Pradeda teikti lengvatines paskolas – pasakė, kaip tai bus daroma

Įgyvendinant valstybės pagalbos priemones verslui, nukentėjusiam nuo COVID-19, jau pasiektas finišas – šiandien startavo didžioji dalis naujų finansinių priemonių verslui. Nuo vasario mėn. verslas jau pasinaudojo 22 mln. eurų priemonių lėšų.

Skolinimui bus naudojamos įvairios finansų rinkoje taikomos priemonės.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Skolinimui bus naudojamos įvairios finansų rinkoje taikomos priemonės.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2020, 7:06 PM

Finansinės priemonės verslui išaugo 2,5 karto iki 1,3 mlrd. eurų, kurie per įvairias INVEGA priemones pasieks verslą jau netrukus. Nuo šiandien finansų įstaigos kviečiamos dalyvauti naujose garantijų ir paskolų priemonėse.

Šiuo metu jau veikiančiose ir INVEGA įgyvendinamose priemonėse yra akumuliuota 1,3 mlrd. eur., o startuojančioms naujoms finansinėms priemonėms verslui skirta daugiau kaip 650 mln. eurų, kuriais galės pasinaudoti labiausiai nuo COVID-19 paveiktas verslas.

Šiandien jau startavo smulkiajam ir vidutiniam verslui bei fiziniams asmenims, užsiimantiems individualia veikla, nauja finansinė priemonė „Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams“, kuri palengvins galimybę gauti finansavimą ir išsaugoti veiklos tęstinumą verslui, kuris prarado didelę dalį apyvartos. 

Paskolos bus skiriamos smulkiojo ir vidutinio verslo subjektų bei individualia veikla užsiimančių asmenų išlaidoms finansuoti, tokioms kaip darbuotojų darbo užmokestis, nuoma ar komunalinės išlaidos. Priemonei įgyvendinti numatyta 50 mln. eurų.

Kita priemonė „Portfelinės garantijos paskoloms 2“, pagal kurią nuo šiandien atrenkami finansų tarpininkai lanksčiau teiks paskolas ir lizingo sandorius, skirtus įmonių likvidumui palaikyti bei suteiks galimybę performinti jau esamų negarantuotų investicinių paskolų (įskaitant lizingo sandorius) ir apyvartinių paskolų (išskyrus atgręžtinius lizingo sandorius) grąžinimo grafikus.

Įgyvendinant priemonę numatyta 425 mln. eurų galima garantijų suma. Šiandien finansų įstaigos, kurios formuos portfelius iš verslo rizikingų paskolų ir lizingo sandorių, bus kviečiamos pasirašyti sutartis.

Verslas jau gali teikti paraiškas pagal priemonę „Apmokėtinų sąskaitų paskolos“, kuriai skirta 50 mln. eurų. Priemonė leis nedidelėms įmonėms pasiskolinti lėšų, kurios negautos už išrašytas ir neapmokėtas sąskaitas faktūras.

Maksimali paskolos suma galės siekti iki 100 tūkst. Eur. Šiandien jau gautos 166 paraiškos už 595,7 tūkst. eurų sumą. Paraiškas galima teikti per elektroninę paraiškų teikimo sistemą (https://ASAP.invega.lt).

Kita netrukus pradėsianti veikianti priemonė „Portfelinės garantijos faktoringui 2“, kuria siekiama sudaryti palankesnes sąlygas labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms gauti finansavimą faktoringo forma jų prekybiniams sandoriams įgyvendinti.

Priemonei numatyta 50 mln. eurų. Finansų įstaigos kviečiamos pasirašyti sutartis dėl garantijų faktoringo sandoriams teikimo.

Kita greitu metu startuosianti aktuali priemonė – „Alternatyva“ – smulkusis ir vidutinis verslas galės gauti paskolas naujos veiklos pradėjimui, esamos veiklos palaikymui, stiprinimui ir plėtrai. Priemonei įgyvendinti skirta 50 mln. eurų. Jau rytoj, balandžio 17 d., finansų įstaigos bus kviečiamos pasirašyti sutartis dėl paskolų dalinimo.

Taip pat šiuo metu yra kuriamas Pagalbos verslui fondas – COVID 19, kuris padės užtikrinti vidutinių ir didelių įmonių likvidumą, galimybes gauti finansavimą ir leis verslui greičiau atsigauti po krizinės situacijos.

Skolinimui bus naudojamos įvairios finansų rinkoje taikomos priemonės: paskolos, obligacijos, konvertuojamosios obligacijos, akcijos, taip pat pritraukiamos kitų investuotojų lėšos. Pradiniame etape fondui planuojama skirti 100 mln. eurų.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyva, kuriai pritarė Vyriausybė, bus subsidijuojama iki 50 proc. nuomos mokesčio verslui.

Subsidijas dėl nuomos mokesčio galės gauti visi verslo subjektai (tiek įmonės, tiek ir verslininkai), kurių veikla uždrausta dėl karantino paskelbimo.

Subsidijavimas vyks pagal „solidarumo“ principą: maksimali subsidija – 50 proc. nuomos mokesčio – bus skiriama, jeigu nekilnojamojo turto valdytojas sutiktų padaryti bent 30 proc. nuolaidą.

Esant minimaliai nuolaidai, nuomininkui liktų prisidėti 20 proc. Šioms subsidijoms numatoma skirti iki 100 mln. eurų. Subsidijas verslui teiks INVEGA.

Sunkumų dėl COVID-19 patiriantys smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai gali teikti paraiškas INVEGAI dėl atidėtų paskolų ar finansinės nuomos (lizingo) mokėjimų palūkanų kompensavimo. Atidėtųjų paskolų palūkanų kompensavimui skirta 23,5 mln. eur, iš kurių jau rezervuota apie 8 mln. eurų.

Pradedantieji verslininkai, smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai gali kreiptis ir dėl individualių garantijų, kurios padeda išspręsti nepakankamo ar nepatrauklaus finansų įstaigoms užstato problemą ir palengvina priėjimą prie finansavimo šaltinių. Individualioms garantijoms numatyta 178 mln. eurų, šiandien jau panaudota 5,8 mln. eurų.

Verslui siūloma palankesnėmis sąlygomis naudotis sutelktinio finansavimo priemone „Sutelktinės paskolos „Avietė“. Šiuo verslui sudėtingu laikotarpiu iš „Avietės“ lėšų teikiamos paskolos, kurios finansuojamos iki 100 proc., bet ne daugiau kaip 25 tūkst. eurų.

Šiemet per kovą ir balandį sutelktinių paskolų smulkiajam ir vidutiniam verslui buvo išduota 5 kartus daugiau nei sausio-vasario mėn. Per sutelktinio finansavimo platformą („Avietė“) jau paimta 110 paskolų ir išskolinta 730 tūkst. eurų.

Per bankus ir kredito unijas išduotos 48 lengvatinės paskolos ir jau panaudota 3,4 mln. eurų iš skirtų 34 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?