Ekononomistui kliūva „vaiko pinigų“ didinimas – nesupranta, iš kur rasis papildomų 40 milijonų

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas sako, kad nors „socialdarbiečių“ siūlymas „vaiko pinigus“ kelti iki 70 eurų prisideda prie socialinės atskirties mažinimo, bet, kol nėra pasiūlyta alternatyvių pajamų šaltinių, apie tai kalbėti neatsakinga.

Pasak A.Povilausko, i<br>A.Srėbalienės nuotr.
Pasak A.Povilausko, i<br>A.Srėbalienės nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 22, 2019, 8:51 AM

„Jei Seimas siūlo padidinti „vaiko pinigus“ 10 eurų daugiau nei planuota, iš karto turi atsirasti alternatyvus pajamų šaltinis, nes kad ir kaip visuomenei gražiai skamba ši idėja, tai yra vienas daugiausiai pinigų biudžetui kainuojantis pasiūlymas. Norint atrasti tiek papildomų lėšų reikia arba kažkur kitur sumažinti, arba atrasti šaltinių. Jau dabar matome, koks chaosas kilęs, kaip niekas nenori padidinti mokesčių. Aš atsargiai kitų metų kontekste kalbėčiau apie didesnį „vaiko pinigų“ didinimą“, – naujienų agentūrai „Elta“ sakė T.Povilauskas.

Jo manymu, viešojo sektoriaus darbuotojų nepasitenkinimas dėl atlyginimų gali lemti tai, kad „socialdarbiečių“ įstatymo pataisos dėl „vaiko pinigų“ Seime galutinai priimtos nebus.

„Matant, kaip kitų metų biudžete trūksta pajamų, o turint omeny dar alternatyvius reikalavimus viešojo sektoriaus darbuotojų dėl atlyginimų didinimo, kas šiai dienai yra skaudulys ir kur artimiausiu metu gresia protestai, manau, kad šitam „vaiko pinigų“ siūlymui nepavyks praeiti“, – teigė ekonomistas.

Pasak ekonomisto, verta būtų svarstyti, ar „vaiko pinigų“ nereikėtų diferencijuoti pagal šeimų gaunamas pajamas.

„Tai nėra iki galo optimalus sprendimas, nes šie pinigai skiriami tiek didesnes, tiek mažesnes pajamas gaunančioms šeimoms. Tas universalumas valstybės biudžetui daug kainuoja“, – teigė jis.

Anot T.Povilausko, neturint alternatyvių pajamų šaltinių, iš kurių būtų galima paimti papildomų beveik 40 mln. eurų „vaiko pinigams“ didinti, kalbėti apie papildomas investicijas lengvabūdiška.

„Socialdarbiečiai“ turbūt turi poziciją, kad esame Seimo nariai, turime viziją, norime padidinti „vaiko pinigus“, o lėšų tam greičiausiai atras Vyriausybė“, – „Eltai“ kalbėjo ekonomistas.

Universalią išmoką vaikui Lietuvoje gauna apie 508,6 tūkst. vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.