Prekybininkai prognozuoja lietuviškų braškių kainas: po savaitės jos gali nustebinti

Savaitgalį nuo ankstyvo ryto šilutiškiai ir aplinkinių gyvenviečių žmonės suko ratus po Šilutės turgų. Susidarė įspūdis, kad čia galima ne tik įsigyti vaisių, daržovių, uogų, bet ir pasimokyti geografijos. Pardavėjai, stengdamiesi įtikti pirkėjams, atveža tai, ko jie pageidauja dabar.

Turguje gausu įvairiausių sodų ir daržų gėrybių: vienos jų lietuviškos, kitos atgabentos iš šiltųjų kraštų.<br>silutesnaujienos.lt nuotr.
Turguje gausu įvairiausių sodų ir daržų gėrybių: vienos jų lietuviškos, kitos atgabentos iš šiltųjų kraštų.<br>silutesnaujienos.lt nuotr.
Rusniškių Andrijauskų šeima prekiavo pernykštėmis, gerai išlaikytomis bulvėmis.<br>silutesnaujienos.lt nuotr.
Rusniškių Andrijauskų šeima prekiavo pernykštėmis, gerai išlaikytomis bulvėmis.<br>silutesnaujienos.lt nuotr.
Turgaus prekystaliai nukloti pomidorų ir agurkų daigais, jų kaina – po 50 – 60 centų.<br>silutesnaujienos.lt nuotr.
Turgaus prekystaliai nukloti pomidorų ir agurkų daigais, jų kaina – po 50 – 60 centų.<br>silutesnaujienos.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Sigitas Grinčinaitis, www.silutesnaujienos.lt

Jun 15, 2020, 8:20 PM

Nors lietuviška gamta braškių ir šilauogių dar nespėjo užauginti, uogos, o ir kai kurios daržovės atkeliauja iš Graikijos, Ispanijos, Maroko, Lenkijos.

Vaizdas džiugina akis, kai ant prekystalio pamatai lietuviškų braškių, tik jos dar ne kiekvieno kišenei – po 6 Eur/kg. Prekybininkai giriasi, kad tokias ankstyvas braškes šiltnamiuose užaugino.

Turguje gausu ir kitų daržo gėrybių: mėtų, šalavijų, ridikų, salotų, svogūnų laiškų, krapų. Tačiau jų kiekiai neprilygsta pomidorų ir agurkų daigų kiekiams, kuriais nukloti prekystaliai. Šeimininkės tvirtina, kad juos sodinti į daržus ar šiltnamius jau visiškai saugu, juk vasara atėjo ir šalnų niekas nebesitiki. Lietuviškos braškės – dvigubai brangesnės.

Geidžiamiausios uogos šiuo metu – braškės. Turgaus prieigose jomis prekiauja Goda. Mergina be jokių išsisukinėjimų turgaus lankytojams pasakoja, kad jos braškės dviejų rūšių – graikiškos ir lietuviškos. Nors šios braškės atrodo panašiai, skiriasi jų kaina: graikiškos kainuoja po 3,5 Eur už 1 kg, o lietuviškosios – 6 Eur. Žinoma, kad paragavus lietuviškųjų braškių, skonis šiek tiek geresnis, nors jos užaugintos šiltnamiuose. Pasak Godos, ji per vieną turgadienį parduoda apie 6 dėžutes braškių, kitaip tariant apie 30 kg.

Kas žino, gal po savaitės ar dviejų prekystaliai links ir nuo lietuvių lysvėse užaugusių braškių. Prekybininkai spėja, kad jų kaina svyruos nuo 1,5 iki 2 Eur.

Produkcija iš kelių šalių

Šilutiškių Ginto ir Ingridos prekystaliai išdėstyti šalia pagrindinio tako. Čia akys raibsta žiūrint į vaisių dėžutes, tik iškart aišku, jog uogos atvežtos iš šiltesnių kraštų. Tirštai sunokusios trešnės kainuoja 8 Eur/kg. Pasak šeimininkų, jos atkeliavo iš Ispanijos, braškės iš Graikijos, o šilauogės iš Maroko. Būtent šių uogų kilogramas kainuoja tik 8 Eur.

Pomidorus ir agurkus šie prekeiviai gauna iš artimiausių kaimynų – lenkų. Gintas ir Ingrida tikisi, kad netrukus panašios gėrybės ant jų prekystalių nuguls jau užaugintos Lietuvoje. Reikia tik šiek tiek daugiau šilumos ir saulės spindulių.

Naminės arbatžolės – geriausias gėrimas

Šeimininkė, kuri nenorėjo sakyti savo vardo, pardavinėjo savo sode užaugintas salotas ir svogūnų laiškus. Viskas suraišiota ryšulėliais, kad pakaktų bent dviem žmonėms pavalgyti. Salotų ryšulėlis kainuoja tik 30 centų, o laiškai – 50 centų.

Kita šalia prekiavusi moteris turėjo daugybę įvairių šaltmėčių daigelių. Ji sakė, kad tikri lietuviai turi gerti darže ar pievoje surinktas arbatžoles ir tuomet jausis puikiai. Jos arbatžolių daigai ar ryšulėliai kainavo po 50 cnt.

Jaroslava iš Grabupių pardavinėjo bitininko surinktą šių metų medų. Jo puslitrinis stiklainis kainuoja 5 Eur. Medus suneštas iš pamiškės augalų, pienių. Ant prekystalio buvo ir sutirštėjusio medaus, pernykščio. Tokio kaina ta pati. Pasak šeimininkės, yra žmonių, kurie pageidauja būtent pernykščio medaus.

Pomidorų ir agurkų daigai – paklausiausi

Po 50 ar 60 centų kainuoja pomidorų ar agurkų daigai, kuriais tiesiog nukloti prekystaliai. Juos renkasi sodininkai, ieškantys įvairiausių veislių ir rūšių. Vieniems reikia sultingų ir saldžiarūgščių – lietuviško skonio pomidorų, o kiti nori vaikaičiams įtikti, tad ieško tamsiųjų ir geltonųjų, kekėmis derančių, smulkių vaisių pomidorų. Pirkėjai dažniausiai įsigyja po dvylika pomidorų ir iki šešių agurkų daigų. Jie sako, kad tiek dviejų ar trijų asmenų šeimai visiškai užtenka.

Šviežių bulvių tą turgaus dieną Šilutėje nebuvo arba tiesiog nesimatė. Rusniškių Andrijauskų šeima aktyviai prekiavo pernykštėmis, gerai išlaikytomis bulvėmis. Jų kaina perkant vieną ar du kg – po 30 centų už kilogramą. Tačiau perkant 15 kg maišiuką šių bulvių galima nusipirkti ir po 20 cnt už 1 kg.

Šeimininkas sakė, kad visai neseniai tokios veislės bulves pradėjo auginti. Jų išorė melsva, o vidus gelsvas. Bulvės miltingos, skanios ir puikiai laikosi. Šeima tikisi tik po 2 ar 3 savaičių į turgų atvežti ir šiemet savo užaugintų šviežių bulvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.