R. Karbauskis: nestabdysime Pelno mokesčio įstatymo pataisų priėmimo

Nors Seimo Teisės departamentas turi kritiškų pastabų Seime svarstomam Pelno mokesčio įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo didinamas pelno mokestis kredito įstaigoms, stabdyti šio dokumento priėmimą Seime neplanuojama, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

2019-12-13 16:09

„Nemanau, kad stabdysime priėmimą. Bet kokiu atveju opozicija padarys viską ir kaip įmanoma stabdys tą procesą“, – penktadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis. Jis neatmetė, kad gali būti kreiptasi ir į Konstitucinį Teismą.

R. Karbauskis žada susipažinti su teisininkų išvadomis, bet jis nesupranta, kaip pelno mokesčio tarifo pakeitimas gali prieštarauti Konstitucijai.

„Galiu pasakyti vieną, kad pelno mokestis negali būti antikonstitucinis, nes jis jau egzistuoja. Pelno mokesčio tarifo pakeitimas, man niekaip nesuprantama, kaip galėtų prieštarauti Konstitucijai. Perskaitysime išvadas ir įvertinsime“, – sakė jis.

Seimo Teisės departamentas pažymi, kad remiantis Konstitucinio Teismo suformuota doktrina, asmenų lygiateisiškumo principo pagalba yra įtvirtinama formali visų asmenų lygybė bei imperatyvas visus asmenis traktuoti vienodai.

„Konstitucinis asmenų lygybės įstatymui principas reikalauja, kad teisėje pagrindinės teisės ir pareigos būtų įtvirtintos visiems vienodai; konstitucinis asmenų lygiateisiškumo principas būtų pažeistas, jeigu tam tikri asmenys ar jų grupės būtų traktuojami skirtingai, nors tarp jų nėra tokio pobūdžio ir tokios apimties skirtumų, kad toks nevienodas traktavimas būtų objektyviai pateisinamas. (...)

Pastebėtina, jog projektu siūloma apmokestinti bankus, tarp jų užsienio komercinių bankų filialus, kredito unijas, centrines kredito unijas, tačiau kitos kreditus teikiančios įstaigos, greitųjų kreditų bendrovės, mokėjimo įstaigos, nors ir vykdančios tą pačią veiklą, nebus apmokestinamos, nes neturi banko licencijos. Atkreiptinas dėmesys, kad nėra nustatyti jokie objektyvūs kriterijai, dėl kurių pasirinkti apmokestinimui projektu siūlomi mokesčio mokėtojai. Todėl turi būti arba nustatytas visų minėtų subjektų vienodas apmokestinimas, arba pagrįstos neapmokestinimo priežastys“, – sakoma Seimo Teisės departamento išvadoje.

Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos bankas atlieka finansų rinkos priežiūrą, bei į teikiamo projekto galimą poveikį šalies sektoriui, Seimo teisininkai mano, jog dėl teikiamo projekto turėtų būti gauta Lietuvos banko nuomonė.

Seimo Teisės departamento išvadoje, kurią pasirašė departamento direktorius Andrius Kabišaitis, taip pat išreiškiama nuomonė, kad dėl teikiamų projekto nuostatų turėtų būti kreipiamasi į Europos centrinį banką dėl konsultacijos, kaip tai numatyta Europos Sąjungos teisės aktuose.

Gruodžio 10 d. Seimas po svarstymo pritarė, kad pelno mokestis kredito įstaigoms turi būti didinamas nuo 15 iki 20 proc.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?