Žmonės įniršę – susimokėję už gruodį suvartotą elektrą virto skolininkais

Nuo sausio pabrangusi elektra drumsčia vartotojų ramybę. Jau sumokėję už praėjusiais metais suvartotą energiją žmonės sulaukia bendrovės „Ignitis“ laiškų, esą jie liko skolingi.

Rodmenis teisingai surašiusiems ir atsiskaičiusiems vartotojams priekaištaujama, kad jie skaičių nedeklaravo.<br>123rf.com nuotr.
Rodmenis teisingai surašiusiems ir atsiskaičiusiems vartotojams priekaištaujama, kad jie skaičių nedeklaravo.<br>123rf.com nuotr.
Rodmenis teisingai surašiusiems ir atsiskaičiusiems vartotojams priekaištaujama, kad jie skaičių nedeklaravo.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Rodmenis teisingai surašiusiems ir atsiskaičiusiems vartotojams priekaištaujama, kad jie skaičių nedeklaravo.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Rodmenis teisingai surašiusiems ir atsiskaičiusiems vartotojams priekaištaujama, kad jie skaičių nedeklaravo.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Rodmenis teisingai surašiusiems ir atsiskaičiusiems vartotojams priekaištaujama, kad jie skaičių nedeklaravo.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Elektra vėl pabrango nuo sausio. <br> V.Skaraičio nuotr.
Elektra vėl pabrango nuo sausio. <br> V.Skaraičio nuotr.
Elektra vėl pabrango nuo sausio. <br> V.Skaraičio nuotr.
Elektra vėl pabrango nuo sausio. <br> V.Skaraičio nuotr.
Elektra vėl pabrango nuo sausio. <br> V.Skaraičio nuotr.
Elektra vėl pabrango nuo sausio. <br> V.Skaraičio nuotr.
Elektra vėl pabrango nuo sausio. <br> M.Patašiaus nuotr.
Elektra vėl pabrango nuo sausio. <br> M.Patašiaus nuotr.
Elektra vėl pabrango nuo sausio. 
Elektra vėl pabrango nuo sausio. 
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 30, 2020, 7:05 PM, atnaujinta Jan 31, 2020, 8:02 PM

Šiemet nuo sausio elektra gerokai pabrango: už kilovatvalandę pagal „Standartinį“ planą dabar jau reikia mokėti 0,149 euro, pernai – 0,13 euro. Pokytis – 14,6 procento.

Šis planas yra pats paprasčiausias, nes mokesčiai paskaičiuojami pagal suvartotų kilovatvalandžių kiekį. 

Pernai, paskleidus žinią apie brangstančią elektros energiją, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba aiškino, kad jos kaina žmonėms pirmiausia didėja dėl išaugusios kainos rinkoje.

Kita priežastis – brangus infrastruktūros išlaikymas.

Apskaičiuota, kad šiemet apie 87 mln. eurų sieks sąnaudos, skirtos elektros sistemai palaikyti ir jos saugumui užtikrinti. 2019-ųjų pradžioje elektra taip pat pabrango apie 15 proc.

Sulaukė keisto laiško

„Negaliu suprasti, kas čia vyksta“, – Vilniuje gyvenantis pensinio amžiaus Bronius Masiliūnas pyko, kad „Ignitis“ už gruodį suvartotą elektros energiją jam pripaišė 9,88 euro skolą.

„Tai senas mano įprotis – kiekvieno mėnesio paskutinę dieną užsirašau elektros skaitiklio rodmenis. O kitą mėnesį, gavęs pensiją, sumoku visus mokesčius, atsiskaitau ir už elektrą.

Taip buvo ir pastarąjį kartą – gruodžio 31-ąją pasižymėjau, ką rodo skaitiklis, o sausio 21-ąją deklaravau rodmenis ir padariau pavedimą.

Už elektrą, kurią suvartosiu sausį, juk sumokėsiu vasarį.

Kaip kitaip turėčiau ją deklaruoti? Naudojuosi elektronine bankininkyste, turiu mokėjimų krepšelį, kuriame nurodau skaitiklio rodmenis. Taip kaskart ir atsiskaitau su „Ignitis“, – pasakojo B.Masiliūnas.

Tačiau sausio 25-ąją jį atsivijo energetikos kompanijos laiškas su patikslinta sąskaita. Anot pašnekovo, už elektrą, suvartotą per gruodį, buvo apskaičiuota 9,88 euro skola.

„Ji susidarė, nes „Ignitis“ perskaičiavo kilovatvalandžių kainą pagal naują tarifą.

Kodėl? Pernai nuo lapkričio buvo skleidžiama informacija, kad elektra brangs nuo naujųjų metų. Logiška, kad už ją, suvartotą nuo sausio, turėsime mokėti brangiau.

Praėjusiais metais elektra taip pat nuo sausio brango, bet nekilo jokių problemų – niekas nepareiškė pretenzijos, kad ką nors būčiau blogai padaręs“, – aiškino B.Masiliūnas.

Jis taip pat yra ir vienos garažų bendrijos pirmininkas, tad jos narius pats iš anksto įspėjo, kad už elektrą, suvartotą 2019-aisiais, būtinai susimokėtų iki šių metų vasario 1 dienos.

„Dalis tos bendrijos narių per metus elektros sunaudoja vos už kelis eurus, nedeklaruoja jos kas mėnesį.

Paraginau juos, kad susimokėtų, nes aš žinojau, kad elektros kaina kyla“, – sakė B.Masiliūnas.

Sąskaitos verčia ginčytis

Į bendrovės „Ignitis“ atlapus teko kibti ir Kęstučiui J. Jis pyktį išliejo ir feisbuko paskyroje.

„Gavau laišką, kad už elektrą esu skolingas 14 eurų. Puoliau aiškintis, kaip skola susidarė. Ir išgirdau, kad esą elektra pabrango nuo sausio.

Bet juk sausis dar nesibaigė. Kiek suvartosiu brangesnės elektros, paaiškės tik sausio 31-ąją, ir už ją sumokėsiu vasario viduryje. Tai iš kur skola?“ – šį klausimą jis dar kartą uždavė bendrovei „Ignitis“.

Įmonės konsultantų atsakymas išvertė iš koto: esą šis vartotojas sausio viduryje už elektrą sumokėjo senu – mažesniu tarifu. Bet ta įmoka buvo už gruodžio energijos sąnaudas.

„Taip juk mokami visi mokesčiai. Už šilumos energiją ar telefoną einamąjį mėnesį atsiskaitoma už praėjusį. Tuomet išgirdau, kad turėjau deklaruoti, jog moku už gruodį. Čia dabar? Už kokį dar mėnesį galiu mokėti, jeigu ne už praėjusį? Kaip dar reikėjo deklaruoti? Pasirodo, savitarnos svetainėje arba telefonu.

Kokiu dar telefonu, jei visus mokesčius vienu prisėdimu sumoku naudodamasis elektronine bankininkyste? Gal dėl to man nepavyko sužinoti apie tokį naują reikalavimą? Bet esmė juk nesikeičia: už gruodį suvartotą elektrą „Ignitis“ liepia susimokėti brangesniu tarifu.

Valstybės įmonė sugalvojo pateisinimą, kaip iš manęs pavogti 14 eurų. Visoje Lietuvoje dėl tokių „žioplių“ kaip aš susidarys ir visas milijonas eurų skolų. Viskas taip ir turi būti?“ – ironijos neslėpė Kęstutis J.

Komentatoriai neliko abejingi. Jų teigimu, į tokią situaciją pateko visi vartotojai, kurie nesinaudoja „Ignitis“ savitarnos svetaine. 

Rodmenis gali patikslinti

Pasak įmonės „Ignitis“ atstovo Luko Simono Zadaracko, remiantis šiuo metu galiojančiomis Standartinių sutarčių su buitiniais vartotojais aprašų nuostatomis, deklaruoti per mėnesį suvartotą elektros kiekį klientas turi iki paskutinės to mėnesio dienos.

„Tai reiškia, kad deklaruoti per 2019 metų gruodį suvartotą elektros energiją reikėjo iki paskutinės gruodžio mėnesio dienos, o apmokėti galima ir kitą mėnesį.

Deklaruoti rodmenis galima keliais būdais – apsilankius internetinėje savitarnos svetainėje arba paskambinus klientų aptarnavimo telefonu.

Atsižvelgdami į tai, kad dėl objektyvių priežasčių dalis klientų gali būti nedeklaravę gruodžio mėnesį suvartotos elektros energijos rodmenų, į situaciją žvelgiame lanksčiai ir sudarome galimybes tikslinti savo rodmenų duomenis iki sausio pabaigos“, – paaiškino L.S.Zadarackas.

Jo teigimu, žmonės, kuriems kilo keblumų, turėtų kreiptis į "Ignitis" klientų aptarnavimo skyrių arba trumpuoju telefonu, arba kreiptis į konsultantą įmonės interneto sveitainėje.

„Kiekviena situacija yra vertinama individualiai. Jeigu matoma, kad klientas laiku atsiskaito už elektros energiją, nuolat deklaruoja rodmenis, tikėtina, kad skola gali būti ir panaikinta“, – paaiškino įmonės atstovas.  

Vis dėlto lrytas.lt skaitytojas patikino, kad iš elektros tiekėjo gautas laiškai prieštarauja tam, ką sakė „Ignitis“ atstovas.   

„Apgailestauju, tačiau deklaruoti skaitiklių rodmenis 2019 metams po 2019-ųjų gruodžio 31 dienos nebėra galimybės.

Tai reglamentuoja 2018 m. vasario 1 dieną įsigaliojusios naujos Standartinių elektros energijos pirkimo-pardavimo sutarčių su buitiniais vartotojais sąlygų aprašo nuostatos.

Jos aprašo pasikeitusį rodmenų deklaravimo principą: anksčiau elektros energijos vartotojai deklaruodavo praėjusio mėnesio suvartojimą, o nuo 2018-02-01 deklaruoja einamojo mėnesio suvartojimą.

Plačiau apie tai galite pasiskaityti Lietuvos Respublikos Energetikos ministro įsakyme.

Taip pat patikslinu, kad Jūsų 2019 metais atlikti elektros skaitiklio rodmenų deklaravimai bei įmokos yra įskaityti 2019 metais galiojusiomis kainomis, o nuo 2020-01-01 deklaruoti elektros energijos kiekiai įskaitomi naujiems metams ir jiems yra taikoma nauja kaina.

Taip pat patikslinu, kad Jūsų 2019 metais atlikti elektros skaitiklio rodmenų deklaravimai bei įmokos yra įskaityti 2019 metais galiojusiomis kainomis, o nuo 2020-01-01 deklaruoti elektros energijos kiekiai įskaitomi naujiems metams ir jiems yra taikoma nauja kaina“, – štai tokiu bendrovės atsakymu pasidalino skaitytojas.  

Pasak L.S.Zadaracko, į šį atsakymą įsivėlė žmogiška klaida.

„Būtent ši diena, 2020-ųjų sausio 31-oji, yra paskutinė diena, kai dar galima patikslinti už pernykštį gruodį deklaruotų skaitiklių rodmenis.

Atsiprašome vartotojų, kad darbuotojų atsakyme įsivėlė klaida“, – sakė L.S.Zadarackas.     

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.