Artėja terminas pasirinkti elektros tiekėją: šįmet elektros kaina 3 kartus didesnė

Per rugpjūčio mėnesį elektros energijos vartotojai, kurie patenka į antrąjį reformos etapą, gali uždrausti pateikti duomenis apie save nepriklausomiems elektros tiekėjams. Tai padarę negaus reklaminių pasiūlymų iš nepriklausomų elektros tiekėjų, tačiau turės patys ieškotis informacijos, nes nepriklausomą elektros tiekėją privalu pasirinkti iki gruodžio 18 dienos.

Artėja terminas pasirinkti elektros tiekėją: šįmet elektros kaina 3 kartus didesnė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Artėja terminas pasirinkti elektros tiekėją: šįmet elektros kaina 3 kartus didesnė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilius Juraitis, bendrovės „Perlas Energija“ vadovas, sako, jog būtina sklaidyti mitą, kad pasirinkus nepriklausomus elektros tiekėjus gali būti neužtikrintas kokybiškas elektros energijos tiekimas. Tai visiškas mitas.<br>Redakcijos archyvo nuotr.
Vilius Juraitis, bendrovės „Perlas Energija“ vadovas, sako, jog būtina sklaidyti mitą, kad pasirinkus nepriklausomus elektros tiekėjus gali būti neužtikrintas kokybiškas elektros energijos tiekimas. Tai visiškas mitas.<br>Redakcijos archyvo nuotr.
„Tie, kas šiemet pasirinko kintančios kainos planą (susietą su elektros kaina biržoje), mokėjo gerokai daugiau nei pasirinkusieji fiksuotą“, – sako N.Petrauskienė.<br>Ugnės Vasyliūtės-Henriko nuotr.
„Tie, kas šiemet pasirinko kintančios kainos planą (susietą su elektros kaina biržoje), mokėjo gerokai daugiau nei pasirinkusieji fiksuotą“, – sako N.Petrauskienė.<br>Ugnės Vasyliūtės-Henriko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Edgaras Valeckas, www.ve.lt

Aug 10, 2021, 3:24 PM, atnaujinta Aug 31, 2021, 11:21 AM

Šį mėnesį visuomeninis elektros tiekėjasIgnitis“ elektros vartotojams, kurie per metus suvartoja 1 000-5 000 kilovatvalandžių elektros energijos, siunčia informacinius laiškus apie tai, kad jie patenka į antrąjį elektros energijos rinkos liberalizavimo etapą.

Jei tokius laiškus gavę vartotojai nesureaguos ir nesikreips jau į „Eso“ telefonu arba internete neužpildys formos ir neuždraus pateikti savo duomenų, jau rugsėjo mėnesį jie gali sulaukti asmeninių pasiūlymų iš nepriklausomų energijos tiekėjų, kurių Lietuvoje yra septyni.

„Eso“ ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas sako, jog elektros vartotojams nieko nereikia daryti, kad jų duomenys saugiam naudojimui būtų perduoti nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams, tai yra padaryta pačių vartotojų patogumui.

„Gavę pasiūlymus iš nepriklausomų tiekėjų žmonės turės daugiau informacijos, galės palyginti skirtingus planus ir priimti teisingesnį sprendimą“, – sako P.Kalmantas. Anot jo, vartotojai, kurie rugpjūtį nepriims sprendimo ir rudenį pradės gauti reklaminius nepriklausomų tiekėjų pasiūlymus, bet kuriuo momentu galės jų atsisakyti, apie tai informuodami „Eso“.

Bendrai elektros tiekimo Lietuvoje reforma lyginama su kažkada įvykusia telekomunikacijų reforma, kai vietoj valstybinio telekomo atsirado daugiau privačių telefono ryšio tiekėjų. Žmonėms teks sugaišti šiek tiek laiko ir analizuoti informaciją, kad pasirinktų sau naudingiausią elektros energijos tiekėją.

Dėmesys sutarties sąlygoms

Vieno iš nepriklausomų elektros energijos tiekėjų „Perlas Energija“ vadovas Vilius Juraitis „Vakarų ekspresui“ sakė, kad renkantis būsimą elektros tiekėją reikia atkreipti dėmesį ne tik į siūlomus planus ir elektros kainą ar nuolaidas, bet ir į papildomas sutarties sąlygas.

Jo manymu, labai svarbu yra žinoti, kokios yra sutarties nutraukimo sąlygos, taip pat kaip bus galima deklaruoti elektros energijos suvartojimo rodmeni, bei kokiais būdais ir už kokią kainą bus galima atsiskaityti už suteiktas paslaugas.

„Siūlydami savo paslaugas stengiamės, kad mus pasirinkę vartotojai galėtų tai padaryti visais jiems įprastais būdais, nesvarbu, ar tai patogiausia vartotojui internetu ar fiziškai“, – sako V.Juraitis.

Ruošiasi rugsėjui 

„Elektrum Lietuva“ Rinkodaros ir produktų vystymo skyriaus vadovė Neringa Petrauskienė sako, kad įmonė intensyviai ruošiasi rugsėjui, kai visiems nepriklausomiems elektros tiekėjams bus atverti antrojo ir trečiojo liberalizacijos etapų gyventojų duomenys. Tačiau dalis gyventojų jau dabar priima sprendimus ir renkasi nepriklausomus elektros tiekėjus.

„Vyksta judėjimas ir tarp pirmojo etapo klientų – gyventojai kaupia pirmąsias patirtis, išmoksta pamokas, daugiau domisi ir kartais keičia pasirinktą tiekėją“, – pastebi N.Petrauskienė. Anot jos, ne visi gyventojai vienodai gerai išmano energetikos sritį.

Todėl norintiems suvaldyti augančias elektros kainas ir mėgstantiems ilgalaikius sprendimus rekomenduojama fiksuoti kainą ilgesniam laikotarpiui, kad būtų galima išvengti kainų svyravimų ir panašių netikėtumų.

„Tie, kas šiemet pasirinko kintančios kainos planą (susietą su elektros kaina biržoje), mokėjo gerokai daugiau nei pasirinkusieji fiksuotą“, – sako N.Petrauskienė.

Taip atsitiko todėl, kad šiemet elektros energija dėl karščių ir kitų priežasčių rinkoje brango. Jei lygintume elektros energijos didmeninę kainą biržoje, tai ji šiuo metu atskiromis dienomis yra 3 kartus didesnė, nei buvo prieš metus.

Tačiau prognozuoti, kokia kaina bus ateityje, yra sunku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.