Lrytas.lt skaitytojus įspėja dėl sukčių: kokias gudrybes jie taiko

Naudodamiesi naujienų portalo lrytas.lt vardu sukčiai ir toliau siuntinėja trumpąsias žinutes su kenkėjiškomis nuorodomis, galinčiomis pasisavinti asmeninę informaciją arba įdiegti kenkėjišką programą.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-11-03 14:45, atnaujinta 2020-11-03 14:56

Nuorodą į kenkėjišką puslapį paspausti sukčiai vilioja tokia SMS žinute: „Valstybinė mokesčių inspekcija atleidžia Lietuvos piliečius nuo mokesčių už šią veiklą, plačiau skaitykite [nuoroda]“.

„Esame informuoti, kad dalis Lietuvos gyventojų gavo sukčių žinutes, kuriose su UAB Lrytas valdomu portalu lrytas.lt nesusijusioje internetinėje svetainėje lrytas.ltd skatinama skaityti straipsnį apie mokesčių lengvatas.

Tai yra SMS sukčių žinutės (angl. SMS phishing), todėl patariame neatidaryti jokių žinutėse esančių nuorodų, kadangi taip galite atverti savo išmaniuosius įrenginius nusikaltėliams“, – teigė lrytas.lt IT skyriaus vadovas Giedrius Kvakšys.

Antradienį šiai atakai sukčiai pradėjo naudoti naują domeną – lrytas.li.

„Jeigu visgi instinktyviai paspaudėte nuorodą, gautą SMS žinute, itin stipriai jaudintis neturėtumėte – kol kas nenustatėme, kad užėjus į šią svetainę galėtumėte savo mobilųjį įrenginį užkrėsti kokiu nors virusu.

Svarbiausia – nespauskite straipsnyje esančių nuorodų, jei jas vis dėlto atidarėte – neveskite jokių savo prisijungimų duomenų ir nemėginkite atlikti finansinių operacijų, nes tokiu būdu sukčiai tikrai pasisavins jūsų prisijungimų prie elektroninės bankininkystės duomenis.

Jeigu SMS žinutėje esančią nuorodą paspaudėte, geriausia būtų šio puslapio nepalikti atidaryto toliau naršant internete – išjunkite ir iš naujo įjunkite savo naršyklę“, – patarė G.Kvakšys.

Portalo atstovai primena, kad lrytas.lt trumpųjų žinučių skaitytojams nesiunčia.

UAB Lrytas jau kreipėsi į atsakingas institucijas, kad minėtos nelegalios, naujienų portalo lrytas.lt dizainą kopijuojančios svetainės būtų pašalintos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.