apie staigų naftotiekiu „Draugystė“ tiekiamos naftos kokybės suprastėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?