R. Šalaševičiūtė: jei bus iš ko didinti pensijas, „socialdarbiečiai“ prezidento siūlymui pritars

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė sako, kad „socialdarbiečių“ frakcija pritars prezidento Gitano Nausėdos siūlymams didinti pensijas, jei Vyriausybės išvada parodys, kad tam padaryti bus surasta lėšų. Tuo metu valstietė Rima Baškienė sako dar negalinti atsakyti, kaip elgsis frakcija.

Kitą savaitę Vyriausybė turėtų nuspręsti, ar pritarti G. Nausėdos siūlymams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kitą savaitę Vyriausybė turėtų nuspręsti, ar pritarti G. Nausėdos siūlymams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kornelija Mykolaitytė

Nov 5, 2019, 11:57 AM, atnaujinta Nov 5, 2019, 1:09 PM

„Yra pozicija, kad turime kompleksą pasižiūrėti, ką gali Vyriausybė, kaip Vyriausybės mato ne tik dėl bazinės pensijos indeksavimo, (...) bet dėl to, iš ko bus galima mokėti. Tie pinigai į biudžetą neateis 2020 metais, jie ateis tik 2021 metais, ir 31 mln. eurų nėra taip mažai, įvertinant tai, kad pensijų indeksavimui yra virš 200 mln. numatyta – iki 8 proc. didinti visas pensijas – ne tik bazinę, bet ir priklausomai nuo stažo“, – antradienį žurnalistams sakė R. Šalaševičiūtė.

„Gavus Vyriausybės išvadą, ne tik aš, bet ir frakcija, jei bus realios galimybės surinkti lėšas ir bus iš ko didinti, mes tikrai tam pritarsime“, – pridūrė komiteto pirmininkė.

Tuo metu R. Baškienė sakė, kad valstiečiai dar diskutuos dėl šių pasiūlymų.

„Frakcijoje dar bus diskutuojama, nes kalbama apie akcizo pakėlimus. Reikia įvertinti, kaip palies kitas šakas, kad vienus matydami nenuskriaustume kitų“, – sakė R. Baškienė.

Pasak jos, šiuo metu yra laukiama Seimo Kaimo reikalų komiteto apskaičiavimų, kiek brangs dyzelinas pritarus prezidento siūlymams.

Kitą savaitę Vyriausybė turėtų nuspręsti, ar pritarti G. Nausėdos siūlymams.

Prezidentūra siūlo nustatyti, kad nuo kitų metų indeksuojamai bazinei pensijai taikomas apskaičiuotas indeksavimo koeficientas būtų didinamas 1,83 procentinio punkto. Nuo 2021 metų sausio 1 dienos indeksuojamai bazinei pensijai taikomas apskaičiuotas indeksavimo koeficientas didinamas 1,91 procentinio punkto.

Kol kas 2020 metais numatoma indeksuoti pensijas 1,081 indeksavimo koeficientu.

G. Nausėda taip pat siūlo gazoliams, skirtiems naudoti žemės ūkio veikloje, įskaitant akvakultūros ar verslinės žvejybos vidaus vandenyse veiklą, nustatyti 146 eurų už 1000 litrų produkto akcizų tarifą.

Šiuo metu taikomas 56 eurų už 1000 litrų produkto akcizų tarifas, per vienus metus neviršijant Vyriausybės nustatyto gazolių kiekio.

Pasak Prezidentūros, toks tarifas sąlygotų 20 proc. mažesnę mokestinę lengvatą gazoliams, skirtiems naudoti žemės ūkio veikloje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.