Rusai pravalgo vis daugiau pinigų – netgi skolintų

Antrąjį šių metų ketvirtį Rusijos gyventojai pravalgė net 39 procentus savo pajamų – gerokai daugiau nei daugelyje kitų šalių. Tačiau ir tiek pinigų visavertei mitybai rusams toli gražu nepakanka.

Rusai vis labiau lenda į skolas: šiuo metu, įskaičius ir būsto paskolas, vienam gyventojui vidutiniškai tenka 260 tūkst. rublių (3,66 tūkst. eurų) kreditų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Rusai vis labiau lenda į skolas: šiuo metu, įskaičius ir būsto paskolas, vienam gyventojui vidutiniškai tenka 260 tūkst. rublių (3,66 tūkst. eurų) kreditų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jul 24, 2019, 9:28 AM

Palyginti su praėjusiais metais, Rusijoje maistui skiriama mėnesio pajamų dalis išaugo ne itin smarkiai – tik 0,7 procento. Tačiau kai reikia tam atseikėti kone 40 proc. turimų lėšų, nėra labai smagu.

Galima palyginti – Lietuvoje maisto produktams skiriama 20 proc. namų ūkių pajamų, ir tai laikoma itin aukštu rodikliu, nes Europos Sąjungos vidurkis siekia 11 proc.

Kas ketvirtį gyventojų apklausą atliekančio banko „Sberbank“ analitikams teko liūdnai konstatuoti, kad vis didėjanti maistui tenkanti pajamų dalis rodo, jog visuomenė toliau grimzta į skurdą, vidurinė klasė traukiasi, o ateities prognozės niūrios.

Juolab kad rusai vis labiau lenda į skolas: šiuo metu, įskaičius ir būsto paskolas, vienam gyventojui vidutiniškai tenka 260 tūkst. rublių (3,66 tūkst. eurų) kreditų.

O mokėjimai bankams ir kitoms finansų institucijoms, „Sberbank“ apklausos duomenimis, yra viena iš penkių didžiausių išlaidų eilučių – po maisto, komunalinių paslaugų, drabužių ir avalynės bei sveikatos apsaugos.

Tuo pat metu kaip ir „Sberbank“ įdomią ataskaitą paskelbė Rusijos statistikos tarnyba. Dokumente, kuris pavadintas „Sanitarinės-epideminės Rusijos gyventojų aplinkos 2018 metais apžvalga“, pateikta nekokia išvada – didžioji dalis visuomenės tiesiog neprivalgo.

Tai nereiškia bado – iki jo dar toli, tačiau apie sveiką ir visavertį maistą, atitinkantį įvairias normas ir rekomendacijas, daugelis gali tik pasvajoti.

Antai praėjusiais metais itin smarkiai sumažėjo pieno ir jo produktų vartojimas – vidutiniškai net septyniais litrais vienam žmogui. Priežastis paprasta – šie gaminiai smarkiai brangsta. Tarnybos „Rospotrebnadzor“ duomenimis, net 99,1 proc. Rusijos gyventojų valgo per mažai vaisių, 97,3 proc. – daržovių.

Tiesa, tai – duomenys apie miestų gyventojus. Kaimuose padėtis dar prastesnė: ten žmonės suvalgo 2,7 proc. mažiau pieno produktų nei miestiečiai, 5,8 proc. mažiau mėsos, kiaušinių – 3,1 proc., o vaisių – net 11,8 proc. mažiau.

Užtat ir vienur, ir kitur auga duonos bei košių paklausa. Galbūt tai ir nėra prasčiausia išeitis, tačiau rezultatai apgailėtini – per pastaruosius penkerius metus (nuo 2013-ųjų) antsvorio turinčių Rusijos gyventojų gretos išaugo 1,73 karto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.