Gerą namų ūkio finansinę padėtį vaikai perima rečiau nei blogą

Siekdamas išmatuoti atskirų gyvenimo lygį lemiančių veiksnių perdavimo iš kartos į kartą laipsnį, Lietuvos statistikos departamentas, atlikdamas 2019 m. pajamų ir gyvenimo sąlygų tyrimą, papildomai apklausė 25–59 metų amžiaus gyventojus, kokiomis sąlygomis jie gyveno paauglystėje, būdami maždaug 14 metų.

Namų ūkio bloga finansinė padėtis gerokai dažniau pereina vaikams, kai šie suauga negu gera finansinė padėtis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Namų ūkio bloga finansinė padėtis gerokai dažniau pereina vaikams, kai šie suauga negu gera finansinė padėtis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2020, 12:42 PM

Namų ūkio bloga finansinė padėtis gerokai dažniau pereina vaikams, kai šie suauga negu gera finansinė padėtis.

39 proc. asmenų, kurių namų ūkio finansinė padėtis jų paauglystės metais buvo bloga ar labai bloga, nurodė, kad jų namų ūkis verčiasi sunkiai ar labai sunkiai.

Tarp asmenų, nurodžiusių, kad namų ūkio finansinė padėtis jų paauglystės metais buvo gera ar labai gera, tik kas septintas (14 proc.) vertėsi lengvai ar labai lengvai.

7 proc. 25–59 metų amžiaus asmenų savo namų ūkio finansinę padėtį, kai jiems buvo apie 14 metų, apibūdino kaip blogą ar labai blogą, 29,5 proc. – gerą ar labai gerą.

Daugiau kaip pusė (51,3 proc.) asmenų, kurių namų ūkis 2019 m. vertėsi lengvai ar labai lengvai, prisiminė namų ūkio, kuriame gyveno paauglystės metais, finansinę padėtį buvus gerą ar labai gerą. Tarp 2019 m. besivertusiųjų sunkiai ar labai sunkiai tokių buvo 14,5 proc.

Didelį materialinį nepriteklių 2019 m. šalyje patyrė 8,7 proc. 25–59 metų amžiaus gyventojų. Iš jų 18 proc. paauglystėje gyveno namų ūkyje, kurio finansinė padėtis buvo bloga ar labai bloga.

Tarp 2019 m. nesusidūrusių su dideliu materialiniu nepritekliumi asmenų namų ūkio finansinę padėtį paauglystėje kaip blogą ar labai blogą prisiminė 6 proc.

80,1 proc. apklaustų asmenų paauglystėje gyveno su abiem tėvais, su vienu iš tėvų gyveno 16,4 proc. apklaustųjų, 3,5 proc. – giminaičių ar kitoje šeimoje, šeimynoje ar globos įstaigoje.

Asmenys, paauglystės metais gyvenę su abiem tėvais ir 2019 m. susidūrę su dideliu materialiniu nepritekliumi, sudarė 7,3 proc., t. y. dukart mažiau nei gyvenusieji tik su vienu iš tėvų.

Su dideliu materialiniu nepritekliumi 2019 m. dažniausiai susidūrė asmenys, kurie paauglystės metais gyveno globos įstaigose – jie sudarė 39,5 proc. (apie jų gyvenimo sąlygas paauglystės metais duomenys nebuvo renkami).

Tarp asmenų, paauglystės metais gyvenusių namų ūkiuose, kuriuose buvo du dirbantys asmenys, 2019 m. su dideliu materialiniu nepritekliumi susidūrė 7 proc., kuriuose buvo tik vienas dirbantis asmuo – 13,6 proc.

Vaikai, kai jiems buvo apie 14 metų, galėjo nežinoti tikrosios namų ūkio finansinės padėties, todėl buvo klausiama apie galimybę patenkinti tokius poreikius, kaip savaitė atostogų ne namuose, mėsa ar žuvis bent kartą per dieną.

Gerokai didesnė 25–59 metų amžiaus asmenų, 2019 m. susidūrusių su dideliu materialiniu nepritekliumi, dalis, palyginti su nesusidūrusiais su materialiniu nepritekliumi, paauglystėje dėl lėšų stokos negalėjo išvykti bent savaitei atostogų, bent kartą per dieną valgyti mėsos, žuvies ar lygiaverčio vegetariško maisto.

Duomenys apie nepriteklių perėjimą iš kartos į kartą surinkti 2019 m. sausio–balandžio mėn. atliekant pajamų ir gyvenimo sąlygų statistinį tyrimą ir apklausiant beveik 5 tūkst. 25–59 metų amžiaus asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.