15 eurų būreliams naujoviškos dalybos supykdė: „Negražus vaikų rūšiavimas“

Pinigų būreliams arba vadinamajai popamokinei veiklai kitąmet bus skirta, bet pirmiausia jie atiteks tik daliai mokinių, o jeigu liks, galima bus pabarstyti ir kitiems. Tokie valdžios užmojai sukėlė ginčų.

Sporto būrelius lankantiems vaikams pinigų kitais metais gali ir nenubyrėti.<br> M.Patašiaus, J.Stacevičiaus ir R.Danisevičiaus nuotr. 
Sporto būrelius lankantiems vaikams pinigų kitais metais gali ir nenubyrėti.<br> M.Patašiaus, J.Stacevičiaus ir R.Danisevičiaus nuotr. 
Sporto būrelius lankantiems vaikams pinigų kitais metais gali ir nenubyrėti.
Sporto būrelius lankantiems vaikams pinigų kitais metais gali ir nenubyrėti.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 19, 2019, 7:17 PM, atnaujinta Dec 20, 2019, 8:25 AM

Jau kelerius metus tėvams paspirtis yra pinigai iš ES fondų, kuriuos Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) paskirsto savivaldybėms, o jos padengia dalį išlaidų už popamokinę veiklą.

Tačiau šiems metams baigiantis įvairių būrelių rengėjai sunerimo – didelė dalis mokinių nebeturės galimybės 2020-aisiais ugdytis papildomai. Mat pinigų – apie 15 eurų vaikui – sporto, šokių, dailės ar kitokiems būreliams nebus paskirta.

Neformaliajam vaiko švietimui (NVŠ) kitiems metams ŠMSM planuoja išdalyti 12 mln. eurų – tiek, kiek ir šiemet.

Tačiau yra vienas „bet“: numatyta, kad vidutiniškai 15 eurų pirmiausia turi būti skirta specialiųjų poreikių vaikams, tiems, kas gauna socialinę pašalpą, taip pat mokslo, technologijų, inžinerijos, menų ir mokslo krypties būreliams.

Šeimos neteks paspirties

„Negražus rūšiavimas“, – taip naują NVŠ krepšelių dalybų tvarką apibūdino Kaune įsikūrusios krepšinio mokyklos „Tornado“ direktorius Dainius Čiuprinskas.

Anot jo, 15 eurų dažnai šeimai – rimta paspirtis, tais mėnesiais, kai šio krepšelio negauna, dalis mokinių nebeateina į treniruotes.

„Tornado“ mokykloje treniruotes lanko apie 800 vaikų, daugiau kaip 600 iš jų gauna NVŠ krepšelį.

D.Čiuprinskas taip pat stebėjosi, kad tvarką dėl krepšelių kasmet su kolegomis sužino paskutinę akimirką: „Tai kaip gaisro gesinimas. Duoda dvi savaites tvarkyti dokumentus, o prieš tai – tyla.“

Tarp „Tornado“ ugdytinių yra vos keli specialiųjų poreikių vaikai, todėl galimybės kitais metais gauti NVŠ krepšelių yra menkos.

Besikeičianti tvarka sutrikdė ir jaunųjų šachmatininkų ugdytojus. Kaip sakė Lietuvos šachmatų mokyklos direktorius Donatas Pilinkus, atstovybės regionuose pakibs ore. Tarkime, Kėdainiuose, Prienuose ar Vilkaviškyje apie 90 proc. vaikų, ateidami į šachmatų būrelį, atsineša ir 15 eurų krepšelį.

Išaugo ir paklausa, ir pasiūla

„Pakeisdami tvarką jie iškreipia krepšelio idėją, pagal kurią kiekvienas vaikai turi galėti imtis veiklos, kuri jam artima, patinka. Spręsti socialines problemas skirstant tuos pinigus – ne pats geriausias variantas.

Įvedus NVŠ krepšelį pastaraisiais metais kone dvigubai išaugo būrelius lankančių vaikų skaičius. Tai juk ne vien užimtumas, bet ir kompetencijų ugdymas. Kartu atsirado ir daugiau siūlančiųjų įvairių neformaliojo švietimo būrelių“, – kalbėjo Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (LVJC) direktorius Valdas Jankauskas.

Pasak LVJC vadovo, mažiau nei pusė jo vadovaujamą centrą lankančių atsineša NVŠ krepšelį: „Dalis įmonių, rengiančių būrelius, netgi atsisako tų krepšelių, nes jų administravimas yra sudėtingas.“

Spręs jautriausias problemas

Anot ŠMSM atstovų, popamokinei veiklai skiriama lėšų suma kitąmet nesikeičia. Vienam vaikui bus skiriama nuo 10 iki 20 eurų, o konkrečią sumą, kaip ir iki šiol, nustatytų savivaldybė. Ministerija rekomenduoja atseikėti 15 eurų vienam mokiniui.

Vos kelios savivaldybės NVŠ skiria daugiau nei 15 eurų, o kitos dažniausiai mažiau, nes taip siekiama į neformaliojo vaikų švietimo veiklą įtraukti kuo daugiau mokinių.

„Skirtumas šiemet tik tas, kad numatomi keli prioritetai, padėsiantys spręsti jautriausias problemas. Tik 30 proc. mokinių, turinčių specialiųjų poreikių, lanko būrelius – tai perpus mažiau negu jų bendraamžių.

Šis skirtumas yra didžiulis, todėl ir siekiama papildomai paskatinti neformaliojo švietimo teikėjus atkreipti dėmesį į specialiųjų poreikių vaikus“, – aiškino ŠMSM Neformalaus švietimo skyriaus vedėjas Tomas Pūtys.

Dominuoja ne tai, ko reikia?

Ministerija taip pat argumentavo, kodėl prioritetu laiko paramą mokslo, technologijų, inžinerijos, menų ir mokslo (STEAM) krypties būreliams.

„Šios krypties veikla yra prioritetinė Vyriausybės programoje visais lygmenimis – nuo ikimokyklinio ugdymo iki aukštojo mokslo.

Lietuvoje jau keliolika metų dominuoja meno ir sporto veikla, o inžinerinės, robotikos, tiksliųjų, gamtos mokslų krypties būrelių pasiūla vaikams yra per maža.

STEAM programose dalyvauja apie 5 proc., o sporto ir menų programose – beveik 70 proc. visų neformaliojo švietimo būrelius pasirinkusių mokinių“, – dėstė ŠMSM atstovas T.Pūtys.

Tiesa, ministro Algirdo Monkevičiaus įsakymu patvirtintas dokumentas neapriboja savivaldybių, jos gali nusistatyti ir kitus prioritetus.

Tačiau pabrėžiama, kad labai maža pilietiškumo ugdymo, medijų, teatro, etnokultūros, turizmo programų pasiūla. Jei būrelių būtų ir iš šių sričių, esą kiekvienas vaikas turėtų galimybę rasti sau patinkančią neformaliojo švietimo sritį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.