Nuo žemuogių kainos akys ant kaktos iššoka – pakelėje prašė neįtikėtinos sumos

Jau prasidėjo žemuogių sezonas. Dzūkai, renkantys pirmąsias prisirpusias uogas, skundžiasi, kad alinantis karštis uogas išdegino – jų nedaug ir mažučiukės. Tenka ne vieną valandą klampoti po miškus, kol prirenka litrą uogų. Tad nenuostabu, kad pirmųjų vasaros uogų kaina kai kuriuos pribloškia – pakelės prekiautojai už jas prašo 30 eurų už litrą. Ir randa pirkėjų!

 Jotvingių turguje parduoda žemuoges ir voveraites Inga Slavinskienė iš Nemunaičio krašto.<br>  Jurgio Kochansko nuotr.
 Jotvingių turguje parduoda žemuoges ir voveraites Inga Slavinskienė iš Nemunaičio krašto.<br>  Jurgio Kochansko nuotr.
 Jotvingių turguje galima įsigyti žemuogių. <br>  Jurgio Kochansko nuotr.
 Jotvingių turguje galima įsigyti žemuogių. <br>  Jurgio Kochansko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ina Grigūnaitė, Jurgis Kochanskas, alytusplius.lt

Jun 18, 2019, 1:08 PM

Socialiniuose tinkluose per pastarąsias dvi savaites galima išvysti ne vieną skelbimą apie parduodamas žemuoges, kai kurie uogautojai siūlo jas atvežti ir į namus. Alytaus turgavietėse šiomis uogomis kol kas prekiauja vos vienas kitas prekiautojas.

Praėjusią savaitę pirmųjų žemuogių kaina pakelėje, netoli Druskininkų, buvo pribloškianti – už litrą uogų buvo prašoma net 30 eurų. Trejus metus žemuogių nevalgiusi Simona su šeima vykusi Druskininkų link nepajėgė atsispirti šioms uogoms. Jaunai moteriai dar pavyko nusiderėti iki 28 eurų už litrą uogų.

„Kai pakelėje išvydau mišku kvepiančias žemuoges, taip jų užsinorėjau. Trejus metus buvau nevalgiusi šių uogų, tad neatbaidė net kaina“, – pasakojo Simona.

Moteris nesigailėjo nusipirkusi taip brangiai šių uogų ir sakė, kad, po valandos jai važiuojant atgal iš Druskininkų, prekiautojai jau buvo išpardavę visus indelius uogų.

Šią savaitę žemuogių kainos Dzūkijoje pradėjo mažėti. Šiuo metu litro uogų kaina svyruoja nuo 6 iki 12 eurų. Vilniuje už litrą žemuogių dar prašoma ir 20 eurų.

Žemuogėmis prekiaujanti alytiškė Dovilė už litrą jų prašo 10 eurų. Per dieną tik vieną kitą litrą uogų pavyksta pririnkti. Merkinės miškuose uogaujanti moteris sakė, kad uogų miške nedaug, jos išdegintos saulės.

„Uogas alytiškiai iškart išperka. Pagrindinės pirkėjos – vaikus auginančios mamos“, – sakė Dovilė.

Uogomis prekiaujanti Kotryna pasakojo, kad uogienojai neišdžiūvę, bet uogytės labai mažos, tad ilgai užtrunka kol jų prirenka. „Manau, kaina, įvertinus darbą, yra ne per didelė“, – įsitikinusi ji.

Birželio 17-osios rytą sekmadienį rinktų žemuogių į Alytaus Jotvingių turgų buvo atvežusi Nemunaičio krašto uogautoja Inga Slavinskienė. Stiklinaitė žemuogių – 2,5, puslitris – 5 eurai.

Moteris pririnko ir voveraičių, litrinis kibirėlis jų – 7 eurai.

Albinas Mielkus iš Varėnos krašto Paronyčio kaimo, užmiršęs savo metus, jų turi per aštuonias dešimtis, vieną dieną uogauja, kitą – turguje sėdi.

„Aš miške atsigaunu, o turguje rankas pailsinu, – sakė Albinas. – Ruošiuosi jau namo, puslitrį žemuogių po 4 eurus paleidau.“

Varėniškio žemuogės taip kvepia, kad Jotvingių turgaus lankytoja Alma net savo sūnelį Danielių ant rankų pakėlė – vaikas nori savo akimis pamatyti, kaip tos žemuogės atrodo.

Ar brangios žemuogės? Turguje atlikau žurnalistinį tyrimą: Seime lengviau dirbti, ar žemuogiauti?

Uogautoja dzūkė: „Seimi knopkį paspaudzia ir knapso arba teleponų manko. Vuogauni karščin, kai puola mašalai. Renki vuogutes po vienų, susrietus, dzyrba visi sūnariai. Ir akys laksto, net pasdaro tamsu.“

Uogautojai nuogąstauja, kad jeigu karščiai ir toliau nesitrauks, žemuogių sezonas bus trumpas, o uogos išliks brangios.

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių rezervato direkcijos biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Mindaugas Lapelė sakė, kad birželio viduryje įprastai žemuogių sezonas ir prasideda. „Nors pirmieji jų žiedai daugelyje Lietuvos miškų nušalo, bet uogų pakaktų, jei ne sausra. Dabar jos tik kur ne kur gausiau dera, o įprastinėse vietose lapai nuo karščio raitosi. Todėl sunku tikėtis gero derliaus“, – sakė jis.

M. Lapelės teigimu, galbūt galime tikėtis tik aviečių gausesnio derliaus, jeigu sausra ilgai nesitęs.

Dzūkai laukia nesulaukia ir po kelių savaičių sunoksiančių mėlynių, kurių derlių irgi nulems gamtinės sąlygos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.