Ūkininkai: „Neužderėjo nei obuoliai, nei bulvės – laukia vaisių ir daržovių brangimas“

Permainingi šiųmečiai orai atsiliepė lietuviškų obuolių derliui. Kai kurių veislių vaisiai jau nubyrėjo net nesulaukę skynimo. Prognozuojama, kad šiemet derliaus bus maždaug trečdalis pernai buvusio.

Neužderėjo nei obuoliai, nei bulvės.<br>V.Balkūno nuotr.
Neužderėjo nei obuoliai, nei bulvės.<br>V.Balkūno nuotr.
V.Kuliešienė.<br>Rimvydo Ančerevičiaus nuotr.
V.Kuliešienė.<br>Rimvydo Ančerevičiaus nuotr.
S.Račkauskas<br>Rimvydo Ančerevičiaus nuotr.
S.Račkauskas<br>Rimvydo Ančerevičiaus nuotr.
Neužderėjo nei obuoliai, nei bulvės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Neužderėjo nei obuoliai, nei bulvės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Neužderėjo nei obuoliai, nei bulvės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Neužderėjo nei obuoliai, nei bulvės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Neužderėjo nei obuoliai, nei bulvės.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Neužderėjo nei obuoliai, nei bulvės.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Raimonda Mikučionytė, www.jp.lt

Aug 22, 2021, 6:57 PM

Be to, kad neturėsime gausiai lietuviškų obuolių, prastai bus ir su bulvėmis – bulvių laukai itin nukentėjo nuo sausros, o bulvių gumbai maži.

Derliumi pasigirti negali

Lietuvos verslinių sodų asociacijos prezidentė Vitalija Kuliešienė teigė, kad šiais metais obuolių derlius bus kur kas mažesnis nei pernai ir dėl to gali kilti obuolių kainos.

„Šiųmetis derlius – prastas. Labai šaltas ir ilgas pavasaris buvo. Neskraidė bitės, nors obelys žydėjo gausiai, bet obuolių užuomazgos – silpnos. Po to stojo karštis ir obuolių užuomazgos neužaugo. Žinoma, ne visur su obuoliais prastai, bet visumoje su vaisiais šiais metais nekas. Beje, keleto veislių vasariniai obuoliai užderėjo, bet vis dėlto jau treti metai, kai obuolių derliumi pasigirti negalime“, – aiškino V.Kuliešienė.

Obuoliai krenta neužaugę

Lietuvos verslinių sodų asociacijos vadovė pastebėjo, kad šiais metais neužaugę obuoliai pradėjo kristi nuo medžių.

„Tam įtakos turėjo sausra ir karštis. Juk vietomis temperatūra šoktelėjo iki 37 laipsnių. Tai obuoliai negalėjo augti, o pradėjus lyti, vaisiai ėmė kristi nuo medžių. Jau turėtų obuolius pradėti skinti, bet jie jau nukritę, o ant obelų dar neužaugę. Neužaugusių obuolių prekybos centrai nepriima, o pateikti pardavimui obuoliai turi būti iki 55 mm apimties“, – teigė V.Kuliešienė.

Rinkos sąlygas diktuos lenkai

Pasak jos, kažkiek lietuviškų obuolių bus, bet sąlygas rinkoje diktuos Lenkija.

„Šioje šalyje yra daug obuolių augintojų. Todėl pateikti obuolius gali, nors ir pas juos kai kuriose vietovėse obuoliai, kaip ir Lietuvoje, neužderėjo. Kita vertus, šiltėjantis klimatas verčia sodininkus išmokti dirbti kitomis sąlygomis. Kai kurie net sumažino sodų plotus, bet visiškai atsisakyti auginti obuolius nesiryžta“, – svarstė Lietuvos verslinių sodų asociacijos prezidentė ir pasidžiaugė, kad Dembavos medelyne atskirų veislių obuoliai užderėjo.

„Dembavos sodus labai prižiūrėjo agronomas. Atitinkamai tręšė, o per sausrą ir karščius laistė. Todėl obuolių bus, tačiau ne toks gausus derlius, koks buvo pernai. Kitų rajonų, pavyzdžiui, Anykščių, sodininkams labai nepasisekė. Ten dėl oro sąlygų obuolių nebus visai“, – pergyveno V.Kuliešienė dėl prasto šiųmečio obuolių derliaus.

Bulvės neužaugo

Ūkininkas Saulius Račkauskas, ūkininkaujantis Krekenavos seniūnijoje, laikraščiui „Tėvynė“ teigė, kad kol kas jo auginamos bulvės neužaugo.

„Labai karšta ir sausa vasara. Birželio mėnesį oro temperatūra buvo 23 laipsniai, o liepą – 33 karščio. Mėnesio daugiametė oro temperatūra net trimis laipsniais aukštesnė. Bulvių tiesiog nėra – jos neužaugo. Bulvių buvome pasodinę 80 ha. Auginu ir svogūnus, bet ir jų derlius bus 30 procentų mažesnis negu praėjusiais metais“, – atvirai kalbėjo ūkininkas.

S.Račkauskas mano, kad šiais metais bulvės bus brangesnės.

„Auginu dviejų rūšių bulves – maistines ir traškučiams. Tai pernai maistinių bulvių kilogramas kainavo 18 centų, o šiais metais didmeninė bulvių kilogramo kaina jau yra apie 36 centus. Negaliu sakyti, kad bulvių visai neturėsime. Jų bus, bet bus mažiau, ir bulvės bus smulkesnės. Žmonės pripratę pirkti didesnes bulves, o šiais metais jų diametras nesieks net 50 milimetrų“, – pasakojo bulvių augintojas ir pripažino, kad šiemet bulvių auginimas – nuostolingas.

„Paprastai jau tokiu laiku pradedu kasti bulves, bet jos dar per mažos. Ūkininkauju Panevėžio apylinkėse, per birželį ir liepą gavome 25 milimetrus kritulių. Birželio pabaigoje, liepą bulvėms verkiant reikia drėgmės, bet jos nebuvo, todėl ir bulviakasis vėluoja, gumbai bus maži, – sakė S.Račkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.