Į „Saulėgrąžą“ – ne tik paskolos, bet ir pasitarti

Namų darbus tapti specializuotu banku ruošiančiai kredito unijai „Saulėgrąža“ už netramdomą plėtrą kur kas svarbiau nuoseklus, bet užtikrintas augimas ir tai, kad ja pasitiki vis gausėjančios pajininkų gretos.

 „Saulėgrąžos“ vadovas G.Piragius sakė, kad 2013-aisiais įkurta įmonė pelningai dirba jau nuo 2016-ųjų, o prieš metus padengtos ir pradinės investicijos.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 „Saulėgrąžos“ vadovas G.Piragius sakė, kad 2013-aisiais įkurta įmonė pelningai dirba jau nuo 2016-ųjų, o prieš metus padengtos ir pradinės investicijos.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-30 11:21

Vilniuje 2013-aisiais pradėjusi veiklą kredito unija buria 1900 narių sostinėje, taip pat Vilniaus r., Švenčionių, Trakų, Širvintų, Molėtų, Šalčininkų, Elektrėnų savivaldybių teritorijose.

„Saulėgrąžos“ valdybos pirmininkas Gintautas Piragius pasidžiaugė, kad kasmet gerėja unijos finansiniai rezultatai, – pelningai įmonė dirba jau nuo 2016-ųjų, o prieš metus buvo padengtos ir pradinės investicijos.

„Rezultatui pasiekti reikėjo daug mokytis, įdėti daug širdies. Mes dirbome ir dirbame nuosekliai, be nepamatuotų šuolių ir nuopuolių, tiesiog laikydamiesi pajininkams duoto žodžio“, – sakė G.Piragius.

Įsidiegė naują sistemą

Į Lietuvos banką licencijos tapti specializuotu banku besikreipsianti unija ateityje ketina tapti lietuvišku banku, teiksiančiu klasikinės bankininkystės paslaugas mūsų šalyje.

„Esame viena iš penkių unijų, kurios gavo Lietuvos banko leidimą persitvarkyti į specializuotą banką. Einame tuo keliu. Visą pelną kaupiame kaip rezervą investicijoms. Mes turime ne vienų metų, o ilgalaikę strategiją“, – paaiškino G.Piragius.

Unija jau žengė labai svarbų žingsnį šiame kelyje – nuo 2019 m. vasario 1 d. įsidiegė bankinę informacinę sistemą, tad dabar klientai jau turi daugiau galimybių valdyti savo sąskaitas. Jie gali, tarkim, apmokėti komunalinių paslaugų sąskaitas, atlikti pavedimus – vietinius ir tarptautinius, gauti darbo užmokestį į IBAN standarto sąskaitą „Saulėgrąžoje“. Kredito unija „Saulėgrąža“ jau baigia rengti ir būsimojo specializuoto banko dokumentaciją.

„Konkurencija finansų institucijų sektoriuje neleidžia užmigti ant laurų, verčia pasitempti. Nors pradėjome veiklą vos prieš šešerius metus, dabar pagal veiklos rezultatus jau esame Lietuvos unijų dešimtuke“, – sakė „Saulėgrąžos“ vadovas.

Moko finansinio raštingumo

Kredito unija „Saulėgrąža“ teikia paskolas, apie pusę jų sudaro paskolos būstui, likusi dalis skirta verslui kurti ar plėtoti. Unija dirba ir su ūkininkais, bendradarbiauja su Žemės ūkio paskolų garantijų fondu, garantijų institucija INVEGA.

„Saulėgrąžos“ valdybos narė Germantė Danilevičiūtė pabrėžė, kad pastaraisiais metais būsto paskolų skaičius reikšmingai augo.

Kaip sakė G.Piragius, paisant atsakingo skolinimo tvarkos ir siekiant suvaldyti riziką ir apsaugoti nuo grėsmių unijos narius, tarp jų – pačius besiskolinančiuosius nuo nepamatuotų užmojų, uoliai tikrinamos pretendentų galimybės pasiskolinti, gebėjimai tinkamai panaudoti tuos pinigus ir vėliau laiku mokėti įmokas.

„Svarbiausia, manau, yra tai, kad mūsų pajininkai visuomet gali užsukę pas mus išspręsti savo problemas. Stengiamės jiems padėti, išklausyti ir rasti tinkamą sprendimą. Jei jie jau turi skolų, galvojame, kaip restruktūrizuoti jų įsipareigojimus. Savo klientus mokome ir finansinio raštingumo, analizuojame jų galimybes. Pamatinis principas – pinigai ant medžių neauga, turi atsidėti juodai dienai. Sulaukiame ir daug bėdų patyrusių žmonių, kurie kadaise neatsižvelgė į tai, kad kartais ištinka krizės. Svarstydami paskolos verslui klausimą tikriname projektą, tariamės, kur ir kaip žmogus ketina investuoti. Jis privalo išmanyti tą sritį, kuriai ketina skirti pinigų. Taip ir pats žmogus jaučiasi tvirčiau“, – aiškino G.Piragius.

Kasmet auga ir indėlininkų skaičius. Kredito unijoje galite pasidėti ne tik terminuotuosius, bet ir kaupiamuosius indėlius, kurių minimali suma – 300 eurų. Kiekvienas indėlis iki 100 tūkst. eurų apdraustas valstybės įmonėje „Indėlių ir investicijų draudimas“.

Unijos nariams – staigmenos

Unijos nariams taikoma lojalumo programa – jie gali naudotis įvairiomis nuolaidomis unijos partnerių įmonėse.

Tarkim, gauti nuolaidų optikos salonuose, automobilių techninės priežiūros centruose, užsienio kalbų mokykloje, boulinge, kelionių agentūroje, įvairiose parduotuvėse.

„Norime, kad klientai gautų ne tik pliką paslaugą, bet ir sulauktų pridėtinės vertės ir apie tai pasakotų kitiems. Tai geriausia reklama“, – sakė G.Danilevičiūtė.

Socialiai atsakinga įmonė

„Saulėgrąža“ parėmė Vilniaus rajono Paberžės „Verdenės“ gimnazijos iniciatyvą „Pažink tėvynę iš arčiau“, kuri, kaip džiaugėsi G.Danilevičiūtė, išaugo į viso rajono projektą, rankinio plėtrą, Žaislų muziejų, psichologinę pagalbą telefonu teikiančią Jaunimo liniją, rengia finansinio raštingumo pamokas šalies rajonų mokyklose.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth