Užsitarnavę 200 eurų poilsiui jaučiasi ir farmacininkai: kol vieni jiems žada dovanas, kiti rodo špygą Nemokamai pailsėti norėtų ir odontologų padėjėjai

Farmacijos darbuotojų profesinė sąjunga iš Sveikatos apsaugos ministerijos sulaukė rašto, kuriame nurodyta, jog farmacininkus siūloma įtraukti į specialistų, kurie teikė sveikatos priežiūros paslaugas per karantiną, sąrašą. Vadinasi, SAM manymu, šie darbuotojai turėtų įgyti teisę pasinaudoti 200 eurų dovana poilsiui, kaip kad turi sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

SAM manymu, 200 eurų poilsiui turėtų gauti ir farmacininkai. <br>M.Patašiaus nuotr.
SAM manymu, 200 eurų poilsiui turėtų gauti ir farmacininkai. <br>M.Patašiaus nuotr.
 SAM manymu, 200 eurų poilsiui turėtų gauti ir farmacininkai. <br>M.Patašiaus nuotr.
 SAM manymu, 200 eurų poilsiui turėtų gauti ir farmacininkai. <br>M.Patašiaus nuotr.
Priemonės biudžetas yra ribotas – 10 mln. eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Priemonės biudžetas yra ribotas – 10 mln. eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Priemonės biudžetas yra ribotas – 10 mln. eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Priemonės biudžetas yra ribotas – 10 mln. eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Priemonės biudžetas yra ribotas – 10 mln. eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Priemonės biudžetas yra ribotas – 10 mln. eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Priemonės biudžetas yra ribotas – 10 mln. eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Priemonės biudžetas yra ribotas – 10 mln. eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Priemonės biudžetas yra ribotas – 10 mln. eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Priemonės biudžetas yra ribotas – 10 mln. eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Priemonės biudžetas yra ribotas – 10 mln. eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Priemonės biudžetas yra ribotas – 10 mln. eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2020-09-18 07:20, atnaujinta 2020-09-18 10:19

Galutinis sprendimas dėl to – Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, kuriai SAM taip pat perdavė savo siūlymą, rankose.

„Tikimės teigiamos pozicijos. Farmacininkų Lietuvoje – virš 4 tūkst. Žmonės būtų linkę pasinaudoti kuponais atostogoms: darbuotojai pavargę nuo pirmosios bangos, be to, kalbama apie antrąją bangą, o aptarnavimo sektoriuje darbas – labai alinantis. Visi norėtų reabilitacijos ir poilsio.

Sveikintinas dalykas, jei farmacijos sektoriui bus parodytas dėmesys“, – kalbėdama su portalu lrytas.lt sakė profsąjungos vadovė Lina Ganatauskienė.

Tiesa, portalui Ekonomikos ir inovacijų ministrė Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė nurodė, kad Vyriausybės pasitarime priimtame Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso (COVID-19) plitimo sukeltų pasekmių mažinimo priemonių plane numatyta priemonė – už darbą pandemijos metu atsidėkoti sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

„Farmacijos specialistai, dirbantys vaistinėse, nėra sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, jie nedirbo su infekuotaisiais koronavirusu.

Priemonės biudžetas yra ribotas – 10 mln. eurų – ir visi turintys medicinos srities išsilavinimą ar dirbantys su asmens, visuomenės sveikata, sveikatingumu tiesiog negali būti įtraukti į gavėjų sąrašą. Be to, tai iškreiptų pagrindinę šios priemonės esmę – atsidėkoti asmenims, dirbusiems sveikatos apsaugos srityje, COVID-19 pandemijos metu“, – komentavo viceministrė.

Odontologų padėjėjai liko tuščiomis

Nieko nepešė ir odontologų padėjėjai: nors buvo tikėtasi, kad 200 eurų kuponus valstybė skirs ir jiems, tačiau šie specialistai liko be tokios teisės.

Tą portalui lrytas.lt patvirtino Odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus: būtinąją pagalbą karantino laikotarpiu teikę odontologai kuponais atostogoms gali pasinaudoti, o jiems gelbėję padėjėjai – ne.

„Ne dviejuose šimtuose eurų esmė. Tai – diskriminacija. Juk žmonės dirbo, plovė instrumentus, o jų sąraše nėra“, – sakė A.Šeikus.

Jaučia nuoskaudą

Kaip sakė Šiaulių centro poliklinikos direktoriaus pavaduotoja valdymui Danutė Šimkutė, įstaigoje dirbančios burnos higienistės dėl tokio sprendimo jaučia nuoskaudą: nors specialistės dirbo karščiavimo klinikoje, kadangi jos – nelicencijuotos medikės, nuolaida atostogoms negali pasinaudoti.

Tačiau šios darbuotojos poliklinikoje – ne vienintelės, kurios teigia patyrusios skriaudą. Į portalą kreipėsi, jos tikinimu, visą karantino laikotarpį dirbusi ir karščiavimo kliniką aptarnavusi nelicencijuota medikė, kuri nepateko į sveikatos priežiūros įstaigos sudaromą sąrašą. Tuo metu vaiko priežiūros atostogose esanti kolegė 200 eurų poilsiui gavo.

„Administracija pasakė – laukite antros bangos, gal gausite“, – teigė moteris.

Šiaulių centro poliklinikos direktoriaus pavaduotoja valdymui D.Šimkutė išsakė savo poziciją, kodėl taip nutiko. Esą pirmajame iš savivaldybės gautame rašte buvo nurodyta į nelicencijuotų medikų sąrašą įtraukti per karantiną dirbusius paramedikus, infekcijos kontrolės specialistus, slaugytojų padėjėjus, kineziterapeutus bei ergoterapeutus.

„Kai kurių iš išvardintų pareigybių mes savo įstaigoje nė neturime, o kineziterapeutai bei ergoterapeutai buvo kasmetinėse atostogose arba prastovose, nes mes jų tuo metu negalėjome aprūpinti darbu“, – portalui lrytas.lt aiškino D.Šimkutė.

Po kurio laiko įstaigą pasiekė dar vienas raštas, kuriame prie jau išvardintų specialistų prirašyti ir kiti sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojai, kuriems per karantiną – nuo kovo 16 d. iki birželio 16 d. – padidėjo darbo krūvis.

„Kadangi mes tuo metu teikėme tik būtinąją pagalbą, didžioji dalis darbuotojų buvo paprašyti išeiti kasmetinių atostogų arba į prastovas. Pagal antrąjį raštą pateikiau visus nelicencijuotus darbuotojus, kurie dirbo mobiliuosiuose punktuose ir kurie dirbo karščiavimo klinikoje. Jų buvo 12.

Dar tris darbuotojus įtraukėme į sąrašus, kai rugpjūčio pabaigoje iš savivaldybės gavome raštą, kuriame buvo pridėti radiologijos technologai“, – paaiškino D.Šimkutė.

Nevengia piktnaudžiauti

Tuo metu kalbėdama apie atvejį, kai nuolaida pasinaudojo vaiko priežiūros atostogose esanti darbuotoja, pašnekovė nurodė, kad minėta moteris – licencijuota medikė, kuri pati savarankiškai kreipėsi į paslaugų teikėjus, tai nebuvo įstaigos sprendimas.

Šiaulių miesto savivaldybė portalui lrytas.lt perdavė, kad Šiaulių centro poliklinikos atstovai juos patikino, jog į minėtų 15-os asmenų sąrašą nepateko nė vienas nelicencijuotas darbuotojas, kuris per karantiną buvo tikslinėse atostogose vaikui prižiūrėti, nors poliklinikos darbuotojai ir teigė turį tokių įtarimų.

„Tačiau esame informuoti, kad licencijuoti asmens sveikatos priežiūros specialistai (taip pat ir esantys nėštumo ir gimdymo atostogose bei tikslinėse atostogose vaikui prižiūrėti) savarankiškai teikė dokumentus bendroje sistemoje dėl galimybės pasinaudoti 200 eurų valstybės krepšeliu, skirtu poilsiui“, – komentavo savivaldybės atstovas spaudai Vitalis Lebedis.

Norinčiųjų pasinaudoti valstybės skiriamais kuponais netrūksta, tačiau akivaizdu ir tai, kad medicinos sektoriaus darbuotojams ne viskas aišku, kaip tą padaryti. Ir Odontologų rūmų tarybos pirmininkas A.Šeikus minėjo, kad kai kurie per karantiną dirbę jo kolegos kuponus turi, o kiti – ne. „Žmonėms neaišku, pagal kokį principą sudaromi sąrašai“, – sakė pašnekovas.

Tačiau, kaip išaiškino Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Neringa Mikėnaitė, kalbant apie licencijuotus sveikatos sistemos darbuotojus, tarp kurių – ir odontologai, jokie sąrašai apskritai nerikiuojami.

Visai kas kita – nelicencijuoti specialistai. Šių sąrašus savivaldybėms teikia pačios sveikatos priežiūros įstaigos.

Projektą „Atostogos medikams“ administruojančios nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ atstovė Gintarė Stakėnaitė nurodė, kad, norintiems 200 eurų kuponu pasinaudoti licencijuotiems medikams, turint licencijos numerį ir asmens kodą, pakanka kreiptis tiesiai į paslaugos teikėją. Jų sąrašas skelbiamas tinklapyje atostogosmedikams.lt. Šiuo atveju viską padaro pats medikas – jo darbovietės administracijai įsikišti apskritai nereikia.

Rezervuoja tūkstančiai

Rugsėjo 11-ąją skelbta, kad valstybės kompensacija atostogoms nuo rugsėjo pasinaudojo 260 sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų. Už juos apmokėtų turizmo paslaugų suma siekia 51 tūkst. eurų.

Kaip pranešė Ekonomikos ir inovacijų ministerija, lėšos išmokėtos 35 paslaugų teikėjams.

Pagal priemonę „Atostogos medikams“ paslaugas jau užsisakė daugiau nei penktadalis visų projekto dalyvių. Su licencijomis turizmo paslaugas rezervavo daugiau nei 10 tūkst. medikų, o su turizmo paslaugų kuponais į paslaugų teikėjus kreipėsi per 2 tūkst. sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų, pranešė naujienų agentūra BNS.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.