Biudžetas – Seime: pritarė siūlymams dėl ligos, vaiko priežiūros ir nedarbo draudimo, vienišo asmens išmokų

Seimas antradienį po pateikimo pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymams dėl ligos, vaiko priežiūros ir nedarbo draudimo išmokos, nuo pandemijos nukentėjusiems verslams darbuotojams skirtos paramos, taip pat vienišo asmens išmokos.

Tėvams išmokas siūloma skaičiuoti iš laikotarpio, buvusio iki karantino paskelbimo.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Tėvams išmokas siūloma skaičiuoti iš laikotarpio, buvusio iki karantino paskelbimo.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2021, 4:57 PM

Tėvams, kuriems pandemijos metu buvo paskelbta prastova ir prastovos gavimo laikotarpis ar jo dalis patenka į išmokos apskaičiavimo laikotarpį, išmokas siūloma skaičiuoti iš laikotarpio, buvusio iki karantino paskelbimo.

Jiems motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokų dydžiai būtų apskaičiuojami pagal draudžiamąsias pajamas, turėtas nuo 2019 m. vasario 1 d. iki 2020 m. sausio 31 d.

Bendra tvarka apskaičiuotą išmoką palyginus su išmoka, apskaičiuota pagal pajamas, gautas iki karantino, tėvams bus skiriama išmoka pagal palankesnį laikotarpį.

Savarankiškai dirbantiems asmenims motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokų siūloma apskaičiuoti pagal nuo 2019 m. vasario 1 d. iki 2020 m. sausio 31 d. gautas pajamas, nuo kurių buvo sumokėtos „Sodros“ įmokos.

Bendra tvarka apskaičiuotą išmoką palyginus su išmoka, apskaičiuota pagal pajamas, gautas iki karantino, tėvams bus skiriama išmoka pagal palankesnį laikotarpį.

Taip pat siūloma atsisakyti sąlygos, ribojančios darbuotojo, kuris užsikrėtė COVID-19 liga nuo bendradarbio vykdydamas savo profesines funkcijas, teisę gauti didesnio dydžio ligos išmoką.

Nedarbo socialinio draudimo įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad nutrauktos nedarbo draudimo išmokos mokėjimas galėtų būti atnaujinamas ne vieną, o du kartus visiems bedarbiams, iš naujo įsiregistravusiems Užimtumo tarnyboje per 6 mėnesius po nedarbo draudimo išmokos mokėjimo nutraukimo.

Seimas po pateikimo taip pat pritarė Užimtumo įstatymo pakeitimui, kuriuo siūloma subsidijas darbo užmokesčiui mokėti karantino ar ekstremaliosios situacijos metu, bet ne ilgiau kaip iki rugsėjo 30 d.

Įsigaliojus įstatymui pirmą mėnesį subsidijos darbo užmokesčiui dydis sudarytų 100 procentų, bet ne daugiau kaip 1 minimalioji mėnesinė alga (MMA) t. y. 642 eurai „ant popieriaus“, antrąjį mėnesį – 90 procentų MMA, trečiąjį mėnesį – 70 procentų. Subsidiją siūloma mokėti ne ilgiau nei iki 2021 metų rugsėjo 30 dienos.

Siekiant padėti sektoriams, kurie negali sklandžiai sugrįžti į veiklas dėl apyvartinio lėšų trūkumo, siūloma darbdaviams mokėti subsidijas darbo užmokesčiui už darbuotojus, sugrįžusius iš prastovų.

Tokia subsidija būtų mokama už kiekvieną darbuotoją, kuriam per 6 kalendorinius mėnesius ne trumpiau kaip 75 darbo dienas (ne mažiau 600 darbo valandų) buvo paskelbta prastova, o jo darbo vietai išlaikyti darbdaviui buvo mokama subsidija darbo užmokesčiui prastovų metu.

Darbuotojas taip pat negalėjo būti atleistas iš darbo. Subsidija už į darbą sugrįžusius darbuotojus būtų mokama vieną mėnesį, bet ne ilgiau kaip iki liepos 31 d.

Po pateikimo pritarta, kad asmenims, kurie gauna pensines išmokas pagal Šalpos pensijų įstatymą – šalpos senatvės, šalpos neįgalumo pensijas, šalpos kompensacijas sukakus senatvės pensijos amžių ar netekus 60 proc. ir daugiau darbingumo, socialines pensijas, pensijos priemokas, nuo šių metų liepos 1 d. būtų mokamos vienišo asmens išmokoms.

Nuo 2022 metų sausio 1 dienos naująją išmoką gautų visi vieniši senjorai ir neįgalieji, nesvarbu, ar jie yra našliai, išsiskyrę ar niekada nesukūrę šeimos.

Šįmet išmoka siektų 28,63 euro, nuo kitų metų – 32 eurus.

Šis balsavimas dar nėra galutinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.