Įstatymo pataisos leistų paprasčiau atsisakyti kaupimo antrojoje pensijų pakopoje

Siūloma liberalizuoti grįžimą į valstybinę pensijų sistemą. Tai numatančias Pensijų kaupimo įstatymo pataisas įregistravęs Seimo narys socialdemokratas Gintautas Paluckas siūlo atsisakyti prievolės įrodyti „svarbias“ priežastis, norint atsisakyti kaupimo antrojoje pensijų pakopoje.

Siūloma liberalizuoti grįžimą į valstybinę pensijų sistemą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Siūloma liberalizuoti grįžimą į valstybinę pensijų sistemą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Siūloma liberalizuoti grįžimą į valstybinę pensijų sistemą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Siūloma liberalizuoti grįžimą į valstybinę pensijų sistemą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Siūloma liberalizuoti grįžimą į valstybinę pensijų sistemą.<br>T.Bauro nuotr.
Siūloma liberalizuoti grįžimą į valstybinę pensijų sistemą.<br>T.Bauro nuotr.
Siūloma liberalizuoti grįžimą į valstybinę pensijų sistemą.<br>T.Bauro nuotr.
Siūloma liberalizuoti grįžimą į valstybinę pensijų sistemą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 19, 2021, 11:20 AM

Priėmus siūlomas pataisas, jo teigimu, tiesiog išreiškus valią grįžti į VSDF į jį būtų grąžinamos antrojoje pakopoje sukauptos lėšos su teigiama ar neigiama grąža.

„Tokiu būdu bus mažinama administracinė našta ir užtikrinamos visos pensijų sistemos dalyvio teisės. Pensijų sistemos dalyviui tereikės pateikti prašymą, kuriame nebus privaloma pateikti „svarbių priežasčių“, – sako projekto autorius.

Dokumento aiškinamajame rašte nurodoma, kad šiuo metu dėl įstatymų leidėjų valios susiklostė paradoksali situacija, jog asmenys, neišreiškę savo valios dėl pensijų kaupimo antrojoje pakopoje, yra automatiškai įtraukiami kaupti į antrosios pakopos pensijų fondus.

„Antrosios pakopos pensijų fondai yra ribojami geografiškai (taigi pensijų kaupėjas negali rinktis naudotis kitų valstybių, didesnę grąžą duodančiais fondais, kuriuos, pavyzdžiui, siūlo kitų valstybių bankai ar finansinės institucijos), investicijų fondams užtikrinamos itin didelės maržos, kurios garantuoja, kad kaupiantys antrojoje pakopoje sukaups daug mažiau nei galėtų, be to, nepaisant užtikrinamų pajamų, pensijų fondai neužsiima aktyviu investavimu ir investavimo portfelio valdymu.

Dalinai valstybės subsidijuojama antrosios pakopos sistema yra ydinga, nes mažina dabarties pensininkų pensijas ir neskatina investavimo efektyvumo, nes gaunama nauda nėra investavimo nauda, o viso labo mokesčių mokėtojų pinigais finansuojama subsidija“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Pasak įstatymo pataisų autorių, esminė problema, kuri sprendžiama šia įstatymo pataisa, yra ta, kad šiuo metu, praleidę progą atsisakyti pensijų kaupimo antroje pakopoje asmenys yra verčiami aiškintis ir nurodyti „svarbias priežastis“, kodėl norima pasitraukti iš antrosios pakopos ir grįžti į Valstybinio socialinio draudimo pensijų sistemą bei nebekaupti antrojoje pakopoje.

„Reikalaujant pateikti priežastis grįžimui į valstybinio socialinio draudimo pensijų sistemą sukuriama perteklinė administracinė našta Valstybinio socialinio draudimo fondui ir ribojamos pensijų sistemos dalyvių teisės rinktis ir keisti savo pasirinkimą“, – sako įstatymo pataisas inicijavęs Seimo narys G. Paluckas.

Pagal siūlomą pataisų projektą, asmenys, negalėję per įstatyme nustatytą terminą atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime, turi teisę atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime šiam terminui pasibaigus.

Pensijų kaupimo įstatymo pataisų projektas numato, kad „asmuo, norintis atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime, pateikia prašymą VSDF administravimo įstaigos įgaliotam tarnautojui.

Tokiu atveju dalyvio lėšomis sumokėtos pensijų įmokos (kartu su teigiama ar neigiama investicine grąža) grąžinamos asmeniui ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo atsisakymo dalyvauti pensijų kaupime įregistravimo Dalyvių ir sutarčių registre dienos.

Valstybės biudžeto lėšomis sumokėtos pensijų įmokos (kartu su teigiama ar neigiama investicine grąža) pervedamos VSDF valdybai ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo atsisakymo dalyvauti pensijų kaupime įregistravimo Dalyvių ir sutarčių registre dienos.“

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų šių metų birželio 30 d.

Pensijų kaupimo įstatymo pataisas kartu su G. Palucku teikia Seimo nariai socialdemokratai Linas Jonauskas, Eugenijus Sabutis, Kęstutis Vilkauskas, Orinta Leiputė, Tomas Bičiūnas, Dovilė Šakalienė.

Šiuo metu įstatymas numato, kad atsisakyti kaupimo „antrojoje“ pensijų pakopoje galima tik įrodžius „svarbias priežastis“, kurias svarsto VSDF administravimo įstaigos įgaliotas tarnautojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.