Karantinas keičia ir Velykų stalą: užsakant tortus – nauja tendencija

Šalyje įvestas karantinas nenumalšino švenčių laukimo. Regis, turėdami daugiau laiko, nemažai lietuvių nusprendė kruopščiai pasiruošti Velykoms – šventiniai tortai buvo užsakinėjami jau prieš kelias savaites. Tiesa, gerokai mažesni nei praėjusiais metais.

Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>Desertinės „Alkava“ nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>Desertinės „Alkava“ nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>123rf nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>123rf nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>Desertinės „Alkava“ nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>Desertinės „Alkava“ nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiais metais lietuviai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2020-04-10 20:14

Renkasi mažesnius tortus

Desertinės „Alkava“ direktorius Kazimieras Kavaliūnas portalui lrytas.lt tikino, kad šiais metais klientai apie saldų Velykų stalą pradėjo galvoti anksčiau nei praeitais. „Užsakymai aktyviai derinami buvo jau prieš 2–3 savaites, kai ankstesniais metais žmonės dažniausiai užsakinėdavo tą pačią savaitę“, – sakė jis.

Anot K.Kavaliūno, nors karantino metu išankstinių užsakymų gerokai daugiau negu praėjusiais metais, tačiau vidutinis užsakymo dydis gerokai sumažėjo. „Anksčiau Velykų tortas dažniausiai būdavo didesnis nei pora kilogramų, pritaikytas didesniam svečių ar artimųjų ratui, o šiais metais beveik visi pageidauja nedidelių tortų, iki kilogramo.

Užtat šiais metais klientai užsakinėja daugiau smulkių saldumynų šventiniam stalui – dekoruotų Velykinių sausainių, šventinių pistacijų keksų, kanelių, Macarons sausainių ir kitų desertų“, – vardijo jis.

K.Kavaliūno pastebėjimus patvirtino ir desertinės „Liu Patty“ atstovė Liucina Rimgailė. Nors karantinas ir neigiamai paveikė desertinę ir pirmosiomis savaitėmis, pasak jos, buvo visiška stagnacija, tačiau situacija dabar šiek tiek gėrėja.

„Praėjusią savaitę paleidome e-parduotuvę, per kurią vartotojai gali užsisakyti desertų, ir aktyvumą tikrai jaučiame. Nors pačių užsakymų vertė yra kur kas mažesnė, negu įprastai, tai natūralu – dauguma švęs Velykas po 2–4, o ne 10 asmenų būryje“, – sakė ji.

„Pastebime, jog jei anksčiau įprastas užsakomas torto svoris buvo 2–2,5 kg, tai šiemet daugiausia užsakomi 1–1,5kg tortukai bei smulkesni desertai: pyragaičiai, keksiukai“, – portalui lrytas.lt kalbėjo L.Rimgailė.

Kaune veikiančios UAB „Vip saldumynai“ gamybos vadovė Virginija Pečkienė taip pat teigė, kad karantinas labai paveikė verslą.

„Nors įmonės feisbuko puslapyje skelbėmės, kad pristatome į namus, tačiau užsakymų turime labai mažai – gal 10 kartų mažiau nei pernai. Kas buvo iš anksto užsisakę, visi užsakymai buvo atšaukti.

Nors ir gaminame maistą, bet dabar žmonės taupo ir perka pirmo būtinumo prekes. Todėl neseniai paskelbėme, kad mažas pajamas gaunantiems Kauno gyventojams parduodame nedidelius, pusės kilogramo tortukus po 3 eurus“, – kalbėjo ji.

V.Pečkienės teigimu, labiausiai perkami maži – sveriantys apie 800 g – tortai, kainuojantys po 5–6 eurus. „Greičiausiai todėl, kad negali susirinkti visi artimieji“, – svarstė ji.

Populiariausi gaivūs tortai

Populiariausi tortai, anot K.Kavaliūno, šiais metais yra „Pistacijų“ ir „Red Velvet“. Nuo jų nedaug atsilieka ir klasikiniai, kurių receptams jau daugiau nei 25 metai – „Medaus“ ar „Napoleonas“. Taip pat labai populiarūs rankų darbo Velykų tematika dekoruoti sausainiai, pistacijų ir aviečių skonio keksai, Macarons sausainiai.

Populiariausių tortų kainos „Alkavoje“, teigė K.Kavaliūnas, svyruoja tarp 12 ir 19 eurų už kilogramą.

L.Rimgailė tikino pastebinti, kad dauguma mėgsta gaivius tortus, kuriuose daug uogų. „Labai populiarūs „Black velvet“, „Red velvet“, „Klasika“, „Švelnumas“. Taip pat užsakovai nepamiršta savo mylimų pistacijų ir šokoladinio tortų.

Taip pat gauname užsakymų pagaminti saldumynus be cukraus, miltų, laktozės, kiaušinių, veganiškus...“ – vardijo ji.

Populiarumo, anot L.Rimgailės, sulaukia ir mieliniai pyragai, dideli šokoladiniai kiaušiniai ir netradicinės formos tinginys, taip pat įvairūs Velykinių formų desertai.

Desertinėje „Liu Patty“ tortų kainos, pasak jos, svyruoja nuo 19,90 Eur/kg iki 29 Eur/kg, bet tortai be miltų, cukraus, laktozės yra brangesi.

Užsisako į namus

K.Kavaliūno teigimu, kelis kartus išaugo užsakymai internetu – klientai rašo į el. paštą, feisbuką, instagramą, o štai užsakymai fizinėse parduotuvėse stipriai sumažėjo. Taip pat, tikino jis, šiais metais daug kas pageidauja, kad užsakymas būtų atvežtas į namus Kaune ir Vilniuje.

„Anksčiau ši paslauga būdavo įprastesnė dideliems vestuviniams užsakymams, bet dabar tai labai populiaru net ir nedideliems. Dažnai užsakymas net ir prasideda nuo klausimo „Ar pristatote į namus?“. Taip pat atsiranda užsakymai, kurie skirti ne pačiam užsakovui, bet kitam asmeniui kaip dovana“, – pastebėjo K.Kavaliūnas.

L.Rimgailė taip pat sakė pastebinti, kad žmonės saldumynus užsako ne tik sau, bet ir siunčia dovanų artimiesiems.

Perka kiaušinius ir miltus

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė tikino, kad, atsižvelgiant į perkamus produktus, galima daryti išvadą, jog žmonės vis daugiau gamina namuose. „Pavyzdžiui, išaugo kiaušinių ir miltų pardavimai“, – sakė ji.

Anot V.Drulienės, 2019 metais, likus savaitei iki Velykų (balandžio 14-20 d.), iš viso „Maximos“ prekybos tinkle parduota beveik 56 tūkst. kg tortų. Velykų pirmą ir antrą dieną 2019 m. parduota daugiau nei 17,6 tūkst. kg įvairių tortų. O štai praėjusią savaitę, palyginti su pernai tuo pat metu, tortų pardavimai sumažėjo apie 46 proc.

„Pats populiariausias tortas – mūsų meistrų gaminamas „Meistro kokybės“ su maskarponės sūriu ir braškėmis. Tarp populiariausiųjų rikiuojasi tortai „Juodoji rožė“, griliažinis, karamelės skonio, „Puriena“, jogurtinis, karamelinis „Napoleonas“ ir su rikotos sūriu.

Šių tortų kainos, palyginti su pernai metais, nepasikeitė. Kainuoja nuo 4,29 Eur/kg (karamelės skonio tortas) iki 9,99 Eur/kg (maskarponės sūrio tortas)“, – kalbėjo V.Drulienė.

Kiti populiarūs, vardijo ji, skanėstai – medaus pyragas, „Kuršėnų“ vyniotinis, kanelės, varškinės spurgytės, plokštainis su vyšnių įdaru. Taip pat populiarūs veganiški desertai: sūdytos karamelės pyragas, pyragas „Medutis“, „Veggo“ figų tortas ir veganiškas pyragas „Napoleonas“.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis sakė, kad skanėstų populiarumas priklauso nuo metų laiko. „Šaltuoju metų laiku labiau perkami karameliniai, šokoladiniai, morenginiai, oriniai skanėstai, o orams sušilus – gaivesni, dažniausiai jogurtiniai“, – kalbėjo jis.

Dabar, anot jo, populiarūs jogurtiniai tortai, taip pat plokštainiai, vyniotiniai, keksai, mieliniai pyragai, tartaletės ir krepšeliai. „Ir, žinoma, šakočiai bei šimtalapiai“, – tvirtino D.Ryliškis.

Kainos, jo teigimu, bus panašios kaip ir pernai.

„Mano manymu, šios Velykos nuo praėjusių skirsis tuo, kad žmonės daugiau keps tortus ir kitokius skanumynus namuose. Apskritai dabar visi daugiau gamina namuose, nes kavinės nedirba, o žmonėms valgyti tai reikia“, – svarstė D.Ryliškis.

„Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė taip pat patvirtino, kad šiuo metu ir tarp jų pirkėjų populiariausi klasikinių skonių tortai, tokie kaip „Napoleonas“, „Medaus“. Taip pat, anot jos, pirkėjai labai mėgsta konditerijos gaminius su varške, pavyzdžiui, „Kuršėnų“ vyniotinį.

Tortų kainos, palyginti su praėjusių metų Velykų laikotarpiu, „Rimi“ prekybos tinkle išliko panašios, tvirtino R.Keršienė.

„Iki“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė tikino, kad prieš didžiąsias metų šventes konditerijos gaminių pardavimai visada padidėja. „Visų laikų populiariausi mūsų konditerijos gaminiai yra Vaisinis tortas, Maskarponės sūrio tortas ir Medaus tortas.

Dar pastebime, kad pirkėjai vis labiau vertina ir tradicinius konditerijos gaminius, todėl Medaus pyragas ir Kuršėnų vyniotinis išlaiko populiarumą“, – kalbėjo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.