Niujorko federalinio rezervo bankas penktadienį įlies dar 75 mlrd. JAV dolerių į rinkas

Niujorko centrinis bankas ketvirtadienį pareiškė, kad vėl atliks iki 75 mlrd. JAV dolerių vertės atpirkimo sandorių operaciją, kad pasiūlytų daugiau likvidumo sistemai, kuriai pritrūko grynųjų.

 JAV federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Jerome Powellas nesureikšmino pastarųjų dienų nerimo dėl grynųjų pinigų trūkumo JAV finansų rinkose, sakydamas, kad ši situacija nedaug byloja apie tikrąją ekonomikos padėtį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 JAV federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Jerome Powellas nesureikšmino pastarųjų dienų nerimo dėl grynųjų pinigų trūkumo JAV finansų rinkose, sakydamas, kad ši situacija nedaug byloja apie tikrąją ekonomikos padėtį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2019, 12:02 PM

Antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį bankas jau pasiūlė tokias pat atpirkimo sandorių operacijas, kurių vertė siekė iš viso šiek tiek daugiau nei 200 mlrd. JAV dolerių, tačiau per pastarąsias dvi operacijas paklausa viršijo siūlomą sumą.

JAV federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Jerome Powellas nesureikšmino pastarųjų dienų nerimo dėl grynųjų pinigų trūkumo JAV finansų rinkose, sakydamas, kad ši situacija nedaug byloja apie tikrąją ekonomikos padėtį.

Jis ir daugelis kitų ekonomistų susiejo susidariusią padėtį su ketvirčio mokesčių mokėjimo terminu, kuris paskatino įmones išimti grynuosius pinigus iš banko sąskaitų, o mokesčių mokėjimo terminas taip pat sutapo su iždo vertybinių popierių emisija, o tai laikinai „nutekino“ grynuosius iš finansų sistemos į valstybės iždą.

Kai dėl lėšų išgryninimo kyla grėsmė, kad bankų atsargos gali nukristi žemiau reikalaujamo lygio, kurį nustato FRS, bankai naudojasi labai trumpalaikėmis, dažniausiai vienos nakties trukmės, paskolomis, kad užkamšytų skyles.

FRS taip pat įlieja arba pašalina likvidumą, kad palūkanų normos atitiktų tikslinį lygį – būtent tokia yra ir Niujorko federalinio rezervo bankas užduotis.

Grynųjų pinigų trūkumas pastarosiomis dienomis paskatino Niujorko banką įlieti daugiau nei 275 mlrd. JAV dolerių į trumpalaikę rinką, nes padidėjo vienos nakties trukmės paskolų palūkanų normos ir kilo grėsmė, kad jos „iškris“ iš FRS nustatyto intervalo.

FRS trečiadienį sumažino bazinę paskolų palūkanų normą, siekdamas paskatinti JAV ekonomiką, bei ėmėsi tam tikrų techninių pakeitimų, kad padėtų išlaikyti tikslinį lygį atitinkančias rinkos palūkanų normas, ir, be kita ko, sumažino palūkanų normas, kurias taiko bankų atsargoms, viršijančioms minimalų reikalaujamą lygį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.