Ruošia pokyčius, kurie palies neturinčius darbo – nesutikusius dirbti brauks iš bedarbių sąrašų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pristatė numatomus užimtumo sistemos pokyčius. Pasak ministrės Monikos Navickienės, planuojami pakeitimai turi du esminius tikslus: pirma, kokybiškiau atskirti žmones, kuriems iš tiesų reikalinga papildoma parama. Antra, identifikuoti žmones, kurie dirba šešėlyje ir nemokėdami mokesčių naudojasi valstybės teikiama parama.

Jeigu asmeniui būtų pasiūlomas jo kompetencijas atitinkantis darbas, tačiau asmuo antrą kartą, praėjus pusei metų po pirmojo pasiūlymo, atsisakytų dirbti jis būtų šalinamas iš bedarbių sąrašų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jeigu asmeniui būtų pasiūlomas jo kompetencijas atitinkantis darbas, tačiau asmuo antrą kartą, praėjus pusei metų po pirmojo pasiūlymo, atsisakytų dirbti jis būtų šalinamas iš bedarbių sąrašų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-16 10:28, atnaujinta 2021-11-16 10:32

Užimtumo tarnyba bedarbio statusą panaikintų iš karto, jeigu gautų informacijos apie bedarbio nelegaliai gautas ar gaunamas pajamas už nelegalų darbą“, – kalbėjo M.Navickienė.

Pasak ministrės, taip pat bus siekiama identifikuoti priežastis, dėl kurių ilgalaikiai bedarbiai negali susirasti darbo. Jeigu asmeniui būtų pasiūlomas jo kompetencijas atitinkantis darbas, tačiau asmuo antrą kartą, praėjus pusei metų po pirmojo pasiūlymo, atsisakytų dirbti jis būtų šalinamas iš bedarbių sąrašų.

„Planuojame, kad bedarbio statusas bus suteikiamas tiems žmonėms, kurie yra pasirengę ieškoti darbo ir įsidarbinti ar vykdyti savarankišką veiklą. Asmeniui bedarbio statusas būtų panaikinamas, jeigu žmogus be svarbių priežasčių antrą kartą per 6 mėnesius nuo pirmo tinkamo darbo pasiūlymo pateikimo dienos atsisakytų tinkamo darbo“, – teigė ji.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė patikslino, kad tinkamo darbo sąvoka reikštų asmens kompetenciją atitinkantį darbą.

„Bus nustatyta, kad pirmus šešis mėnesius nuo registracijos Užimtumo tarnyboje dienos tinkamas darbas būtų toks, kuris atitinka darbo ieškančio asmens kvalifikaciją, kompetenciją bei turimo darbo patirtį. Taip pat asmens pageidavimą, sveikatos būklę, susisiekimą O nuo septinto mėnesio tinkamas darbas būtų toks, kuris nebūtinai atitiktų asmens kvalifikaciją, kompetenciją ar turimo darbo patirtį, bet atitiktų sveikatos būklę, kelionės iki darbo vietos ir atgal trukmę bei išlaidas“, – aiškino M.Navickienė.

Tuo metu darbo rinkai nepasirengusiu būtų laikomas toks asmuo, kuriam per numatytą terminą nebūtų pasiūlomas tinkamas darbas. Toks žmogus būtų registruojamas į neturinčių tinkamos kvalifikacijos žmonių sąrašą. Toks darbo rinkai nepasirengęs asmuo išliktų apdraustas sveikatos draudimu valstybės lėšomis.

Užimtumo sistemos pokyčiai šiuo metu derinami su socialiniais partneriais. Vėliau lauks derybos Trišalėje taryboje, o po to projektas bus teikiamas Vyriausybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.