Valdantieji pensijas ketina didinti: jų apmokestinimas – ne šios Vyriausybės klausimas

Dabartinė Seimo dauguma neturi ketinimų keisti dabar galiojančią tvarką, pagal kurią pensijos nėra apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu (GPM).

Dabartinė Seimo dauguma neturi ketinimų keisti dabar galiojančią tvarką.<br>T.Bauro nuotr.
Dabartinė Seimo dauguma neturi ketinimų keisti dabar galiojančią tvarką.<br>T.Bauro nuotr.
Dabartinė Seimo dauguma neturi ketinimų keisti dabar galiojančią tvarką.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dabartinė Seimo dauguma neturi ketinimų keisti dabar galiojančią tvarką.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dabartinė Seimo dauguma neturi ketinimų keisti dabar galiojančią tvarką.<br>D.Umbraso nuotr.
Dabartinė Seimo dauguma neturi ketinimų keisti dabar galiojančią tvarką.<br>D.Umbraso nuotr.
Dabartinė Seimo dauguma neturi ketinimų keisti dabar galiojančią tvarką.<br>V.
Dabartinė Seimo dauguma neturi ketinimų keisti dabar galiojančią tvarką.<br>V.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 4, 2021, 9:16 AM

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas Mindaugas Lingė teigia, kad „koalicijos rėmuose“ diskusijos dėl pensijų apmokestinimo nėra buvę.

„Šios kadencijos aprėptyje nesame nusimatę kelti tokio klausimo. (...) Mūsų pensijos nėra dar pakankamai didelės ir tokios, kad užtikrintų pakankamai orų pragyvenimą, turime nemažą dalį žmonių, kurių pensijos nesiekia vidutinio dydžio arba net minimalių vartojimo poreikių dydžio“, – BNS sakė komiteto vadovas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė žada, kad pensijos bus didinamos, o ne mažinamos jas apmokestinant.

„Vyriausybė svarsto, kaip sparčiau didinti pensijas ir mažinti pensininkų skurdą. Dalį jų, jau šiemet, o kitąmet visus, pasieks vienišų asmenų išmoka, tuos, kam ji priklausys. Pensijų apmokestinimas – ne šios Vyriausybės klausimas“, – BNS pareiškė M.Navickienė.

Ministerija aiškina, kad socialinio draudimo įmokos skaičiuojamos nuo atlyginimo iki mokesčių. GPM irgi skaičiuojamas nuo tos pačios darbo užmokesčio sumos.

„Kitaip tariant, socialinio draudimo įmokos jau yra apmokestintos GPM. Lygiai taip pat yra ir su pensijų kaupimui sumokamomis įmokomis – jos išskaitomos iš darbo užmokesčio sumos bruto, nuo kurios skaičiuojamas GPM“, – BNS nurodė ministerija.

Tuo metu Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete dirbantis socialdemokratas Algirdas Sysas sako, kad pensijų apmokestinimas priklauso nuo politinio apsisprendimo. Jis siūlo visų pirma galvoti apie didžiausių pensijų apmokestinimą.

„Aišku, dideles pensijas reikėtų apmokestinti. Teisėjai, jų visas pensijas sudėjus, gauna iki 2 tūkst. eurų ar net daugiau. (....) Gal apmokestinti, pavyzdžiui, nuo 1 tūkst. ar nuo 800 eurų. Nebūtų ta suma (GPM – BNS), kuri paverstų tuos žmones ubagais“, – BNS tvirtino A.Sysas.

Ekonomistas Romas Lazutka sako nesutinkantis su pensijų apmokestinimu, kol yra apmokestinamos įmokos „Sodrai“.

„Bet jeigu nuspręstų pakeisti ir neapmokestinti įmokų, o apmokestinti pensijas, bet prie apmokestinamų pajamų sumuojant visas gaunamas pajamas. Tai yra svarbu, galima net kalbėti ir apie, pavyzdžiui, vaiko pinigus, nes jie gaunami ne už įmokas, tai tada apmokestinti reikia virš neapmokestinamojo minimumo (NPD), kuris turėtų būt toks, kad iš jo žmogus galėtų pragyventi. Nelogiška, kad sumoki mokesčius valstybei ir nebeturi iš ko gyventi ir prašai tos pačios valstybės paramos“, – svarstė R.Lazutka.

Pasak jo, mažiausias pensijas gaunantys gyventojai GPM nemokėtų pritaikius NPD.

NPD dabar siekia 400 eurų, o prezidentas Gitanas Nausėda siūlo didinti iki 450 eurų ir šią iniciatyvą Seimas svarstys rudenį. R.Lazutka įsitikinęs, kad ši suma yra per maža.

„Tie siūlymai, kad neapmokestinamos pajamos galėtų būti minimalios algos dydžio, matyt, turi prasmę“, – sakė jis.

Šalyse, kuriose senatvės pensija apmokestinama taikant įvairias apmokestinimo sąlygas ir formas, mokesčių tarifai priklauso nuo kiekvienos valstybės socialinės politikos specifikos.

Pensijas apmokestina Austrija, Belgija, Kroatija, Kipras, Čekija, Danija, Estija, Suomija, Prancūzija, Graikija, Airija, Italija, Liuksemburgas, Malta, Lenkija, Portugalija, Ispanija, Švedija, Nyderlandai. Latvijoje apmokestinamos pensijos, paskirtos nuo 1996 metų, o Rumunijoje mokesčio nereikia mokėti neįgaliesiems.

Vokietijoje senatvės pensijos apmokestinamos tik iš dalies. Bulgarija, Vengrija, Lietuva, Slovakija pensijų neapmokestina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.