Kriptovaliutos atgijo – kainos vėl skraido padebesiais

Tie, kurie manė, kad virtualios valiutos po to, kai prieš daugiau nei metus sprogo jų kainų burbulas, jau pasmerktos visiems laikams, suklydo. Pastarąjį mėnesį jų kursai smarkiai šoktelėjo.

Šį mėnesį populiariausios kriptovaliutos bitkoino kursas gerokai išaugo.<br>„Scanpix“ nuotr.
Šį mėnesį populiariausios kriptovaliutos bitkoino kursas gerokai išaugo.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-16 09:46, atnaujinta 2019-05-16 09:47

Pakilo į aukštumas

Bitkoino kaina vėl siekia seniai regėtas aukštumas – pirmoji kriptovaliuta, pagal vertę užimanti daugiau nei 50 proc. visų virtualių valiutų rinkos, vakar kainavo daugiau nei 8 tūkst. dolerių (per 7160 eurų). Tai aukščiausia kaina nuo 2018 m. pradžios.

Pavyzdžiui, šių metų pradžioje bitkoinas kainavo mažiau kaip 4 tūkst. dolerių (3,56 tūkst. eurų).

Dabartinis pakilimas gali šiek šiek priminti 2017-uosius, kai kriptovaliutų kainos kilo kaip pašėlusios. Tų metų pradžioje bitkoinas buvo vertinamas maždaug tūkstančiu dolerių (890 eurų), o gruodžio mėnesį jo kursas vienu metu buvo viršijęs net 20 tūkst. dolerių (17,8 tūkst. eurų).

Tačiau po keleto savaičių burbulas sprogo ir bitkoino vertė krito kelis kartus.

Pastarosiomis savaitėmis smarkiai išaugo ir visų kriptovaliutų bendra kapitalizacija: coinmarketcap.com duomenimis, šių metų pradžioje ji siekė 133 mlrd. dolerių (118 mlrd. eurų), o gegužės 15-ąją – jau 244 mlrd. dolerių (217 mlrd. eurų).

Pardavinės bitkoinus 

Anot JAV televizijos CNBC, įsiliepsnojus muitų karams tarp Kinijos ir Amerikos kilo daug abejonių, kur trauks kompanijų akcijų kursai, todėl investuotojai renkasi saugesnius pinigų išsaugojimo būdus. Dalis investicijų galėjo būti permestos į kriptovaliutas.

Kita vertus, virtualios valiutos pradėjo dominti ne tik spekuliantus, bet ir vadinamuosius institucinius investuotojus.

Antai JAV rizikos kapitalo fondas „Fidelity“, kurio valdomo turto vertė siekia net 2,4 trilijono dolerių (2,14 trln. eurų), paskelbė, kad netrukus sudarys galimybę savo klientams įsigyti bitkoinų.

Neseniai taip pat pasielgė kiti konkurentai – „Etrade“ ar „Robinhood“.

Be to, įžvelgiama vis daugiau galimybių naudoti jas kasdieniams atsiskaitymams. Tiesa, Lietuvoje tokių vietų itin nedaug.

Galimybė sumokėti kriptovaliutomis atsirado JAV maisto prekių tinkle „Whole Foods“, kuris priklauso „Amazon“. Taip pat bitkoinai priimami, pavyzdžiui, Amerikos „Starbucks“ kavinėse, prekybos tinklo „Nordstrom“ ir kitose parduotuvėse.

Nuosavą kriptovaliutą kuria ir „Facebook“. 

Išliko ne visi

Prieš porą metų pradėjus brangti kriptovaliutoms buvo masiškai steigiamos jų kasyklos – patalpos su daugybe kompiuterių, atliekančių tam tikras užduotis, už kurias galima gauti bitkoinų.

Bet smukus jo kursui tokios kasyklos pradėtos uždarinėti, nes elektros, kurios šiam procesui reikia itin daug, sąnaudos tapo didesnės už uždarbį. Negana to, kai kurios valstybės, pavyzdžiui, Kinija, pradėjo drausti tokią veiklą.

Lietuvoje bene plačiausiai savo kasyklą buvo išreklamavęs kriptomilijonieriumi vadintas vilnietis Povilas Aršauskas. Tačiau pernai rugsėjį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ėmėsi ikiteisminio tyrimo, nes kilo įtarimų, jog kriptovaliutų kasimu užsiimantys verslininkai vykdo šešėlinę veiklą. Tarp įtariamųjų pateko ir P.Aršauskas.

O dabar paskelbta, kad iš varžytynių parduodamas P.Aršausko ir jo partnerio Armino Gužausko įmonės „Ramigna“ turtas. Varžytynėse siūloma įsigyti 100 akcijų: 50 priklauso A.Gužauskui ir dar tiek pat – P.Aršauskui. Vienos akcijos nominali vertė – 25 eurai. Pradinė 50 akcijų pardavimo kaina – 4 tūkst. eurų.

Parengta pagal „Manager-Magazine.de“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.