Tikroji pigių rusiškų dujų kaina – sudaužyti likimai ir apnuodyta žemė

„Nedaugelis Vakarų šalių žmonių susimąsto apie iškastinio kuro iš Vladimiro Putino Rusijos pirkimo etiką ir tikrąją jo kainą. „Nord Stream 2“ projektas – vamzdynas, jungiantis Rusiją su Vokietija – parodo, kas iš tikrųjų sumoka už pigias rusiškas dujas“, – rašo Prancūzijos ekonomikos ir finansų laikraštyje „La Tribune“ Rusijos aplinkosaugos aktyvistė Jevgenija Čirikova, 2012 m.  gavusi Goldmano aplinkosaugos premiją už kovą siekiant išsaugoti Chimkų mišką, esantį statomos automagistralės Maskva–Sankt Peterburgas trasoje.

   Dujotiekio vamzdžiams kloti taikomas dvigubas standartas: vienas Vokietijoje, kitas – Rusijoje.<br> AFP/Reuters nuotr.
   Dujotiekio vamzdžiams kloti taikomas dvigubas standartas: vienas Vokietijoje, kitas – Rusijoje.<br> AFP/Reuters nuotr.
  Dujotiekio vamzdžiams kloti taikomas dvigubas standartas: vienas Vokietijoje, kitas – Rusijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
  Dujotiekio vamzdžiams kloti taikomas dvigubas standartas: vienas Vokietijoje, kitas – Rusijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
  Dujotiekio vamzdžiams kloti taikomas dvigubas standartas: vienas Vokietijoje, kitas – Rusijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
  Dujotiekio vamzdžiams kloti taikomas dvigubas standartas: vienas Vokietijoje, kitas – Rusijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
  Dujotiekio vamzdžiams kloti taikomas dvigubas standartas: vienas Vokietijoje, kitas – Rusijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
  Dujotiekio vamzdžiams kloti taikomas dvigubas standartas: vienas Vokietijoje, kitas – Rusijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-10-14 17:18

„Pradėkime nuo vietos, kur išgaunamos dujos: Jamalo pusiasalio, – tęsia J.Čirikova. – Būtent čia bus išgaunamos dujos dujotiekiui „Nord Stream 2“. Jamalas iš pradžių nepriklausė Rusijai. Rusijos imperija pradėjo Jamalo kolonizaciją XVI amžiuje. Carą labiausiai domino kailių, kurie buvo parduodami Europai, gausa. Trečdalį Rusijos valstybės iždo sudarė lėšos, gaunamos už kailių pardavimą Vakarams. Todėl žemė buvo užgrobta. Vietiniai Jamalo gyventojai priešinosi kolonizacijai ir, reaguodami į tai, kolonizatoriai juos žiauriai žudė.“

Mandalada

„Kai buvo paskelbta sovietų valdžia, vietinius gyventojus atskyrė nuo savo vaikų ir šiaurinių elnių. Jie organizavo Mandaladą – judėjimą, kad apsaugotų savo tradicinį gyvenimo būdą. Po nuožmaus pasipriešinimo Mandalados dalyviai buvo suimti“, – rašo straipsnio autorė.

„Atrodė, kad po naftos ir dujų telkinių atradimo Jamalo pusiasalyje regionas suklestės, tačiau padėtis ne pagerėjo, o pablogėjo. „Gazprom“ ir toliau grobia vietinių Jamalo gyventojų žemes, stengdamasis išgauti kuo daugiau dujų. Dėl to vietiniai gyventojai liko be elnių ganyklų.

Vietinių Jamalo tautų gyvenimas nuo XVI amžiaus mažai tepasikeitė: imperija ėmė kailius, kad parduotų juos Vakaruose. Dabar imperija ima naftą ir dujas, kad parduotų Vakarams. Liūto dalis pajamų, gautų pardavus iškastinį kurą, lieka ne Jamale, o siunčiama į Maskvą“, – teigia aplinkosaugos aktyvistė.

Degantys dujų fakelai

„Viena iš rimčiausių Jamalo gamtosauginių problemų yra dujų deginimas fakeluose. Tai barbariška ir švaistūniška praktika. Dėl technologinio proceso netobulumo dujos paprasčiausiai yra deginamos ir leidžiamos į atmosferą, tuo pačiu didinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį atmosferoje.

Pasaulio banko duomenimis, Rusija pirmauja pasaulyje pagal išmetamų teršalų, susidarančių deginant dujas fakeluose, kiekį. 2018 m. Rusijai teko beveik 21,3 proc. šių viso pasaulio išmetamų teršalų. 

Jamalo pusiasalyje tokių fakelų yra apie pusantro tūkstančio. „Gazprom“ sistemingai teršia atmosferą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis. 2015 m. vietinė Jamalo prokuratūra leido padidinti metano išmetimą šešiskart, o suodžių – 37 kartus“, – pastebi J.Čirikova.

Antras pagal dydį šiltnamio efektą sukeliančių dujų gamintojas

„Rusijos valdžia nekovoja su „Gazprom“ ekologiniais nusikaltimais. Jamalo prokuratūros koncernui skiriamos baudos ir įspėjimai neturi įtakos „Gazprom“ elgesiui. Pasak organizacijos „Carbon Disclosure Project“ (CDP) tyrėjų, „Gazprom“ yra antras pagal dydį šiltnamio efektą sukeliančių dujų gamintojas planetoje“, – teigia J.Čirikova.

„Statant dujotiekį „Nord Stream 2“ buvo pažeistos vietinių finougrų tautų teisės. Dėl tiesiamo dujotiekio finougrų tautoms priklausančios žemės tampa nenaudingos, naikinamas Kurgalsko draustinis, kuriame auga retų rūšių augalai, samanos ir gyvena reti paukščiai.

Projektą įgyvendinanti bendrovė „Nord Stream 2 AG“ nuslėpė tikrąją Kurgalsko draustinio vertę. Nei per viešą projekto svarstymą Rusijoje ir kitose šalyse, nei bendrovės ataskaitoje, parengtoje pagal Espoo konvencijos reikalavimus, nebuvo paminėti tikrieji dujotiekio tiesimo per šį draustinį padariniai“, – tvirtina J.Čirikova.

Priminsime, kad Jungtinių Tautų poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvenciją, vadinamąją Espoo konvenciją, priimtą 1991 m. Suomijos Espo mieste, pasirašiusios šalys turi pranešti aplinkinėms valstybėms apie galimai tarptautinį poveikį turinčius projektus, suteikti suinteresuotoms pusėms, įskaitant nevyriausybines organizacijas ir visuomenę, galimybę dalyvauti poveikio aplinkai įvertinime, paruošti ataskaitą pagal nustatytus reikalavimus ir ją viešai skelbti.  

„Greenpeace Austria“ gavo Rusijos vyriausybės, „Nord Stream 2 AG“ ir „Gazprom“ pasitarimų slaptus protokolus. Buvo tariamasi dėl aplinkosaugos įstatymų pakeitimų. Žvalgymo darbai draustinyje pradėti neteisėtai, neturint jokio leidimo. Dėl šio įsibrovimo į unikalią ekosistemą buvo sunaikinti šimtai retųjų augalų“, – teigia autorė.

Betranšėjinis vamzdžių klojimas

„Dujotiekio vamzdžiams kloti taikomas dvigubas standartas: vienas Vokietijoje, kitas – Rusijoje.  „Nord Stream 2 AG“ mano, kad Vokietijoje, kur pakrantės teritorijos vertė yra mažesnė nei Kurgalsko rezervato, galima naudoti betranšėjinio vamzdžių klojimo metodą (pranc. microtunnelage). Rusijoje, kur sąlygos yra panašios, o Kurgalsko draustinio vertė nepalyginamai didesnė, buvo naudojamas „tradicinis statybos metodas, kasant atvirą tranšėją, kurios plotis 85 m“. Šis statybos metodas daro neigiamą poveikį Kurgalsko draustinio ekosistemai.

„Nord Stream 2“ pažeidžia rusų teises. Dalykas tas, kad pardavus rusiškas dujas Vakarams, paaiškėja, kad jų nepakanka patenkinti rusų poreikius. Dujofikacijos programos buvo sumažintos: 30 proc. Rusijos žmonių gyvena namuose be dujų“, – teigia aplinkosaugos aktyvistė.

Anglimis kūrenamos elektrinės

Rusijos valdžia sprendžia šią vidinę gyventojų aprūpinimo energija problemą aplinkai kenksmingiausiu būdu: vietoj dujų naudoja akmens anglis. Anglimis kūrenamų elektrinių, kuriose nėra įrengtų modernių valymo filtrų, eksploatavimas sukelia tikras ekologines katastrofas.

Pavyzdžiui, Krasnojarske žmonės dažnai stebi „juodo dangaus“ efektą, kurį sukelia ore pasklidusios smulkios anglių dulkės.

„Nord Stream 2“ projektas leis europiečiams gauti mažiau aplinką teršiančių dujų. Tuo pačiu metu rusai dus nuo akmens anglių dulkių, vietiniai Jamalo gyventojai ir toliau kentės nuo „Gazprom“ deginamų dujų, iš jų bus atimamos geriausios ganyklos, o unikalus Kurgalsko draustinis smarkiai nukentės. Gaudamas pajamų už parduodamą iškastinį kurą, V.Putino režimas galės įgyvendinti savo archajiškas politines ambicijas, vykdyti politines represijas, užgrobti kaimyninių valstybių teritorijas, papirkti Vakarų politikus ir varyti propagandą. Akivaizdu, kad neprašant Rusijos dujų, V.Putino planas tiesiog negalėtų būti įgyvendintas.

„Ar europiečiai sutinka su šia realybe ir „pigių“ rusiškų dujų kaina?“ – retoriškai klausia J.Čirikova, baigdama straipsnį laikraštyje „La Tribune“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.