7 priežastys kaupti ateičiai: pliusų daugiau nei minusų

Senatvė gali būti graži ir jauki, jeigu mus supa mylimi žmonės ir nesame našta savo artimiesiems. To trokšta dauguma žmonių, tačiau norėdami realiai to pasiekti savo ateitimi turime rūpintis dar būdami jauni ir perspektyvūs.

7 svarbiausi dalykai, kurie reikšmingi savo ateitimi besirūpinantiems žmonėms.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
7 svarbiausi dalykai, kurie reikšmingi savo ateitimi besirūpinantiems žmonėms.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Valstybės paskata priklauso nuo to, kokio dydžio įmoką moka pats gyventojas.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Valstybės paskata priklauso nuo to, kokio dydžio įmoką moka pats gyventojas.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Nuo šių metų sumažėjo pensijų fondų atskaitymai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuo šių metų sumažėjo pensijų fondų atskaitymai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jei sukaupta 3000 eurų ar mažiau – bus mokama vienkartinė išmoka.<br>  123rf.com asociatyvioji nuotr.
Jei sukaupta 3000 eurų ar mažiau – bus mokama vienkartinė išmoka.<br>  123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-06-18 14:12

Nuo 2019 metų pradžios pradėjusi veikti atnaujinta pensijų kaupimo sistema sudaro visas galimybes pasirūpinti savo ateitimi: prie kiekvieno žmogaus kaupimo prisideda valstybė, sumažinti pensijų fondų administravimo mokesčiai, todėl kaupti tampa pigiau, kaupimas antroje pakopoje buvo atskirtas nuo pirmos pakopos, todėl ateityje kaupę žmonės gaus dvi pensijas – „Sodros“ mokamą ir asmeninę.

Dalinamės 7 svarbiausiais dalykais, kurie reikšmingi savo ateitimi besirūpinantiems žmonėms.

1. Valstybė skatina visus dalyvius

Antrosios pakopos pensijų kaupime dalyvaujančių gyventojų rūpinimąsi savo ateitimi remia ir valstybė, kuri kiekvienam kaupiančiam perveda ir savo dalį. Valstybės paskata priklauso nuo to, kokio dydžio įmoką nuo savo darbo užmokesčio gyventojas kas mėnesį perves į savo pensijų kaupimo sąskaitą.

„Jeigu gyventojas moka 3 proc. dydžio įmokas nuo savo atlyginimo, tuomet valstybė prideda dar 1,5 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio. Jiems valstybės paskata šiais metais siekia 196 eurus per metus, bet augant vidutiniam darbo užmokesčiui augs ir valstybės indėlis.

Tie gyventojai, kurie kaupime dalyvavo, bet patys įmokų nemokėjo ir negaudavo valstybės paskatos, nuo šiol moka 1,8 proc. dydžio įmokas nuo darbo užmokesčio, o valstybė prideda po 0,3 proc. Tokia forma kaupiančių žmonių įmoka per penkerius metus nuosekliai augs ir pasieks 3 proc. Atitinkamai augs ir valstybės paskata. Beje, įmoką bei valstybės paskatą galima pasididinti ir savarankiškai pateikus prašymą kaupimo bendrovėje“, – pasikeitimus aiškino „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis.

2. Daugiau pinigų gyventojams, mažiau – bendrovėms

Reformuojant pensijų kaupimo sistemą, buvo nuspręsta sumažinti pensijų fondų atskaitymus arba, paprastai tariant, administravimo mokesčius.

Jeigu iki šiol pensijų fondų valdymo atskaitymai galėjo siekti iki 1 proc. nuo pensijų fonde esančių lėšų vidutinės metinės vertės, tai nuo 2019 m. administravimo mokesčiai negali būti didesni nei 0,8 proc., nuo 2020 m. – ne didesni nei 0,65 proc., nuo 2021 m. – 0,5 proc.

„Jeigu gyventojas yra sukaupęs 3000 eurų, tai 0,5 proc. atskaitymai per metus siektų 15 eurų arba kiek daugiau nei eurą per mėnesį“, – tikino „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas.

3. Tikslesnis investavimas

Nuo šiol gyventojams nebereikės patiems sukti galvos ir nerimauti, kokį fondą – labiau ar mažiau rizikingą – pasirinkti. Gyventojai perkeliami į gyvenimo ciklo fondus pagal savo amžių.

„Tai reiškia, kad gyventojų kaupiamos lėšos bus investuojamos atsižvelgiant į amžių – kuo žmogus jaunesnis ir dar ilgai kaups, tuo rizikingiau investuojama. Tuo tarpu artėjant kaupimo dalyvio pensiniam amžiui rizika mažinama, kad būtų išsaugota sukaupta suma“, – sakė S.Jarmalis.

Žinoma, gyventojams taip pat paliekama galimybė apsispręsti ir pensijų fondą pasirinkti savo nuožiūra, prisiimant visą galimą riziką.

4. Išlieka didesnė „Sodros“ pensija

Dar vienas reikšmingas ir gyventojams itin aktualus dalykas – dalyvaujant kaupime nebemažėja „Sodros“ senatvės pensija. Tai reiškia, kad kaupime dalyvaujantis žmogus gaus nuo sumokėtų įmokų ir darbo stažo priklausančią pensiją iš „Sodros“, o pensijų fonde sukaupta suma bus papildomas mėnesinis priedas prie šios pensijos arba tarsi antra pensija.

„Sodros“ įmokos dalis į pensijų fondus nebepervedama, todėl nuo 2019 m. dėl dalyvavimo pensijų kaupime „Sodros“ senatvės pensija nebemažėja. Žmonėms nebereikia spręsti klausimo, ar sukaupta pensijų fonde suma atsvers „Sodros“ pensijos mažėjimą“, – pastebėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Pensijų skyriaus vedėja Inga Buškutė.

5. Įtraukimas į kaupimą su teise atsisakyti

„Sodros“ specialistas S.Jarmalis akcentavo, kad nuo šių metų į pensijų kaupimą įtraukiami nauji dalyviai, kurie iki šiol kaupime nedalyvavo, bet sausio mėnesį buvo jaunesni nei 40 metų ir turėjo darbą arba vykdė savarankišką veiklą Lietuvoje. Tai reiškia, kad gyventojai skatinami pagalvoti apie pensijų kaupimą tuomet, kai jie yra jauni, o ne tuomet, kai būna per vėlu.

„Į šią grupę patenkantys gyventojai kaupimo dalyviais automatiškai taps nuo liepos ir kaups atsitiktine tvarka parinktoje kaupimo bendrovėje. Tačiau gyventojai gali ir patys pasirinkti bendrovę bei sudaryti kaupimo sutartį. Jie taip pat gali pasirinkti, kokiu tarifu nori mokėti įmokas: 3 proc. ir užsitikrinti 1,5 proc. valstybės paskatą ar mokėti 1,8 proc. nuo savo atlyginimo ir gauti mažesnę 0,3 proc. paskatą.

Tokiu pat principu nauji kaupimo dalyviai automatiškai bus įtraukiami kiekvienais metais“, – automatinio įtraukimo sistemą komentavo S.Jarmalis.

6. Galima pasirinkti pensijų anuiteto rūšį

Pensijų fonde sukaupti pinigai galės būti išmokami vienu iš 3 būdų, priklausomai nuo sumos dydžio. Jeigu sukaupta 3000 eurų ar mažiau – žmogui bus mokama vienkartinė išmoka. Šie pinigai yra paveldimi.

Jei sukaupta 3001-10 000 eurų – bus mokamos periodinės išmokos, tačiau pasibaigus sukauptoms lėšoms, pasibaigs ir išmokos. Visos šios lėšos irgi yra paveldimos.

Jei sukaupta daugiau nei 10 000 eurų – asmuo turės įsigyti pensijų anuitetą, o išmokos bus mokamos iki mirties. Nuo 2020 metų pradžios vieninteliu centralizuotu pensijų anuitetų mokėtoju taps „Sodra“, nes ji nėra komercinė įstaiga, nesiekia pelno bei gali efektyviau suvaldyti riziką.

Pensijų anuitetas yra įsigyjama teisė gauti išmokas iš sukauptų lėšų iki pat gyvenimo pabaigos net jeigu sukaupti pinigai pasibaigia. Išmokų dydis apskaičiuojamas priklausomai nuo sukauptos sumos dydžio, žmogaus amžiaus ir kitų faktorių.

„Sodrai“ tapus anuiteto mokėtoja, antroje pakopoje sukauptos lėšos bus aiškiai atskirtos nuo bendro „Sodros“ biudžeto ir administruojamos atskirai.

Tai reiškia, kad gyventojai savo lėšas per gyvenimą kaups pensijų fonde, kuris viso kaupiamojo laikotarpio metu pinigus investuos. Iki senatvės pensijos amžiaus pasiimti pinigų iš fondo nebus galima, tačiau kaupimo dalyviui mirus visi pinigai bus paveldimi.

„Sulaukus pensinio amžiaus, jei sukaupta daugiau nei 10 000 eurų, reikės įsigyti pensijų anuitetą, o sukaupti pinigai bus pradėti išmokėti panašiu principu kaip pensija – išmoka kiekvieną mėnesį, kurios dydis priklausys nuo sukauptos sumos.

Gyventojas galės pasirinkti, ar jis nori standartinio anuiteto, ar atidėtojo. Standartinis anuitetas užtikrins iki mirties mokamas išmokas, kurių dydis bus paskaičiuojamas, įvertinus vidutinę tikėtiną gyvenimo trukmę.

Pasirinkus atidėtąjį anuitetą apie 90 proc. sukauptos sumos bus išmokama periodinėmis išmokomis iki 85 metų amžiaus. Jeigu žmogus iki tol laiko neišgyvens, šios lėšos bus paveldimos. Likę maždaug 10 proc. skiriami mokėti pensijų anuiteto išmokoms nuo 85 metų. Jos bus mokamos tiek, kiek žmogus gyvens, tačiau ši dalis nėra paveldima“, – sistemos pasikeitimus aiškino „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas.

7. Galimybė pasiimti „kaupimo atostogas“

Kadangi bet kurio žmogaus gyvenime būna nenumatytų aplinkybių, yra numatyta galimybė vieną kartą per kaupimo laikotarpį pasinaudoti „kaupimo atostogomis“.

Tai 12 mėnesių laikotarpis, kurio metu žmogus nemoka įmokų pensijų fondui. „Kaupimo atostogos“ gali būti išskaidomos po keletą mėnesių, bet bendra jų trukmė negali viršyti vienų metų.

Tokie laikotarpiai gali būti naudingi, jeigu žmogui iškyla nenumatytų finansinių rūpesčių. Tačiau svarbu pabrėžti, kad norint sukaupti reikšmingesnę sumą, aktyviai kaupti ir mokėti įmokas reikia ne trumpiau nei 25-30 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.