Lemiamos dienos, kai galima persigalvoti pasiėmus vartojimo kreditą – nereiks mokėti jokių palūkanų

Nors greitieji kreditai kai kam dar atrodo kaip lengviausias ir paprasčiausias sprendimas prireikus papildomų lėšų, didžioji dalis lietuvių tokios finansinės priemonės vengia, o prireikus verčiau renkasi įprastų bankų suteikiamas paskolas. „Citadele“ banko užsakymu tyrimų bendrovės „Norstat“ atliktas tyrimas rodo, kad 78 proc. lietuvių nėra ėmę greitojo kredito. Ši dalis yra didesnė negu Latvijoje (70 proc.), tačiau mažesnė nei Estijoje (84 proc.).

12 proc. apklaustųjų Lietuvoje nurodė, kad greituosius kreditus yra ėmę keletą kartų ir sėkmingai juos grąžino<br>M.Patašiaus nuotr.
12 proc. apklaustųjų Lietuvoje nurodė, kad greituosius kreditus yra ėmę keletą kartų ir sėkmingai juos grąžino<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2021, 10:49 AM

12 proc. apklaustųjų Lietuvoje nurodė, kad greituosius kreditus yra ėmę keletą kartų ir sėkmingai juos grąžino. 3 proc. respondentų pripažino, kad greitojo kredito grąžinimas jiems sukėlė sunkumų. Tokia pati dalis lietuvių pripažino šiuo metu turintys dar negrąžintų greitųjų kreditų.

„Augant visuomenės finansiniam raštingumui Lietuvos gyventojai atsargiau prisiima įvairius finansinius įsipareigojimus, geriau įvertina savo galimybes ir poreikius skolintis. Kartu labiau domimasi finansavimo sąlygomis, vengiama didelės finansinės rizikos ir ieškoma geriausiai asmeninius poreikius atitinkančių pasiūlymų. Dėl to prireikus pasiskolinti didesniam pirkiniui gyventojai pirmenybę teikia įprastoms bankų suteikiamoms vartojimo paskoloms. Taip pat pastebime, kad mažėjant suvaržymų dėl COVID-19 bendrai gyventojai labiau domisi finansavimu vartojimo poreikiams, ypač prasidėjus atostogoms ir atsiradus galimybei keliauti“, – sakė už mažmeninės bankininkystės paslaugas Baltijos šalyse atsakinga „Citadele“ banko valdybos narė Rūta Ežerskienė.

Jos teigimu, svarstantiems skolintis vartojimo poreikiams patartina ne tik pasverti savo galimybes paskolą grąžinti, bet ir įsivertinti galutinę pirkinio kainą, taip pat atsakyti sau į klausimą, ar to, kam ketinama skolintis, tikrai reikia, koks yra tikslas.

Banko atstovė taip pat primena, kad pasirašytos vartojimo paskolos sutarties nemokamai galima atsisakyti per 2 dienas nuo pinigų išmokėjimo. Tokiu atveju nereikia mokėti jokių palūkanų ar kitų mokesčių, o tik grąžinti pasiskolintą sumą.

„Citadele“ banko iniciatyva atliktos gyventojų apklausos duomenimis, Lietuvoje greituosius kreditus kiek dažniau ima vyrai. Tokia finansine priemone per savo gyvenimą bent kartą yra pasinaudoję 24 proc. jų ir 20 proc. moterų. Vertinant greituosius kreditus imančiųjų pasiskirstymą pagal amžiaus grupes galima išskirti jaunesnius gyventojus. Didžiausia dalis bent kartą gyvenime ėmusių greituosius kreditus yra tarp 25–34 metų (27 proc.) ir 18–24 metų (26 proc.) gyventojų.

Reprezentatyvią Baltijos šalių gyventojų apklausą „Citadele“ banko užsakymu tyrimų bendrovė „Norstat“ atliko šių metų birželį. Kiekvienoje šalyje apklausta po tūkstantį ir daugiau 18–74 metų gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.