Vyriausybė pritarė 2020-ųjų biudžeto projektui: išlaidos vaiko pinigams didės 40 mln. eurų

Vyriausybė, apsvarsčiusi Seimo narių pasiūlymus, pirmadienį pritarė biudžeto projektui. Seimas dėl galutinio kitų metų biudžeto projekto balsuos antradienį.

S.Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybė pirmadienio posėdyje pritarė, kad išlaidos vaiko pinigams mokėti su kitų metų biudžetu didėtų 40 mln. eurų<br>V.Balkūnas
Vyriausybė pirmadienio posėdyje pritarė, kad išlaidos vaiko pinigams mokėti su kitų metų biudžetu didėtų 40 mln. eurų<br>V.Balkūnas
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD) siūloma 800 tūkst. eurų didinti asignavimus ir skirti juos darbo priemonėms gesinant gaisrus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD) siūloma 800 tūkst. eurų didinti asignavimus ir skirti juos darbo priemonėms gesinant gaisrus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Automobilių mokestis gali įsigalioti nuo balandžio arba nuo liepos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Automobilių mokestis gali įsigalioti nuo balandžio arba nuo liepos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 16, 2019, 10:05 AM, atnaujinta Dec 16, 2019, 12:07 PM

„Išnagrinėti visi gauti Seimo narių pasiūlymai“, – Vyriausybės posėdyje sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Pritarė vaiko pinigų didinimui

Vyriausybė pirmadienio posėdyje pritarė, kad išlaidos vaiko pinigams mokėti su kitų metų biudžetu didėtų 40 mln. eurų, asignavimai bendrajai socialinio draudimo pensijos daliai finansuoti – 15,9 mln. eurų.

„Siūloma padidinti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) numatomus skirti asignavimus išmokai vaikui mokėti 40 mln. eurų, bendrajai socialinio draudimo pensijos daliai finansuoti – 15,9 mln. eurų, padidinti Finansų ministerijai skirtus asignavimus muitinės sistemos statutinio pareigūnų darbo užmokesčiui 2 mln. eurų“, – Vyriausybės posėdyje sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Anot jo, taip pat siūloma pritarti Seimo narių siūlymams Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai skirtus asignavimus bakalauro studijoms finansuoti didinti 4 mln. eurų, taip pat 1,5 mln. eurų padidinti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skirtus asignavimus Seimo rinkimams organizuoti ir vykdyti.

Tuo metu Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD) siūloma 800 tūkst. eurų didinti asignavimus ir skirti juos darbo priemonėms gesinant gaisrus. Vyriausybė taip pat pritarė ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio pasiūlymui skirti dar 3 mln. eurų.

„Kad galėtų susikomplektuoti laisvas pareigybes, kad galėtų į gaisrą važiuoti tiek žmonių, kiek numatyta pagal standartą“, – sakė S. Skvernelis.

Tuo metu V. Šapoka nurodė, kad, siekiant išlaikyti fiskalinę drausmę, siūloma užšaldyti dalį Kelių priežiūros ir plėtros programos bei Klimato kaitos programos lėšų.

„Jei kiltų grėsmė dėl ES lėšų panaudojimo, pavasarį bus išskirtas prioritetas susisiekimo sričiai“, – teigė ministras.

Tuo metu aplinkos ministras Kęstutis Mažeika pasiūlė, kad esant poreikiui, būtų įmanoma atšildyti ir Klimato kaitos programos lėšas. Tam Vyriausybė taip pat pritarė.

Rado įšaldytų lėšų

„Lėšų radome pakankamai solidžiai. Kiek buvo įmanoma išspausti, tiek išspaudėme“, – po Vyriausybės posėdžio komentavo premjeras Saulius Skvernelis.

Jo teigimu, papildomų lėšų atsirado peržiūrėjus Kelių plėtros ir Klimato kaitos programas. „Kelių plėtros programoje lėšos nepanaudojamos treti metai. Šiais metais nepanaudoti 166 mln. eurų iš 390 mln. eurų. Tai – aplaidumas. Įšaldyti pinigai turi būti panaudoti, todėl ir buvo toks sprendimas. Jei bus parengti projektai, bus ir pinigai“, – kalbėjo premjeras.

Būsimų mokesčių klausimas

Finansų ministras Vilius Šapoka penktadienį teigė, kad paskutiniai balsavimai Seime vyko dėl „dešimčių milijonų“ eurų.

Pasak ministro, po Seimo korekcijų biudžeto projektas šiek tiek skiriasi nuo paskutinio Vyriausybės varianto.

Pastarosiomis savaitėmis daugiausia diskusijų kėlė vaiko pinigai, stambios prekybos, bankų pelno ir automobilių mokesčiai.

Seimo valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pripažino, kad stambios prekybos mokesčio nuo sausio nebus, o dėl jo toliau bus diskutuojama pavasarį. Bankų pelno mokesčio tarifas nuo sausio turėtų didėti nuo 15 proc. iki 20 proc., tam Seimas po svarstymo pritarė.

Automobilių mokestis gali įsigalioti nuo balandžio arba nuo liepos.

Seimas šią savaitę dar turėtų priimti galutinį sprendimą dėl vaiko pinigų. R. Karbauskis praėjusią savaitę pranešė, kad nuo sausio 1-osios vaiko pinigai sieks 60 eurų, daugiavaikėms ir nepasiturinčioms šeimoms – 100 eurų.

Vyriausybė siūlė vaiko pinigus nuo 50 iki 60 eurų didinti nuo liepos, o daugiavaikėms ir nepasiturinčioms šeimoms – dalimis: iki 90 eurų – nuo sausio, dar 10 eurų – nuo liepos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.