Našliais likusiems daugiavaikių šeimų tėvams – gera žinia iš Seimo

Seimas svarstys siūlymą įteisinti, kad daugiavaikių šeimų tėvai ar motinos, likę našliais, mirus jų sutuoktiniui, kuriam buvo paskirta ir mokama antrojo laipsnio valstybinė pensija, toliau turėtų teisę gauti šią pensiją.

Peticijų komisija mano, kad yra neteisinga nemokėti antrojo laipsnio valstybinės pensijos daugiavaikiam našliui, nes ši valstybinė pensija nėra vien tik valstybės padėka už vaikų išauginimą, tai yra ir piniginė parama asmeniui.<br>G.Bitvinsk asociatyvi nuotr.
Peticijų komisija mano, kad yra neteisinga nemokėti antrojo laipsnio valstybinės pensijos daugiavaikiam našliui, nes ši valstybinė pensija nėra vien tik valstybės padėka už vaikų išauginimą, tai yra ir piniginė parama asmeniui.<br>G.Bitvinsk asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2021, 11:57 AM, atnaujinta Apr 27, 2021, 11:58 AM

Seimas antradienį po pateikimo pritarė tokiam Valstybinių pensijų įstatymo pakeitimo projektui, kurį Seimo Peticijų komisijos vardu pateikė šios komisijos pirmininkas konservatorius Edmundas Pupinis.

Už projektą po pateikimo balsavo 78 Seimo nariai, 2 buvo prieš, susilaikė 45 parlamentarai. Į Seimo plenarinę salę, sulaukęs Vyriausybės išvados, projektas sugrįš birželio 22 d.

Peticijų komisija mano, kad yra neteisinga nemokėti antrojo laipsnio valstybinės pensijos daugiavaikiam našliui, nes ši valstybinė pensija nėra vien tik valstybės padėka už vaikų išauginimą, tai yra ir piniginė parama asmeniui.

„Be to, gali būti tokia situacija, kai antrojo laipsnio valstybinę pensiją gavusi daugiavaikė motina šia teise pasinaudojo tik kelerius metus ar mėnesius, nes mirė, todėl tikslinga, kad toliau ši valstybinė pensija Valstybinių pensijų įstatyme nustatytomis sąlygomis būtų mokama našliu ar našle likusiam tėvui arba motinai“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Šiuo projektu siekiama tenkinti Albino Antano Kazlausko peticiją „Dėl antrojo laipsnio valstybinės pensijos daugiavaikiams tėvams“. Peticijų komisija pernai rugsėjo 23 d. priėmė sprendimą tenkinti joje pateiktą pasiūlymą inicijuoti įstatymą, kad nebūtų skriaudžiami daugiavaikių šeimų tėvai, likę našliais.

Pagal galiojantį 2017 m. lapkričio 21 d. pataisytą Valstybinių pensijų įstatymą, jeigu daugiavaikiai motina arba tėvas pasinaudojo teise į antrojo laipsnio valstybinę pensiją pagal šio įstatymo nuostatas, kitam iš jų ši pensija neskiriama, net ir tuo atveju, jeigu antrojo laipsnio valstybinę pensiją gavę daugiavaikiai motina ar tėvas mirė.

Seimo Peticijų komisijos pirmininko E.Pupinio duomenimis, šiuo metu 8890 asmenų gauna antrojo laipsnio valstybines pensijas kaip daugiavaikiai tėvai, iš jų – 8791 motina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.