Vyriausybė neatsisako plano nuo kitų metų didinti MMA – neišgirdo svarių argumentų prieš

Vyriausybė neatsisako ketinimų nuo kitų metų pradžios minimalią mėnesio algą (MMA) padidinti iki 730 eurų, nors tam nepritaria darbdavių organizacijos, teigia finansų ministrė.

Rudenį bus diskutuojama ir apie NPD didinimą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rudenį bus diskutuojama ir apie NPD didinimą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
M.Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2021, 9:48 AM

Pasak Gintarės Skaistės, nuo kitų metų ketinama keisti ir neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD), kad jo naudą labiau pajustų mažiausias pajamas gaunantys gyventojai.

„Toks buvo Vyriausybės teikimas, atsižvelgiant į birželio mėnesio atnaujintas ekonomikos projekcijas, kaip kitais metais atrodys darbo užmokestis. Ir man atrodo, kad neišgirdome jokių svarių papildomų argumentų, kodėl MMA neturėtų būti iki 730 eurų“, – interviu „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė G.Skaistė.

„Matant tikrai spartų vidutinį darbo užmokesčio augimą, jei mes MMA adekvačiai nedidintume, augtų pajamų nelygybė. Man atrodo, kad neturėtume tokių dalykų sau leisti“, – pridūrė ji.

Pasak G.Skaistės, valstybė turi galimybių padidinti minimalią algą, o tai taptų ir paskata žmonėms grįžti į darbo rinką.

„Jeigu tavo išmokų paketas ženkliai nesiskiria nuo pajamų, kurias tu gautum eidamas į darbą, tai turbūt ir sprendimas grįžti į darbą yra pakankamai sudėtingas. Norėtųsi, kad taip nebūtų“, – teigė ministrė.

Ji atmetė Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidento Sigito Besagirsko kritiką, kad Vyriausybė MMA siekia didinti norėdama pagerinti savo žemus reitingus, o toks sprendimas grindžiamas „manipuliuojant skaičiais“, nes ekonomikos augimas yra netvarus ir nemažai verslų išgyvena tik iš subsidijų.

„Aš manau, kad priežasčių, kodėl tau nereikėtų didinti savo verslo sąnaudų, tu visą laiką surasi. Bet sakyti, kad ekonomika auga netvariai, po tokio darbo užmokesčio augimo, kuris matomas per pastaruosius kelerius metus, tikrai yra, manau, labiau bandymas išvengti tų pokyčių, kuriuos siūlo Vyriausybė“, – tvirtino G.Skaistė.

Ji taip pat pabrėžė, kad „mažų mažiausiai keista“ kalbėti apie tai, jog kažkokie Vyriausybės sprendimai susiję su reitingais.

„Jeigu žiūrėčiau į reitingus, turbūt apskritai į darbą negalėčiau išeiti. Pirmiausiai darome tai, kas reikalinga, paskaičiuojama ir teisinga. Turbūt apskritai politikai dirba, kad įgyvendintų tuos darbus, kurie jiems atrodo teisingiausi. Man atrodo, šioje vietoje sprendimas didinti MMA yra paskaičiuotas“, – sakė G.Skaistė.

Pasak jos, rudenį bus diskutuojama ir apie NPD didinimą, kuris taip pat leistų pagerinti mažiausias pajamas gaunančių gyventojų finansinę padėtį.

„Tikėtina, kad tas sprendimas galėtų įsigalioti drauge su minimalios algos didinimu nuo sausio 1 dienos“, – aiškino ministrė.

„Vienas iš elementų, kurį svarstome, yra NPD didinimas, bet tuo pačiu metu keičiant ir jo formulę, kad didžiausia nauda visgi būtų ir didžiausios paskatos grįžti į darbą būtų mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, plačiau apie tai bus diskutuojama Mokesčių lengvatų peržiūros darbo grupėje rugsėjo pabaigoje.

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba rugsėjo pradžioje nesusitarė dėl MMA didinimo nuo 2022 metų sausio. Didžioji dalis profesinių sąjungų palaikė Vyriausybės siūlymą didinti MMA 88 eurais (13,7 proc.) – nuo 642 iki 730 eurų, tačiau darbdaviai su tuo nesutiko – jie piktinosi, kad Vyriausybė savo ankstesnį siūlymą MMA didinti iki 703 eurų pakeitė nepasitarusi su Trišale taryba.

Jei Trišalėje taryboje nepavyks rasti bendro sutarimo, galutinį sprendimą priims Vyriausybė.

Darbo kodeksas numato, kad MMA galima mokėti tik už nekvalifikuotą darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.