Pirmųjų šiųmečių grybų jau galima išvysti kiekvienoje miesto turgavietėje.
Grybus mėgstantys žmonės turguje kol kas daugiausia turi galimybę įsigyti voveraičių.
Tie, kurie vieninteliais skrandžio vertais grybais laiko baravykus, šilbaravykius, gal dar ir raudonikius, šių tauriųjų miško gėrybių skonį jau gali pajusti, tačiau grybų gausos dar turėtų palaukti.
Šią savaitę Stoties, Dainavos ir Eigulių turgavietėse mažus baravykus siūlė vos po vieną kitą pardavėją.
Prekiautojai grybais dažniausiai nebūna linkę dalytis miško gėrybių augaviečių paslaptimi, tačiau keli pakalbinti pardavėjai buvo atviri.
Voveraites Stoties turguje parduodančio Vinco Grigo teigimu, šios geltonkepurės į turgavietę pateko iš Varėnos miškų, daugiausia Merkinės ir Marcinkonių apylinkių.
„Voveraitės šiuose miškuose auga ne tik pušynuose, bet ir tarp lapuočių medžių. Kol kas grybų nėra daug. Voveraitės sparčiau galvas pradėjo kišti nuo rugpjūčio pradžios. Jeigu bus šilta ir lis, kepurėtųjų turėtų rastis daugiau“, – įsitikinęs pardavėjas.
Už litrą voveraičių turguje prašoma 3–3,5 euro.
Voveraites Eigulių turgavietėje siūlanti Irena Baukšienė tikino, jog grybų kaina nėra didelė, be to, ji šį mėnesį nukrito.
„Dar visai neseniai litras voveraičių turguje kainavo apie 4–5 eurus. Dabar, kai jų randame daugiau, kainos nukrito maždaug trečdaliu“, – kalbėjo moteris.
Pavienių pardavėjų parduodami indeliai su vos keliais baravykais kainavo 5–7 eurus.
Pardavėjai tikino, kad šįmet baravykų sezonas truputį vėlesnis, nei įprasta, bet vasaros pabaiga ir ruduo turėtų būti palankūs ir baravykams, ir raudonviršiams augti.
„Baravykų randame vos po kelis per dieną. Miškuose aplink Molėtus giminaičiai jau rado keletą raudonviršių, tačiau iš Varėnos apylinkių raudonviršių turėsite palaukti“, – aiškino pardavėjas Gintautas Mockus.