S. Skvernelis: minimali alga kils, tačiau kiek – dar neaišku

Minimali alga (MMA) nuo kitų metų pradžios tikrai kils, tačiau kol kas nėra aišku kiek, sako premjeras Saulius Skvernelis.

V.Skaraičio nuotr.
V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2020, 3:33 PM, atnaujinta Oct 7, 2020, 4:00 PM

Nepasiekus susitarimo Trišalėje taryboje, profsąjungos reikalauja, kad MMA kiltų bent 56 eurais iki 663 eurų (iki mokesčių), Vyriausybė ketina ją didinti 35 eurais iki 642 eurų, o darbdaviai klausimo siūlo nesvarstyti apskritai.

„Kad minimali alga kils, tai tikrai yra faktas, o koks bus dydis, ar maksimalus, kokio nori profesinė sąjunga, ar tas, kurį siūlo Vyriausybė, tai taškas dar nėra padėtas“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad Vyriausybė nepalaiko darbdavių pozicijos, jog MMA nuo kitų metų neturėtų būti keliama apskritai.

„Pritariame, kad turi būti keliama. Profesinių sąjungų skaičius yra didesnis, mūsų yra mažesnis. Gaila, kad turėsime antrą kartą per mūsų Vyriausybės kadenciją, kada ne Trišalėje taryboje, bet reikės sprendimą priiminėti čia, šioje Vyriausybėje“, – sakė premjeras.

Profsąjungoms trečiadienį prie Vyriausybės surengus piketą, kuriame skambėjo raginimai didinti MMA, S. Skvernelis teigė, kad produktyviausias kelias pasiekti tikslus būtų ne mitingai, o derybos.

„Mes esame nustatę mechanizmą, kad dėl MMA turėtų būti sutarta Trišalėje taryboje. Tai, matyt, yra pats produktyviausias kelias pasiekti savo tikslus – ne piketais, mitingais, bet prie derybų stalo, kalbant argumentų kalba“, – teigė jis.

Po derybų Trišalėje taryboje, jos šalys nusprendė Vyriausybei teikti skirtingas pozicijas dėl MMA didinimo.

Anot socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, ministerija yra linkusi pritarti naujiems Lietuvos banko skaičiavimams, jog MMA kitais metais turėtų siekti 48,1 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU). Dabar santykis siekia 47,5 procento.

Šiuo metu MMA yra 607 eurai (prieš mokesčius) – ji padidinta nuo šių metų sausio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.