Po Užimtumo tarnybos laiško moteris jaučiasi apgauta: „Visi ramiai laukė pinigų. Dabar juos atėmė“

„Karantinui pasibaigus, išmoka dirbantiems savarankiškai bus mokama iki rugpjūčio 31 d., vėliau jos mokėjimas nutraukiamas“. Tokia informacija Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) tinklapyje skelbta dar šį pirmadienį, rugpjūčio 16-ąją. Todėl diena anksčiau iš Užimtumo tarnybos sulaukusi laiško, kad minėtos 260 eurų išmokos negaus jau už liepos mėnesį, nedideliame Lietuvos mieste gyvenanti Asta liko nesupratusi, kas nutiko.

Savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie iki šiol neatnaujino veiklos, numatyta papildoma parama.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie iki šiol neatnaujino veiklos, numatyta papildoma parama.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie iki šiol neatnaujino veiklos, numatyta papildoma parama.<br>M.Patašiaus nuotr.
Savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie iki šiol neatnaujino veiklos, numatyta papildoma parama.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 19, 2021, 9:59 AM, atnaujinta Aug 19, 2021, 5:45 PM

„Savarankiškai dirbantys asmenys apgauti. Visą laiką matėme šią informaciją. Visi, dirbantys savarankiškai, gyvenome su šiais lūkesčiais“, – kalbėjo į lrytas.lt redakciją paskambinusi moteris.

Sulaukusi tokių naujienų iš Užimtumo tarnybos ji skambino ir į šią instituciją, ir į ministeriją, tačiau Astai buvo atsakyta, kad gautame laiške nurodyta informacija teisinga – išmokų mokėjimas nutrauktas.

„Tokia informacija skelbiama patyliukais. Tai žmonių mulkinimas. Visi tikėjosi ir ramiai laukė šitų pinigų. Dabar Vyriausybė juos iš žmonių atėmė ir neaišku, kur nukreips“, – piktinosi moteris.

Užimtumo tarnyba nurodė, kad informacija apie pokyčius skelbta tarnybos internetinėje svetainėje ir socialiniame tinkle „Facebook“ dar liepos 1 dieną, ir paaiškino, kad išmokų mokėjimas nutrauktas, nes nuo birželio 30 d. Lietuvoje atšauktas karantinas.

Tuo tarpu teisė į išmoką savarankiškai dirbantiems asmenims įgyjama, kai Vyriausybė paskelbia ekstremaliąją situaciją ir karantiną, kurio metu nustato ūkinės veiklos apribojimus.

Todėl per liepą buvo atlikti paskutiniai išmokų mokėjimai už birželį.

SADM savo ruožtu nurodė, kad, laisvėjant apribojimams, išmokų gavėjų sąrašas buvo susiaurintas nuo birželio 1 d., tačiau paramą vis dar galėjo gauti visi, kurių pajamos 2020 metais sumažėjo 30 ir daugiau procentų, palyginti su 2019 metais.

Savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie iki šiol neatnaujino veiklos, numatyta papildoma parama. Tokie asmenys nuo liepos 1 d. galėjo registruotis Užimtumo tarnyboje ir gauti 212 eurų darbo paieškos išmoką, kuri mokama iki rugpjūčio 31 d.

Tačiau Asta atkreipė dėmesį ir į tai, kad pernai, net ir atšaukus karantiną, dirbantiems savarankiškai fiksuoto dydžio – 257 eurų – išmoka dar du mėnesius buvo mokama. „Šiemet jau taikoma kitokia tvarka, nors situacija iš esmės nepasikeitusi. Tad jei situacija tokia pati, norėtųsi, kad ir išmokos būtų tokios pat“, – svarstė pašnekovė.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, šiemet veiklą su verslo liudijimu veiklą Lietuvoje vykdė 71581 gyventojas, pagal individualios veiklos pažymą – 199018. SADM skaičiuoja, kad nuo sausio kas mėnesį išmokas gavo apie 65 tūkst. žmonių, o birželį išmoką gavo beveik 60 tūkst. asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.