Gyventojai įvardijo, kokių profesijų darbuotojams atlyginimai turėtų kuo skubiau pakilti

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ karantinui įpusėjus atlikta gyventojų apklausa parodė, kad didžioji dauguma šalies gyventojų mano, jog medikai nusipelnė uždirbti daugiau.

Gyventojai nurodė, kam pirmiausia turi būti pakeltos algos.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Gyventojai nurodė, kam pirmiausia turi būti pakeltos algos.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2020, 4:27 PM

Taip pat tarp nusipelniusių, gyventojų nuomone, yra prekybos centrų ir maisto parduotuvių darbuotojai bei policijos pareigūnai.

Balandžio 5-8 dienomis atliktas tyrimas parodė, kad net 87 proc. gyventojų palaiko atlyginimų didinimą medikams, kiek daugiau nei kas antras arba 53 proc. apklaustųjų mano, kad turėtų didėti ir prekybos centrų bei maisto parduotuvių darbuotojų atlygis, taip pat 21 proc. įvardijo poreikį kelti policijos pareigūnų atlygį karantino laikotarpiu.

Medikų algų didinimui pritaria absoliuti dauguma visų demografinių ir socialinių grupių atstovų: tiek mažesnių miestų ir didmiesčių gyventojai, tiek dirbantys privačiame ir valstybės sektoriuje.

Pasak sociologės dr. Rasos Ališauskienės, apklausos rezultatai atspindi itin teigiamai vertinamą medikų darbą pandemijos laikotarpiu. „Tai reiškia, kad pandemijos laikotarpiu medikai visuomenėje tapo vienais labiausiai įvertintų darbuotojų. Tuo tarpu dėl kitų profesijų nuomonės išsiskyrė“, – sako ji.

Įdomu tai, kad moterys – 59 proc., labiau nei vyrai – 46 proc., pritartų, kad būtų didinamas darbo užmokestis maisto pardavėjams, o vyrai – 24 proc., palyginti su moterimis – 18 proc., labiau linkę siūlyti didinti algas policininkams.

Be to, tyrimas parodė, kad dažniausiai dėl atlygio didinimo parduotuvių darbuotojams pritartų vyresni, nei 50 metų žmonės su viduriniu ar žemesniu išsilavinimu bei su mažiausiomis (iki 700 eurų) šeimos pajamomis per mėnesį, dirbantys privačiame sektoriuje, darbininkai, ūkininkai bei besimokantis jaunimas.

Kita vertus, tarp dažniau pasisakančių, kad per karantiną daugiau finansiškai paremti reikia policininkus yra mažesnių miestų ir kaimo gyventojai su aukštesniu nei viduriniu išsilavinimu bei su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (virš 1200 eurų), pensininkai.

Kitų profesijų atstovai, kurie susilaukė mažiau gyventojų palaikymo dėl darbo užmokesčio didinimo karantino metu – mokytojai (7 proc.), ugniagesiai gelbėtojai (2 proc.), politikai (1 proc.) bei kiti (4 proc.).

Tarp pastarųjų buvo išskirti darbuotojai, užtikrinantys komunalinių paslaugų tiekimą, paštininkai, kurjeriai, socialiniai darbuotojai, valytojai, atliekantys patalpų dezinfekavimą, vairuotojai, išvežiojantys prekes per karantiną.

Tyrimas, kurio metu buvo apklausti 510 pilnamečių Lietuvos gyventojų, buvo vykdomas internetu 2020 metų balandžio 5-8 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.