Trijų vaikų mama atsidūrė tarp dangaus ir žemės: jokių socialinių garantijų ir skola „Sodrai“

Trijų vaikų motina Eglė T. (vardas pakeistas – Red.), metus dirbusi biudžetinėje įstaigoje, būdama vaikų priežiūros atostogose sužinojo, kad jos motinystės išmokos – neteisėtos, o socialinės garantijos jai nebetaikomos.

VGTPT individualios veiklos sutartį prilyginus darbo santykių sutartims, bet nepatikslinus to „Sodroje“, moteris neteko darbo stažo ir prarado teisę į motinystės išmokas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VGTPT individualios veiklos sutartį prilyginus darbo santykių sutartims, bet nepatikslinus to „Sodroje“, moteris neteko darbo stažo ir prarado teisę į motinystės išmokas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Moteris po metų vaikų priežiūros atostogose sužinojo, kad jos motinystės išmokos – neteisėtos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Moteris po metų vaikų priežiūros atostogose sužinojo, kad jos motinystės išmokos – neteisėtos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Darbo stažas būtų užskaitytas ir socialinės garantijos būtų gaunamos, jeigu Tarnyba sumokėtų visą skolingą sumą – 116 tūkst. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darbo stažas būtų užskaitytas ir socialinės garantijos būtų gaunamos, jeigu Tarnyba sumokėtų visą skolingą sumą – 116 tūkst. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Sodros“ teigimu, kol įmokos nesumokamos, duomenys negali būti patikslinti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Sodros“ teigimu, kol įmokos nesumokamos, duomenys negali būti patikslinti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dabar moteris neteko teisės gauti nedarbo draudimo išmokos, registruojantis Užimtumo tarnyboje, kai pasibaigs vaiko priežiūros atostogos<br>D.Umbraso nuotr.
Dabar moteris neteko teisės gauti nedarbo draudimo išmokos, registruojantis Užimtumo tarnyboje, kai pasibaigs vaiko priežiūros atostogos<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Indrė Naureckaitė

Oct 28, 2019, 6:35 PM, atnaujinta Oct 29, 2019, 7:43 AM

Vienuolikos, aštuonerių ir beveik dvejų metų vaikus auginanti moteris redakcijai papasakojo, kaip dėl buvusio darbdavio – valstybinės įstaigos nevykdomų mokestinių įsipareigojimų ji neteko vienintelių savo pajamų, o tuo pačiu – ir kitų socialinių garantijų.

Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybai (VGTPT) moters individualios veiklos sutartį prilyginus darbo santykių sutartims, tačiau nepatikslinus to „Sodroje“, ji neteko darbo stažo, prarado teisę į motinystės išmokas, socialines garantijas ir tapo skolinga „Sodrai“ 5 tūkst. eurų.

„Kadangi duomenys apie mano gautą darbo užmokestį nebuvo patikslinti, virtau nedirbančia ir nedirbusia, todėl neturiu teisės į vaiko priežiūros atostogas ir į ligos išmoką. Taip pat yra stabdomas mano likusios vaiko priežiūros išmokos mokėjimas, o jau išmokėta dalis pripažįnta neteisėta. Netekau teisės pasinaudoti ir nedarbo draudimo išmoka registruojantis Užimtumo tarnyboje, kai pasibaigs vaiko priežiūros atostogos“, – sakė Eglė.

Pokyčiai – be darbuotojų žinios

Kaip pasakojo moteris, iki 2018 metais Teisingumo ministerijos atlikto audito, VGTPT įdarbindavo žmones su individualios veiklos pažymomis.

Tačiau audito metu nutarus, kad su tokiomis sutartimis Tarnyboje dirbti negalima, sudarytos sutartys buvo prilygintos darbo santykiams ir pajamos gautos už išdirbtą laikotarpį pakeistos iš B klasės į A – taip pakeičiant ir mokamus mokesčius.

Tarnyba apie pasikeitusią pajamų rūšį informavo VMI, tačiau „Sodroje“ informacijos nepatikslino. Darbuotojai apie pasiketimus sužinojo tik 2019 metais, kai buvo paskutinė diena sumokėti mokesčius.

„Vykdant individualią veiklą darbo stažas ir išmokų dydis skaičiuojamas nuo sumokėtų mokesčių. Pakeitus pajamų rūšį VMI, tačiau to nedeklaravus „Sodroje“, nebeturiu darbo stažo. Todėl neturiu man priklausančio sveikatos draudimo, o taip pat teisės į ligos išmokas. Visiškai nebetekau socialinių garantijų“, – skundėsi moteris.

Kadangi sprendimas dėl išmokų „Sodroje“ priimtas atsižvelgiant į tikrąjį moters darbo stažą, tačiau dabar pripažintas neteisėtu, likusių Vaiko priežiūros išmokų mokėjimas stabdomas, o jau išmokėta dalis laikoma neteisėta.

„Dėl to, kad Tarnyba ignoruoja mūsų ir „Sodros“ prašymus ir pasiūlymus, „Sodrai“ lieku skolinga 5 tūkst. eurų“, – kalbėjo moteris.

Grąžinti skolos neskuba

Pašnekovės teigimu, darbo stažas būtų užskaitytas ir socialinės garantijos būtų gaunamos, jeigu Tarnyba sumokėtų visą skolingą sumą – 116 tūkst. eurų nesumokėtų sveikatos draudimo įmokų už 42 darbuotojus, arba jeigu su „Sodra“ suderintų skolos mokėjimų planą.

„Tarnyba buvo pateikusi cinišką prašymą pradėti mokėti skolą po dviejų metų ir išsimokėti per 15 metų, tačiau „Sodra“ jį atmetė kaip neadekvatų. Antru pateiktu planu Tarnyba teigė išsimokėsianti per penkerius metus, bet jie nepateikė grafiko, todėl planas negali būti tvirtinamas“, – vardino nukentėjusioji.

Anot Eglės, teisiškai Tarnyba turi visas sąlygas vilkinti skolos atidavimo procesą.

„Pateikus naują skolos atidėjimo planą lyg „netyčia“ buvo pamirštas mokėjimų grafikas. Įstatymiškai šis vilkinimas yra teisėtas, kadangi tam, jog būtų tikslinami visų 42 darbuotojų duomenys, VGTPT arba turi sumokėti priskaičiuotas įmokas, arba suderinti skolos atidėjimo planą. Iki tol skola negali būti išieškoma. Ir teisinėje sistemoje tai gali būti vadima tyčiniu neveikimu, pasinaudojant padėtimi arba žiniomis“, – pridūrė ji.

Laukia trūkstamų įmokų

„Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėjo Sauliaus Jarmalio teigimu, iš tiesų pasitaiko atvejų, kai nustatoma, kad įmonė ar įstaiga buvo sudariusi sutartis su gyventojais, teikiančiais paslaugas pagal individualios veiklos pažymą, nors tokie sandoriai neatitinka individualios veiklos sąvokos ir turi darbo santykiams būdingų požymių.

„Tokiais atvejais vadovaudamiesi protingumo kriterijais nesiimame jokių veiksmų prieš žmogų ir darome viską, kad situacija kuo greičiau išsispręstų, o žmogus išsaugotų visas socialines garantijas“, – aiškino komunikacijos skyriaus vedėjas

Jo teigimu, paaiškėjus tokiems atvejams įmonė turi patikslinti darbuotojų duomenis už praėjusį laikotarpį ir, jeigu draudžiamosios pajamos buvo didesnės, sumokėti „Sodrai“ trūkstamas įmokas. Kol įmokos nesumokamos, duomenys negali būti patikslinti.

Kaltinimus atmeta

Pasak Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktorės Živilės Poželienės, Tarnyba kreipėsi į „Sodrą“, pateikė deklaracijas, tačiau „Sodra“ jas atmetė motyvuodama tuo, jog pirmiausia Tarnyba turi sumokėti papildomai priskaičiuotus socialinio draudimo mokesčius.

„Skolos, kurią Tarnyba galėtų išdėstyti dalimis per penkerius metus, „Sodra“ nemato, nes nepriima deklaracijų, o Tarnyba šiuo metu neturi lėšų sumokėti papildomai priskaičiuotų socialinio draudimo mokesčių. Tarnyba galėtų atsiskaityti su „Sodra“ tik gavusi papildomų asignavimų arba iš sutaupytų lėšų“, – sakė Ž. Poželienė.

VGTPT direktorės teigimu, esant galimybei, ir priklausomai nuo to, kiek bus sutaupoma lėšų kiekvienais metais, Tarnyba planuoja atsiskaityti su „Sodra“ dalimis ir tokiu pačiu būdu teikti deklaracijas.

Ji patikino, kad jau kitą mėnesį bus sumokėta dalis socialinio draudimo mokesčių už kelis fizinius asmenis, kurie Tarnyboje dirbo su individualios veiklos sutartimis – tarp jų ir Eglės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.