Tyrimas: investuotojų lūkesčiai dėl šalies ekonominės padėties – žemiausi per pastaruosius penkerius metus

Lietuvoje veikiančių užsienio kapitalo įmonių vadovų lūkesčiai dėl šalies ekonominės padėties paskutinį šių metų ketvirtį buvo žemiausi per pastaruosius penkerius metus, rodo Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indekso (LIPI) tyrimo duomenys.

„Investors Forum“ vykdomoji direktorė R.Skyrienė.<br>T.Bauro nuotr.
„Investors Forum“ vykdomoji direktorė R.Skyrienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2019, 10:12 AM

Pranešama, kad užsienio kapitalo įmonių atstovų pasitikėjimas šalies ūkio perspektyvomis siekė 1,088 balo iš 2 galimų. Pažymima, kad tokį pesimizmą lemia ir pasaulio ekonomikos tendencijos, ir Lietuvoje vykstantys politiniai ir teisėkūros procesai.

Vertindami Lietuvos investicinį klimatą lemiančius veiksnius, respondentai šį ketvirtį skeptiškiau atsiliepė apie šalies ekonominę aplinką ir mokesčių sistemą. Manančių, kad jos efektyvumas yra žemas, padaugėjo 9 proc. punktais lyginant su metų viduriu.

Kaip skelbiama pranešime, kritiškiausiai vertinama sritis yra verslą reguliuojančių teisės aktų efektyvumas. Kad jis nepakankamas, teigia kone ketvirtadalis, 23 proc. apklaustųjų. Antrąjį ketvirtį taip teigė 16 proc. investuotojų.

LIPI tyrimo duomenimis, apklausti užsienio kapitalo įmonių vadovai gerokai atsargiau nei iki šiol vertina ir artimiausias savo verslo perspektyvas. Palyginti su metų viduriu, dvigubai daugiau verslo atstovų planuoja mažesnes investicijas. Kad jų srautas mažės, teigia 15 proc. apklaustųjų.

Skeptiškiau žvelgiama ir į eksporto galimybes: ketvirtą ketvirtį dešimtadalis respondentų planuoja įmonės eksporto apimtis mažėsiant, kai metų viduryje taip manančių buvo vos 3 proc.

Kuklesni investuotojų planai kurti naujas darbo vietas: perpus mažiau (26 proc.) įmonių nei ankstesnio tyrimo metu teigia, jog tikisi darbuotojų skaičių augsiant. Palyginti su antruojų metų ketvirčiu, 22 proc. mažiau respondentų prognozuoja artimiausiu metu didėsiant darbuotojų atlyginimą.

Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indekso tyrimą atlieka asociacija "Investors‘ Forum". Septynioliktasis LIPI tyrimas atliktas 2019 metų rugsėjį-spalį. Jo metu apklausta 63 Lietuvoje veikiančių užsienio kapitalo įmonių atstovai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.