Iš čiaupų gali bėgti žalias vanduo – jį pastebėjus gyventojų prašo pranešti specialistams

Netrukus dalyje Vilniaus pastatų karštas vanduo gali nusidažyti skaisčiai žalia spalva – tai reiškia, kad pastate įrengtas šilumokaitis nesandarus ir jį reikia nedelsiant keisti, siekiant užtikrinti kokybišką karšto vandens tiekimą.

Spalį VŠT pradeda šilumos tinklų ir šilumos vartotojų pastatuose įrengtų pašildymo įrenginių sandarumo patikrą, panaudojant specialų dažiklį.<br>V.Balkūno nuotr.
Spalį VŠT pradeda šilumos tinklų ir šilumos vartotojų pastatuose įrengtų pašildymo įrenginių sandarumo patikrą, panaudojant specialų dažiklį.<br>V.Balkūno nuotr.
Spalį VŠT pradeda šilumos tinklų ir šilumos vartotojų pastatuose įrengtų pašildymo įrenginių sandarumo patikrą, panaudojant specialų dažiklį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Spalį VŠT pradeda šilumos tinklų ir šilumos vartotojų pastatuose įrengtų pašildymo įrenginių sandarumo patikrą, panaudojant specialų dažiklį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 8, 2020, 10:27 AM, atnaujinta Oct 8, 2020, 10:28 AM

Spalio mėnesį AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) pradeda šilumos tinklų ir šilumos vartotojų pastatuose įrengtų pašildymo įrenginių sandarumo patikrą, panaudojant specialų dažiklį – tai leidžia lengviau identifikuoti šilumos tinklų ir šildymo sistemų spragas ir jas operatyviai pašalinti.

Gyventojai, pastebėję, jog jų pastate karštas vanduo „pažaliavo“ turi apie tai pranešti namo administratoriui ir VŠT.

„Nesandarus šilumokaitis reiškia, kad per jį į pastato karšto vandens vamzdyną patenka termofikacinis vanduo. Nuo šilumokaičio priklauso, kaip pastate paskirstoma šiluma ir kaip efektyviai ji naudojama – tai lemia ir gyventojų komforto sąlygas, ir sąnaudas šildymui.

Už pastatų vidaus sistemas atsakingi jų valdytojai ar administratoriai, todėl pastebėję žalią vandenį gyventojai turi juos nedelsiant informuoti“, – sako VŠT Perdavimo tinklo departamento direktorius Algimantas Sadauskas.

Šiems patikrinimams VŠT naudoja Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos patvirtintą specialų vandens dažiklį fluoresceiną – jis saugus sveikatai.

„Vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių centralizuoto šilumos tiekimo sistemų ilgaamžiškumą, avarijų rizikos sumažinimą ir ekonomiškumą yra termofikacinio vandens kokybė. Vanduo yra išvalomas parenkant pagal jo cheminę sudėtį tinkamas paruošimo technologijas bei įrangą – tai leidžia net 15 kartų sumažinti vandenyje susidarančių nuosėdų ir atliekų kiekį ir taip apsaugoti jautrią šildymo sistemų įrangą nuo korozijos.

Vis dėlto žaliai „nuspalvinto“ vandens nerekomenduojame gerti, naudoti maisto ruošimui, skalbimui ar juo praustis“, – pasakoja A.Sadauskas.

Prašo gyventojų pagalbos

Nesandarūs šilumokaičiai pastatuose ne tik blogina konkrečių namų gyventojų komforto sąlygas ir didina šildymo sąnaudas, bet ir didina VŠT nuostolius centralizuotai tiekiamos šilumos tinkle. Tokie nuostoliai lemia ir bendrą šildymo kainą vilniečiams, todėl VŠT siekia kaip galima tiksliau identifikuoti šių praradimų priežastis ir imtis visų įmanomų priemonių, kad jos būtų pašalintos.

„Labai prašome gyventojų pagalbos – kad apie žalią vandenį savo name praneštų ne tik pastato administratoriui, bet informuotų ir mūsų klientų aptarnavimo centrą telefonu 19118. Taip pat, kad praneštų, jeigu pastebės žalią vandenį naudojamą ne tik buityje, bet ir lauke, gatvėje ar kitose vietose“, – sako VŠT Klientų aptarnavimo departamento direktorius Laurynas Jakubauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.