Europos akcijų indeksai atsitiesia po dieną anksčiau patirto nuosmukio

Investuotojams vertinant euro zonos statistinius duomenis ir įmonių naujienas, pagrindiniai Europos akcijų indeksai antradienį patraukė aukštyn.

 Bendras didžiausių regiono įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ nuo sesijos pradžios paūgėjo 0,7 proc. iki 375,18 punkto.<br> „Reuters“/„Reuters“ nuotr. 
 Bendras didžiausių regiono įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ nuo sesijos pradžios paūgėjo 0,7 proc. iki 375,18 punkto.<br> „Reuters“/„Reuters“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2019, 2:50 PM

Bendras didžiausių regiono įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ nuo sesijos pradžios paūgėjo 0,7 proc. iki 375,18 punkto.

Didžiosios Britanijos FTSE 100 ūgtelėjo 0,83 proc., Prancūzijos CAC 40 – 1,07 proc., Vokietijos DAX – 0,46 proc., Ispanijos IBEX 35 – 0,43 proc., o Italijos FTSE MIB – 0,92 procento.

Praėjusią savaitę Vašingtone įvykęs eilinis JAV ir Kinijos derybų dėl prekybos ratas baigėsi nepasiekus susitarimo.

Po to JAV daugiau kaip dukart – nuo 10 iki 25 proc. – padidino 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomus importo muitus ir JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris (Robertas Laithaizeris) pareiškė, jog Vašingtonas ketina padidinti muitus „iš esmės visam likusiam importui iš Kinijos“, t. y. maždaug 300 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms.

Kinija savo ruožtu nusprendė nuo birželio 1-osios padidinti 60 mlrd. JAV dolerių vertės amerikietiškoms prekėms taikomus importo muitus.

Šios žinios pirmadienį išprovokavo smukimą viso pasaulio akcijų rinkose, įskaitant Europos biržas.

Visgi per susitikimą su Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu D. Trumpas pažymėjo, jog „per kitas tris ar keturias savaites“ paaiškės, ar derybos dėl prekybos su Kinija buvo sėkmingos.

„Niekada negali žinoti iš anksto, ar ne taip? – pareiškė JAV prezidentas. – Bet jaučiu, kad jos [derybos] bus labai sėkmingos.“

Antradienį paskelbti statistiniai duomenys parodė, jog metinė infliacija Vokietijoje, apskaičiuota pagal Europos Sąjungos (ES) standartus, balandį pakilo nuo 1,4 proc. mėnesiu anksčiau iki 2,1 proc. ir buvo didžiausia nuo 2018 metų lapkričio.

Tuo tarpu pasitikėjimo Vokietijos ekonomika indeksas, kuris rodo investuotojų ir analitikų lūkesčius dėl šalies ekonomikos ateinančio pusmečio perspektyvų ir kurį skaičiuoja tyrimų institutas ZEW, gegužę krito nuo 3,1 punkto mėnesiu anksčiau iki minus 2,1 punkto, nors agentūros „Bloomberg“ apklausti analitikai prognozavo, jog šis rodiklis pakils iki vidutiniškai 5 punktų.

O pramonės gamyba euro zonoje kovą, palyginti su vasario mėnesiu, kaip ir prognozuota, smuko 0,3 procento. Palyginti su 2018 metų kovu, gamyba sumažėjo 0,6 proc. ir nuosmukis buvo mažesnis už prognozuotus vidutiniškai 0,8 procento.

„ThyssenKrupp“ paskelbus apie 27 proc. šių finansinių metų pirmąjį pusmetį sumažėjusį pelną, Vokietijos pramonės milžinės akcijų kursas smuko 0,7 procento.

Tuo tarpu „Allianz“ kapitalizacija padidėjo 1,7 procento. Didžiausia Europos draudikė pranešė, kad jos veiklos pelnas šių metų pirmąjį ketvirtį išaugo 7,5 procento.

O „Vodafone Group“ akcijų kursas smuko 0,1 procento. Didžiosios Britanijos mobiliojo ryšio milžinė pranešė, jog 2019 finansiniais metais patyrė 7,64 mlrd. eurų nuostolius, į kuriuos įtraukti ir 3,4 mlrd. eurų nuostoliai iš „Vodafone India“ pardavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.