Įvedus naują draudimą gyventojai sako, kad dabar bus dar blogiau: žinosime ne tik, ką kaimynai valgo, bet ir ką rūko

Savivaldybė paskelbė sąrašą pirmųjų 28 miesto daugiabučių, kurių balkonuose draudžiama rūkyti, tačiau šių namų gyventojai tikino, kad bus dar blogiau, nes dūmai sklis pro ventiliacijos angas.

Apkasų gatvės 17-ojo namo gyventojas į savivaldybę kreipėsi sausio pradžioje. Šiame daugiabutyje gyvenanti Natalija įtaria, kieno tai darbas, – vienam aktyviam kaimynui nuolat kas nors neįtinka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Apkasų gatvės 17-ojo namo gyventojas į savivaldybę kreipėsi sausio pradžioje. Šiame daugiabutyje gyvenanti Natalija įtaria, kieno tai darbas, – vienam aktyviam kaimynui nuolat kas nors neįtinka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnietė Nika prisipažino nežinojusi, kur reikia kreiptis dėl rūkančių kaimynų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnietė Nika prisipažino nežinojusi, kur reikia kreiptis dėl rūkančių kaimynų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rytis pritaria draudimui rūkyti, nes atsibodo ant palangės numestos nuorūkos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rytis pritaria draudimui rūkyti, nes atsibodo ant palangės numestos nuorūkos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 30, 2021, 11:08 AM, atnaujinta Jan 30, 2021, 5:03 PM

Volungės, A.J.Povilaičio, Erfurto ar S.Stanevičiaus gatvių daugiabučiuose gyvenantys rūkaliai turėtų suklusti.

Nuo vasario 5-osios įsigalios savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio įsakymas, draudžiantis rūkyti gyvenamųjų namų balkonuose, terasose ar lodžijose.

Kad draudimas įsigaliotų, užteko vos vieno namo gyventojo prieštaravimo. Daugumos jų savivaldybė sulaukė pirmosiomis sausio dienomis.

Kaip draudimą vertina į sąrašą įtrauktų namų gyventojai? Vieni jį sveikina, tačiau daugiau tokių, kurie sako, kad dabar rūkaliai persikels į virtuves ar rūkys prie namo įėjimo durų.

Minėjo pikčiurną kaimyną

Apkasų gatvės 17-ojo namo gyventoja Natalija tikino, kad niekas iš kaimynų balkonuose nerūko.

Daug gyventojų šiame name nuomininkai, kai kuriuose butuose išvis niekas negyvena, yra atvykėlių iš Baltarusijos.

„Toks draudimas – nesąmonė. Uždraus rūkyti balkonuose, rūkys virtuvėse.

Jau ir dabar iš ventiliacijos angų sklinda tokie kvapai, kad žinau, ką kaimynai gamina pietums“, – kalbėjo moteris.

Jos manymu, pagauti tuos, kurie rūkys virtuvėse, neįmanoma. Be to, virtuvėse nedraudžiama rūkyti.

Natalija spėjo, kad prieštaravimą rūkyti balkonuose savivaldybei parašė vienas kaimynas, kurį juokais vadino namo viršininku: „Štai šeriu kates, jam nepatinka. Ką darytum, jam vis blogai. Kartą net dujas buvo visam namui užsukęs, teko avarinę tarnybą kviesti.“

Vasarą gyventojai trumpam palikdavo atviras įėjimo duris, kad išsivėdintų laiptinė. Tai pikčiurna kaimynas nulaužė durų kojelę, teko įtaisyti naują.

Natalija pro langus mato gretimą namą, kurio viename butų gyvena trys vyrai. Anksčiau jie nesislėpdami rūkė balkone, bet dabar, išgirdę apie draudimą, tik praveria balkono duris ir traukia cigaretes.

„Ar geriau? Ne, juk vis tiek dūmai kyla“, – svarstė vilnietė.

Žalingi įpročiai erzina

Šeimyniškių gatvės 21C namas yra naujas, jame draudimas rūkyti irgi įsigalios. Anot šio namo gyventojos Skaistės, visi balkonai yra įstiklinti, kai kurie kaimynai juose susistatę fotelius, kėdes.

„Žinau, kurie patogiai įsitaisę parūko. Ir būtinai praveria langus, kad dūmai sklistų į lauką. Todėl savivaldybės draudimą sveikinu“, – kalbėjo Skaistė.

Ji pasakojo, kad dauguma namo gyventojų dirba namuose, ilgiau vakaroja: „Bjauriausia, kai kas nors sugalvoja parūkyti vėlyvu metu.

Praveri langą išvėdinti kambario ir gauni dūmų porciją. O aš auginu mažą vaiką.“

Šeimyniškių gatvėje sutikta Nika prisipažino iki šiol nežinojusi, kam siųsti prieštaravimą, kad kaimynai rūkytų balkonuose. Ji galvojanti pasielgti kaip kaimynai iš 21C namo, nes įgriso notarai, kurių biuras yra pirmajame aukšte. Jie rūko prie pat durų.

Įgriso rankioti nuorūkas

Šilo gatvės 34-ojo namo antrajame aukšte gyvenantis Rytis sakė pritariantis prieštaravimui dėl rūkymo, nes atsibodo nuo palangės rinkti kaimyno, gyvenančio aukščiau, nuorūkas.

„Rašiau dėl to ne kartą, bet niekas nepadėjo. Kita vertus, tas draudimas gali atsisukti prieš gyventojus, nes rūkaliai trauks dūmą virtuvėse“, – sakė Rytis.

Jeruzalės gatvėje nė vienas namas kol kas nėra įtrauktas į savivaldybės sąrašą, tačiau čia gyvenantis Mindaugas „Sostinei“ minėjo kitą problemą.

Viena jo kaimynė, anksčiau rūkiusi ketvirtajame aukšte esančio buto balkone, nuo sausio 1-osios uoliai leidžiasi žemyn ir rūko lauke šalia laiptinės durų. Mindaugo butas – pirmame aukšte.

„Kad bent dešimt metrų nueitų į šalį. Bet ne – stovi tiesiai po langais, dūmai kyla į viršų.

Dabar nieko, bet kas bus vasarą, kai atversime langus? Jau geriau ji rūkytų savo balkone“, – sakė Mindaugas.

Draudimo nesilaikantiems – baudos

Vidaus reikalų ministerijos atstovė Božena Zaborovska-Zdanovič teigė, kad draudimas rūkyti daugiabučiame name galios tik tokiu atveju, jei bent vienas to namo gyventojas bus pateikęs savivaldybės administracijai pranešimą dėl prieštaravimo pareiškimo.

Prie daugiabučio namo arba jo viduje tokiu atveju turės būti įrengti ženklai apie draudimą rūkyti balkonuose. Tai padaryti turės pastato administratorius, bendrija arba savivaldybė.

Jeigu kaimynai ir neprieštaraus, rūkaliai privalės užtikrinti, kad dūmai nepatektų į kitų namo gyventojų patalpas.

Nustačius pažeidimą patalpos, kurioje buvo rūkyta, savininkas pareigūnams privalės nurodyti rūkiusiojo duomenis – vardą, pavardę ir gyvenamosios vietos adresą, o atsisakius tai padaryti jam grės nuo 30 iki 120 eurų bauda.

Draudimo rūkyti nesilaikantiems asmenims gali būti skirtas įspėjimas arba nuo 20 iki 90 eurų bauda.

Asmenys gali pranešti policijai ar savivaldybės administracijai apie draudimo rūkyti pažeidimus tik tame daugiabutyje, kuriame jie yra deklaravę gyvenamąją vietą.

Kartu su skundu turi būti pateikti duomenys, patvirtinantys rūkymo daugiabučio namo balkone, terasoje, lodžijoje faktą ir aplinkybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.