Vyriausybė pritarė išvadai nedidinti valstybės remiamų pajamų ir šalpos pensijų bazės dydžių

Vyriausybė trečiadienį posėdyje pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtai išvadai, kurioje nepritariama parlamentarių Rasos Budbergytės ir Dovilės Šakalienės siūlymui didinti valstybės remiamų pajamų (VRP) ir šalpos pensijų bazės (ŠPB) dydžius, susiejant juos didesniu procentiniu santykiu su minimalių vartojimo poreikių dydžiu (MVPD).

Vyriausybė pritarė išvadai nedidinti valstybės remiamų pajamų ir šalpos pensijų bazės dydžių.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausybė pritarė išvadai nedidinti valstybės remiamų pajamų ir šalpos pensijų bazės dydžių.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausybė pritarė išvadai nedidinti valstybės remiamų pajamų ir šalpos pensijų bazės dydžių.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausybė pritarė išvadai nedidinti valstybės remiamų pajamų ir šalpos pensijų bazės dydžių.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 28, 2021, 2:17 PM

Seimo narės siūlo nustatyti, kad ŠPB sudarytų ne mažiau negu 76 proc. (dabar – 56 proc.), o VRP – ne mažiau negu 70 proc. (dabar – 50 proc.) praėjusių metų MVPD.

Pasak ministerijos, nustačius, kad ŠPB dydis negali būti mažesnis nei 76 proc. praėjusių metų MVPD, susidarytų socialiai neteisinga situacija.

„Pagal Šalpos pensijų įstatymą, kuriuo nustatomos pensijų priemokos socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjams, asmens, įgijusio minimalų pensijų socialinio draudimo stažą, pajamos – 187 eurai (socialinio draudimo senatvės pensija kartu su pensijos priemoka) – būtų mažesnės nei asmens, kuris nėra įgijęs šio stažo, ir kuriam mokama šalpos pensija siektų 195 eurus (dabar 143 eurai)“, – sako ministerija.

SADM teigimu, jei įstatymo projektas įsigaliotų 2021 metų liepos 1 dieną, siūlomoms nuostatoms įgyvendinti 2021–2022 metais papildomai reikėtų skirti 226 mln. eurų, iš jų 116,5 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų ir 109,5 mln. eurų savivaldybių biudžetų lėšų.

„Atsižvelgiant į išliekantį neapibrėžtumą dėl COVID-19 pandemijos raidos, galintį lemti ekonominės ir valdžios sektoriaus finansų padėties blogėjimą, taip pat iki 47,3 proc. BVP 2020 metais padidėjusią valdžios sektoriaus skolą ir į tai, kad ir toliau prisiimant papildomus ilgalaikius įsipareigojimus ir didėjant valdžios sektoriaus skolai, valstybės skolos lygis vidutiniu laikotarpiu (2021–2024 metais) priartėtų prie 60 proc. BVP, ir tai keltų riziką viešųjų finansų tvarumui“, – sako SADM.

Pasak ministerijos, 2021 metais galimybių prisiimti papildomus finansinius įsipareigojimus siūlomoms nuostatoms įgyvendinti nėra.

Socialinės paramos išmokų atskaitos rodiklių ir bazinio bausmių ir nuobaudų dydžio nustatymo įstatyme numatyta, kad pagal patvirtintą metodiką kasmet apskaičiuojamas minimalių vartojimo poreikių dydis (MVPD) ir jis taikomas ateinančių metų ŠPB, VRP ir kitiems dydžiams nustatyti. ŠPB negali būti mažesnė nei 56 proc., VRP – mažesnės nei 50 proc. praėjusių metų MVPD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?