Paaiškino, kaip išduodamos nenugalimos jėgos pažymos – tai tampa vis svarbiau

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai informuoja, kad verslas, patiriantis sunkumų dėl koronaviruso sukeltų aplinkybių, gali kreiptis į teritorinius prekybos, pramonės ir amatų rūmus, kurie nustatyta tvarka išduoda nenugalimos jėgos aplinkybes liudijančias pažymas.

Pernai buvo išduota vienuolika pažymų dėl nenugalimos jėgos poveikio verslui.<br>D.Umbraso nuotr.
Pernai buvo išduota vienuolika pažymų dėl nenugalimos jėgos poveikio verslui.<br>D.Umbraso nuotr.
Pernai buvo išduota vienuolika pažymų dėl nenugalimos jėgos poveikio verslui.<br>D.Umbraso nuotr.
Pernai buvo išduota vienuolika pažymų dėl nenugalimos jėgos poveikio verslui.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 28, 2020, 11:19 AM

Force majeure pažymas nustatyta tvarka išduoda visi pagal veiklos teritorijas veikiantys prekybos, pramonės ir amatų rūmai – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių. Jos gali būti šalių panaudotos kaip įrodymas dėl sutartinių įsipareigojimų vykdymo ar civilinės atsakomybės taikymo.

„Rūmai, išduodami pažymą dėl nenugalimos jėgos, įsitikina ne tik tam tikrų faktinių aplinkybių egzistavimu, bet ir įvertina, ar būtent šios aplinkybės lėmė sutarties nevykdymą.

Pats ekstremalios situacijos paskelbimas neatleidžia verslo subjektų nuo sutartinių prievolių vykdymo, tam turi atsirasti force majeure aplinkybės“, – pažymi Rūmų advokatė Jūratė Radzevičienė.

Advokatės teigimu, jei, pavyzdžiui, įmonė dėl aukščiau paminėtų aplinkybių negali vykdyti prisiimtų sutartinių įsipareigojimų, tuomet ji galėtų remtis force majeure aplinkybės buvimu, kurias patvirtintų Rūmai, ir išduota pažyma gali būti panaudota kaip įrodymas dėl sutartinių įsipareigojimų vykdymo ar civilinės atsakomybės taikymo.

Rūmai primena, kad partneris, norintis gauti pažymą, per protingą terminą nuo nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybių atsiradimo pradžios, per kurį būtų neišnykę įrodymai, kuriais remiantis būtų galima nustatyti nenugalimos jėgos (force majeure) buvimo faktą, tiesiogiai kreipdamasis arba per atstumą pateikia rūmams, kurių veiklos zonoje atsirado ir egzistuoja ar egzistavo nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybės, būtinus dokumentus.

Nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybes liudijančių pažymų išdavimo tvarka:

1. Nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybes liudijančias pažymas išduoda Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmai pagal veiklos zoną, jeigu tos aplinkybės atsirado ir egzistavo Lietuvos Respublikos teritorijoje.

2. Pažymos išduodamos asmenims, kurie įstatymų nustatyta tvarka verčiasi komercine-ūkine veikla.

3. Asmuo, norintis gauti pažymą, turi pateikti prašymą rūmų generaliniam direktoriui.

Prašymą pasirašo administracijos vadovas ar savininkas ar jų įgalioti asmenys.

Taip pat turi būti pateikta sutartį bei jos lydimuosius dokumentus, pagal kuriuos dėl nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybių neįvykdė savo įsipareigojimų.

Kiti dokumentai – kompetentingų tarnybų išduoti dokumentai, įrodantys nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybių egzistavimą. Taip pat dokumentai, patvirtinantys, kad asmuo nedelsdamas pranešė apie nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybių egzistavimą kitai sutarties šaliai.

Dokumentai, įrodantys sutartinių įsipareigojimų neįvykdymo dėl nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybių mastą.

Dokumentą apie rūmams sumokėtą rinkliavą, prireikus – kiti papildomi dokumentai.

4. Rūmai išnagrinėja asmens prašymą per 20 darbo dienų nuo jo gavimo.

5. Rūmai išduoda pažymą, jeigu asmens pateikti dokumentai įrodo aplinkybes ir sąlygas nuo atleidimo ir atsakomybės esant nenugalimai jėgai (force majeure).

6. Asmens prašymu rūmai gali imtis veiksmų, padedančių nustatyti nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybių egzistavimą.

7. Jeigu asmenų pateikti dokumentai ar rūmų nustatyti faktai neįrodo šios tvarkos 5 punkte numatytų aplinkybių ir sąlygų, rūmai išduoda asmeniui motyvuotą atsisakymą išduoti pažymą.

8. Pažyma įforminama firminiame rūmų blanke. Joje nurodoma numeris, data, pateikusio prašymą asmens vardas ir pavardė (arba pavadinimas) ir adresas, sutarties šalys, sutarties sudarymo vieta, nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybės, jų egzistavimo laikotarpis ir pateikti dokumentai.

9. Pažyma pasirašoma rūmų direktoriaus ar jo įgalioto asmens ir patvirtinama antspaudu.

10. Ginčai, kilę tarp asmens ir rūmų dėl nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybes liudijančių pažymų išdavimo, nagrinėjami įstatymų nustatyta tvarka.

Visi regioninių prekybos, pramonės ir amatų rūmai 2017-aisiais – liūčių metais – išdavė 47 pažymas, 2018 m. – 91, 2019 m. – 11. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.