Seimą pasieksiančios Darbo kodekso pataisos vėliau keliaus į Trišalę tarybą

Ketvirtadienį Seimą pasieksiančios Darbo kodekso pataisos, jei įveiks pateikimo stadiją Seime, vėliau turėtų keliauti į Trišalę tarybą. Tai patvirtino ketvirtadienį Seime žurnalistų kalbinti jų iniciatoriai.

Seimą pasieksiančios Darbo kodekso pataisos vėliau keliaus į Trišalę tarybą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimą pasieksiančios Darbo kodekso pataisos vėliau keliaus į Trišalę tarybą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimą pasieksiančios Darbo kodekso pataisos vėliau keliaus į Trišalę tarybą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Seimą pasieksiančios Darbo kodekso pataisos vėliau keliaus į Trišalę tarybą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Sysas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Sysas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 16, 2021, 10:43 AM

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis siūlys Darbo kodekse numatyti, kad teisė į „mamadienius“ arba „tėvadienius“ galiotų, iki vaikui sukanka 16 metų, o ne iki 12 metų.

„Manau, kad šitas sprendimas yra racionalus, juo labiau kad nėra jokio paaiškinimo, kodėl 12 metų, o ne 10, 14 ar 16? Galbūt galima projektą tobulinti ir numatyti, pvz., 18 metų? Galbūt ir vieną vaiką auginanti šeima turi turėti tokias galimybes? Jeigu projektui bus pritarta, bus galima jį tobulinti. Jeigu atmes valdantieji, tai atmes... Trišalėje taryboje turėtų būti šis klausimas svarstomas“, – mano S.Skvernelis.

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Sysas įsitikinęs, kad Seimas turėtų pritarti socdemų inicijuotoms Darbo kodekso pataisoms, kuriomis siūloma aiškiau reglamentuoti nuotolinio darbo metu darbuotojų patiriamų darbo išlaidų kompensavimo tvarką.

„Žmogus, dirbdamas namie, naudoja savo darbo priemones, elektrą ir kitus dalykus. Jeigu, pvz., žmogus važiuoja į darbą savo automobiliu, jam yra kompensuojama. Lygiai taip pat reikėtų įteisinti apmokėjimą ir už tas energetikos išlaidas, su kuriomis žmogus susiduria“, – sakė A.Sysas.

Pagal siūlomą projektą, „kompensacijos dydį ir jos mokėjimo sąlygas darbdavys privalo suderinti su darbuotoju ne vėliau kaip per dvidešimt darbo dienų nuo nuotolinio darbo pradžios. Kompensacija negali būti įskaičiuota į darbuotojo darbo užmokestį.“

Ketvirtadienį Seimui planuojama pateikti kelis Darbo kodekso pakeitimus, kuriuos parengė įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys parlamentarai.

Siūlomi pagrindinio darbo santykius reglamentuojančio dokumento pakeitimai paliestų darbą norinčius pakeisti prastovose esančius darbuotojus, nuotolinį darbą dirbančius asmenis, „mamadienius“ ir „tėvadienius“ bei be konkurso į terminuotą darbą pretenduojančius darbuotojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.