Artėjant savaitgaliui – nemokami, bet nuostabūs Palangos TOP-10

Niekas nepaneigs, kad nuostabiausi dalykai žemėje yra nemokami. Palangoje tai – saulė, jūra, smėlis, miškas ir dar daug įvairių nemokamų pramogų, renginių įvairaus amžiaus ir poreikių žmonėms. Atrinkome 10 nemokamų vietų ir veiklų, kurias siūlo kurortas šią vasarą.

 Palangos tiltas. <br> V.Skaraičio nuotr.
 Palangos tiltas. <br> V.Skaraičio nuotr.
 Pasakų parkas. <br> V.Skaraičio nuotr. 
 Pasakų parkas. <br> V.Skaraičio nuotr. 
Birutės parkas – vienas gražiausių Europoje.<br> V.Skaraičio nuotr. 
Birutės parkas – vienas gražiausių Europoje.<br> V.Skaraičio nuotr. 
Palangos Kurhauzas.<br> V.Skaraičio nuotr. 
Palangos Kurhauzas.<br> V.Skaraičio nuotr. 
 Žvilgsnis nuo bažnyčios bokšto.  <br> V.Skaraičio nuotr. 
 Žvilgsnis nuo bažnyčios bokšto.  <br> V.Skaraičio nuotr. 
Nuorodos į lankytinas vietas.<br> V.Skaraičio nuotr. 
Nuorodos į lankytinas vietas.<br> V.Skaraičio nuotr. 
 Vartai į Birutės parką. <br> V.Skaraičio nuotr.
 Vartai į Birutės parką. <br> V.Skaraičio nuotr.
 Palangos tiltas. <br> V.Skaraičio nuotr.
 Palangos tiltas. <br> V.Skaraičio nuotr.
 Tiškevičių alėja. <br> V.Skaraičio nuotr.
 Tiškevičių alėja. <br> V.Skaraičio nuotr.
 Palangos Kurhauzas.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Palangos Kurhauzas.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Tiškevičių alėja. <br> V.Skaraičio nuotr.
 Tiškevičių alėja. <br> V.Skaraičio nuotr.
 J.Basanavičiaus gatvė. <br>G.Bitvinsko nuotr. 
 J.Basanavičiaus gatvė. <br>G.Bitvinsko nuotr. 
 Žvilgsnis nuo bažnyčios bokšto.  <br> J.Petronytės nuotr.
 Žvilgsnis nuo bažnyčios bokšto.  <br> J.Petronytės nuotr.
 Palangos bažnyčios varpinė. <br> J.Petronytės nuotr.
 Palangos bažnyčios varpinė. <br> J.Petronytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Jurga Petronytė, www.ve.lt

2020-07-31 16:39, atnaujinta 2020-07-31 17:54

1. Pasivaikščiojimas Birutės parku, kuris yra vienas gražiausių ir geriausiai tvarkomų Lietuvoje – pramoga, kurią privalo įtraukti į savo programą kiekvienas Palangos lankytojas.

Pasivaikščiojimą Birutės parko pušyne galima derinti ir su atokvėpiu, klausantis populiarių melodijų, kurias kiekvieną ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį nuo 18.30 val.

Birutės parko rotondoje atlieka Palangos pučiamųjų instrumentų orkestras (lyjant koncertai nevyksta).

Parko takeliai veda į nuostabius neorenesansinio stiliaus grafų Tiškevičių rūmus, kuriuose dabar veikia Gintaro muziejus, ir į legendomis apipintą Birutės kalną, nuo kurio atsiveria nuostabus vaizdas į jūrą.

2. Palangos vardas neatsiejamas nuo grafų Tiškevičių, kurių iniciatyva kurorte sukurti gražiausi dalykai. Vienas iš jų 1877 m. pastatytas Kurhauzas, kuriame veikė pirmasis kurorto viešbutis ir restoranas, skaitykla.

Restauruotoje kurhauzo mūrinėje dalyje jau veikia renginių salė, o medinė dalis dar atkūrinėjama.

Nuo kurhauzo iki Kęstučio gatvės įkurta didikams dedikuota Grafų Tiškevičių alėja, alsuojanti XIX a. pabaigos – XX a. pradžios dvasia. Alėją puošia retro stiliaus šviestuvai, mediniai, raižiniais dekoruoti alėjos vartai ir dvi bronzinės skulptūros „Grafienė Sofija Loncka-TIškevičienė“ ir „Grafas Feliksas Tiškevičius“.

Žengiant šia alėja ilgam įsimins metalinėje grindinio juostoje išgraviruotas Tiškevičių giminės šūkis: „Išsirink ką myli“.

Tai – nuostabi vieta ramiems pasivaikščiojimams su šeima, ypač – su mažyliais. Grafų Tiškevičių alėja yra skirta tik pėstiesiems, tad tėvai, atsivedę vaikus, gali labiau atsipalaiduoti – mažieji čia saugūs.

O įdomios veiklos jie tikrai atras – ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius ypač domina alėją puošiančios dailios bronzinės skulptūros. Suaugusieji mielai fotografuojasi prie grafo Felikso Tiškevičiaus, žengiančio link savo žmonos Sofijos Tiškevičienės, taip pat – šalia puošniai pasidabinusios grafienės Sofijos.

Na o mažiesiems daugiausiai teigiamų emocijų sukelia šalia grafienės stovintis pudelių veislės šuniukas.

3. Palangos skulptūrų parkas – tai visus metus po atviru dangumi Vytauto ir J. Simpsono gatvių sankirtoje įkurta nemokama skulptūrų ekspozicija, kurioje pristatomi 28 žinomų Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ukrainos, Armėnijos menininkų kūriniai. Tarp jų yra ir didžiuliai lauko šachmatai, kuriais galima žaisti.

4. Jeigu į Palangą atvykote su mažais vaikais, nepraleiskite galimybės apsilankyti Vaikų parke, esančiame pušyne visai netoli jūros, Šermukšnių gatvės ir Naglio alėjos sankirtoje. Didžiuliame parke – labai daug įvairių laipynių, sūpynių ir atrakcionų įvairaus amžiaus vaikams.

Vasarą parke organizuojami įvairūs vaikams skirti renginiai, o išalkusiuosius kviečia greta įsikūrusi vaikų kavinukė.

Parko teritorijoje veikia nemokamas belaidis interneto ryšys, yra tualetas. Beje, Vaikų parkas draugiškas visiems mažyliams – be kitų, čia įrengtos ir sūpynės vaikams, turintiems judėjimo negalią.

5. Kita oazė mažiesiems – Palangos pasakų parkas. Pušyne, ties Birutės parku ir meno bei pramogų klubu „Kupeta“ (S. Daukanto g. 24A) įkurtas interaktyvus lietuviškų pasakų parkas išradingai sujungia tautosaką ir šiuolaikinį meną.

Parke pristatomos skulptūros, sukurtos lietuviškų pasakų motyvais. Skulptūromis galima ne tik grožėtis, bet ir jas „išbandyti“ – laipioti, sukioti atskiras skulptūrų detales ar kitaip žaisti.

Ties kiekviena skulptūra įrengta informacinė lentelė, kur galima ne tik perskaityti pasaką, bet ir, paspaudus mygtuką, ją išgirsti. Populiarios lietuviškos pasakos įgarsintos lietuvių ir anglų kalbomis.

6. Aktyvaus laisvalaikio ir sporto mėgėjų Palangoje laukia pajūrio pušynu besidriekiantis sveikatingumo takas „Labrytys“. Čia galima bėgioti 6 kilometrų ilgio didelį žiedą sudarančiu miško taku, o per atokvėpio pertraukėles pasimankštinti „Labryčio“ take įrengtose penkiose aktyvaus poilsio zonose su lauko treniruokliais ir kitais sporto įrenginiais.

Nusprendus atostogauti Palangoje, verta atsivežti ir dviratį, nes iš kurorto galima minti puikiais dviračių takais iki Šventosios ar iki Pajūrio regioninio parko ir net Klaipėdos.

7. Pašalinti nuovargį po ilgų pasivaikščiojimų ar sporto padės refleksoterapinis basų kojų takas. Pirmasis Palangoje basų kojų takas, įrengtas atviroje teritorijoje šalia sanatorijos „Gradiali“. Teigiama, kad vaikščiojimas basomis iš natūralių medžiagų sukomponuotu taku prilygsta pėdų masažui, kuris atpalaiduoja, šalina nuovargį, gerina kraujotaką, gerina miego kokybę, teigiamai veikia visą organizmą.

8. Palangos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios bokšte, 21 metro aukštyje, įrengta apžvalgos aikštelė.

Pakilus į šią aikštelę atsiveria įspūdinga kurorto panorama bei jūros toliai. O taip pat galima iš arti apžiūrėti bažnyčios varpus. Apžvalgos aikštelė bažnyčios bokšte veikia darbo dienomis nuo 12 iki 15 val., savaitgaliais – nuo 13 iki 18 val.

9. Viena iš populiariausių nemokamų muzikinė pramogų Palangoje – Muzikinis fontanas, įrengtas Nepriklausomybės aikštėje, Vytauto ir Jūratės gatvių sankryžoje. Įvairiomis melodijomis ir vandens šokiu fontanas džiugina poilsiautojus kas valandą po 5 minutes, o 21 val. galima pasigrožėti įspūdingu muzikos, vandens ir šviesų šou.

10. Jeigu nepraeisite J. Basanavičiaus gatve ir nepalydėsite saulės ant Palangos tilto, tai Palangoje lyg ir nebuvote.

Žingsniuojant J. Basanavičiaus gatve galima ne tik užsukti į patikusią kavinę ar restoraną, bet ir praturtinti savo žinias apie kurorto praeitį – atrasti autentiškas grafų Tiškevičių laikus menančias medines vilas. Tai padaryti padės Palangos turizmo informacijos centro parengtas leidinys „Atrask senąsias Palangos vilas“.

J. Basanavičiaus gatvė nuves iki pat jūros ir 470 metrų ilgio Palangos tilto. Juo žengiant jūra atrodo kitokia nei nuo kranto, didesnė, drąsesnė ir romantiškesnė, ypač kai auksu vandenyje sutviska besileidžianti saulė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.