Siūlo alternatyvą laisvadieniams gegužės 1-ąją ir per Vėlines – darbdaviams patinka

Siūloma atsisakyti gegužės 1-osios ir lapkričio 2-osios šventinių dienų, o vietoj jų prailginti kasmetines darbuotojų atostogas dviem dienomis, rašo portalas 15min.lt.

Siūlo vietoje laisvadienio per Vėlines pridėti dieną prie atostogų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Siūlo vietoje laisvadienio per Vėlines pridėti dieną prie atostogų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2019, 8:13 AM, atnaujinta Oct 4, 2019, 8:51 AM

Tokias Darbo kodekso pataisas Seimo narys konservatorius Mykolas Majauskas žada registruoti penktadienį.

„Kiekvienas modelis turi savo privalumų ir trūkumų. Pavyzdžiui, turint didesnį skaičių švenčių dienų ir mažiau kasmetinių atostogų, darbdaviams lengviau planuoti ir organizuoti darbą. Taip pat dalis patvirtintų švenčių dienų būna savaitgaliais, todėl ir mažiau nedarbo dienų per metus.

Tuo tarpu didesnis kasmetinių atostogų skaičius gali būti naudingesnis darbuotojams, nes jie gali pasirinkti jiems patogią nedarbo dieną ir atostogas derinti prie asmeninių prioritetų, o ne būtinai valstybės patvirtintų nedarbo dienų. Siūlydamas atsisakyti kelių dienų dėl didesnio kasmetinių atostogų skaičiaus kviečiu darbuotojus patiems nuspręsti kada atostogauti ir galbūt gegužės 1 d. ar lapkričio 2 d. šventines dienas persikelti į vasaros atostogas“, – aiškino M.Majauskas.

Anot parlamentaro, vidutiniškai ES narės turi 12 valstybinių švenčių dienų ir 22 kasmetines apmokamas atostogų dienas. Nors valstybinių švenčių ir kasmetinių atostogų dienų skaičius valstybėse skiriasi, bendra nedarbo dienų suma – panaši. Pavyzdžiui Prancūzijoje yra 11 valstybinių švenčių ir 25 kasmetinės atostogų dienos, Anglijoje atitinkamai 8 ir 28 dienos.

„Tuo tarpu Lietuvoje yra 14 valstybinių švenčių ir 20 kasmetinių atostogų dienų. Tokia tvarka išsiskiriame ES – esame vieni iš lyderių pagal švenčių dienas ir keliomis dienomis atsiliekame pagal apmokamas kasmetines atostogų dienas“, – pažymėjo M.Majauskas.

Pasak portalo, verslo atstovams tokia iniciatyva patinka, tačiau profsąjungų atstovai teigia, jog nereikėtų atimti iš darbuotojų esamų poilsio dienų, nes jų nepakanka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?