Vyriausybė svarstys atlyginimų biudžetininkams didinimo strategiją

Ministrų kabinetas trečiadienį planuoja aptarti darbo grupės parengtą viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų finansavimo iki 2025 metų strategijos projektą.

 M.Patašiaus nuotr.
 M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2019, 6:36 AM, atnaujinta Apr 24, 2019, 6:37 AM

Pasak Vyriausybės vicekanclerio Deivido Matulionio, jeigu Vyriausybė pritars šiai strategijai, vien kitąmet viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimams papildomai reikės skirti beveik 400 mln. eurų.

Iš valstybės biudžeto skiriamos lėšos didintų tokių žmonių, kaip mokytojai, kultūros ar socialiniai darbuotojai, algas. Tuo metu iš Privalomo sveikatos draudimo fondo būtų finansuojami medikų ir slaugytojų atlyginimai.

Jeigu šiai strategijai pritars Vyriausybė, bus rengiamos atitinkamų įstatymų pataisos.

Anot D. Matulionio, esminiai strategijos principai yra didinti mažiausiai uždirbančiųjų algas, kelti bazinį dydį biudžetininkų algoms apskaičiuoti ir sieti darbo užmokesčių kėlimą su rezultatais.

Bazinį darbo užmokesčio dydį, pagal kurį skaičiuojamos visų biudžetininkų algos, į prieškrizinį lygį siūloma grąžinti per dvejus metus, o vėliau indeksuoti.

Vicekancleris pabrėžė, kad projekte tik 2020 metams įrašyti konkretūs skaičiai pagal sektorius, o vėlesniam laikotarpiui numatytos tendencijos.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija nepritarė strategijai, nors jos atstovai dalyvavo darbo grupėje.

Pasak konfederacijos pirmininkės Ingos Ruginienės, strategija nenumato, kad pirmiausiai darbo užmokestis būtų didinamas mažiausiai uždirbantiesiems, o daugiausiai naudos gaus vadovai per bazinio dydžio augimą.

Vyriausybinė komisija dėl viešojo sektoriaus algų sukurta pernai, reaguojant į mokytojų streikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.