Seimo komitetas pritarė prezidento veto dėl neįvykusių kelionių kuponų

Seimo Ekonomikos komitetas antradienį pritarė prezidento Gitano Nausėdos veto dėl neįvykusių kelionių kuponų įteisinimo, kuriais turistams vietoje pinigų už neįvykusias keliones grąžinimo galėtų būti siūlomas kuponas.

Seimas buvo nustatęs, kad agentūros už įprastomis sąlygomis neįvykusią kelionę pinigus žmonėms gali grąžinti ilgiausiai per šešis mėnesius.<br>V.Balkūno nuotr.
Seimas buvo nustatęs, kad agentūros už įprastomis sąlygomis neįvykusią kelionę pinigus žmonėms gali grąžinti ilgiausiai per šešis mėnesius.<br>V.Balkūno nuotr.
Seimas buvo nustatęs, kad agentūros už įprastomis sąlygomis neįvykusią kelionę pinigus žmonėms gali grąžinti ilgiausiai per šešis mėnesius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas buvo nustatęs, kad agentūros už įprastomis sąlygomis neįvykusią kelionę pinigus žmonėms gali grąžinti ilgiausiai per šešis mėnesius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 21, 2020, 10:34 AM, atnaujinta Apr 21, 2020, 2:10 PM

Prezidento veto pritarė 6 komiteto nariai, 3 susilaikė.

Tiesa, posėdyje nuskambėjo pasiūlymas komitetui dėl šio klausimo parengti įstatymo pataisas.

„Suprantu prezidento teisinius motyvus, kai mes skubotai padarėme sprendimą, neduodami nuorodos į karantino laikotarpį ir nepagalvoję apie kitas išlygas. Yra argumentų kritikuoti priimtą sprendimą, bet dabar, tiesmukai sugrąžinant tik 14 dienų privalomo atsiskaitymo terminą, man atrodo, kad Turizmo įstatyme numatyta kuponų galimybė nelabai išspręs situaciją“, – posėdyje sakė komiteto narys konservatorius Jurgis Razma.

„(...) Prie Civilinio kodekso klausimo gal ir reiktų dar grįžti, paieškant kažkokio kompromisinio varianto, kurį suprastų ir vartotojai ir kuris pagelbėtų ir sunkioj padėty atsidūrusioms turizmo verslo bendrovėms“, – pridūrė parlamentaras.

Svarstys iš naujo

Seimas antradienį po prezidento veto priėmė pakartotinai svarstyti Turizmo įstatymo ir Civilinio kodekso pakeitimus dėl neįvykusių kelionių kuponų įteisinimo, kuriais turistams vietoje pinigų už neįvykusias keliones grąžinimo galėtų būti siūlomas kuponas.

Seimo ypatingos skubos tvarka priimti įstatymai nustato, kad kelionių organizatorius, nutraukęs organizuotos turistinės kelionės sutartį, grąžina visus turisto arba jo vardu sumokėtus pinigus ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo organizuotos turistinės kelionės sutarties nutraukimo dienos, o ne per 14 dienų, kaip iki šiol.

Šios nuostatos galiojimas nebūtų apribotas ekstremaliąja situacija ir apimtų visus atvejus, kai sutartį nutrauktų kelionių organizatorius.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda siūlo Seimui Civiliniame kodekse įrašyti nuostatą, kad visi turisto arba jo vardu sumokėti pinigai turi būti grąžinti ne vėliau kaip per 14 dienų nuo organizuotos turistinės kelionės sutarties nutraukimo dienos.

Seimas antradienį sutiko iš naujo svarstyti prezidento Gitano Nausėdos vetuotas Turizmo įstatymo ir Civilinio kodekso pataisas, įteisinančias kelionių kuponus bei leidžiančias turizmo agentūroms pusmetį negrąžinti keliautojams jau sumokėtų pinigų.

Už siūlymą šalies vadovo grąžintą Turizmo įstatymą svarstyti iš naujo balsavo 105 Seimo nariai, o pakartotiniam Civilinio kodekso pataisų svarstymui pritarta bendru sutarimu.

Dėl pataisų Seimas balsuos po pietų, kai jas per plenarinių posėdžių pertrauką apsvarstys Ekonomikos komitetas.

Jau priimtomis Turizmo įstatymo pataisomis Seimas leido žmonėms, negalėjusiems išvykti į keliones dėl karantino, išduoti specialius kuponus, kad jie galėtų atostogauti vėliau, tačiau atgauti pinigus už neįvykusias keliones žmonės galėtų tik per pusmetį.

G.Nausėda pareiškė, kad verslo prisiimta rizika net ir ekstremalios situacijos metu negali būti perkeliama vien ant vartotojų pečių, taip pažeidžiant jų interesus. Pasak prezidento, kelionių kuponai gali būti įteisinti, bet su jų nenorinčiais gyventojais turi būti atsiskaitoma greičiau – sumokėti pinigai turi būti grąžinti per 14 dienų nuo sutarties nutraukimo dienos, išskyrus jei per šį laiką susitariama dėl kompensavimo.

Priimtos Civilinio kodekso pataisos numatė, kad kelionių organizatoriai už įprastomis sąlygomis neįvykusią kelionę pinigus žmonėms galės grąžinti ilgiausiai per šešis mėnesius, o ne 14 dienų, kaip numatyta dabar.

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis žada paramą prezidento veto dėl Turizmo įstatymo pataisų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.