Painiava dėl vienos raidės – elektros tiekėjas niekuo dėtą kaimynę įdavė skolų išieškotojams

Kretingos rajone gyvenanti Irena nuo rugpjūčio mėnesio iš elektros tiekėjo „Ignitis“ sulaukdavo laiškų su raginimais padengti įsiskolinimą. Galiausiai moteris buvo perduota skolų išieškojimo įmonei. „Aš pati jiems du tris kartus kas mėnesį skambindavau ir aiškindavau, kad skolų neturiu, „Ignitis“ darbuotoja, patikrinusi duomenis, tą patvirtindavo, bet kitą mėnesį vėl sulaukdavau pranešimo apie skolą“, – kalbėjo į lrytas.lt portalą paskambinusi moteris.

Elektros tiekėjas moteriai nurodė, kad ši sumokėtų kaimynės skolą. <br>I.Danieliūtės nuotr.
Elektros tiekėjas moteriai nurodė, kad ši sumokėtų kaimynės skolą. <br>I.Danieliūtės nuotr.
Elektros tiekėjas moteriai nurodė, kad ši sumokėtų kaimynės skolą. <br>V.Balkūno nuotr.
Elektros tiekėjas moteriai nurodė, kad ši sumokėtų kaimynės skolą. <br>V.Balkūno nuotr.
Elektros tiekėjas moteriai nurodė, kad ši sumokėtų kaimynės skolą. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektros tiekėjas moteriai nurodė, kad ši sumokėtų kaimynės skolą. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektros tiekėjas moteriai nurodė, kad ši sumokėtų kaimynės skolą. <br>M.Patašiaus nuotr.
Elektros tiekėjas moteriai nurodė, kad ši sumokėtų kaimynės skolą. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 4, 2021, 3:13 PM

Esmė ta, kad elektros tiekėjas laukė, kol Irena padengs kaimynės skolą. Painiava kilo dėl to, kad Irenos ir jos kaimynės adresai skiriasi per vieną raidę – kaimynės lygiai toks pat, kaip skolų išieškojimo įmonei perduotos moters, tik prie namo numerio turi raidę A.

„Jaučiuosi kaip nusikaltėlė. Jau ne tik laiškus rašė nurodydami sumokėti skolą, bet ir skambino“, – guodėsi moteris.

Kaip ir reikėjo tikėtis, tokia situacija susiklostė dėl žmogiškos klaidos, ką komentare portalui lrytas.lt ir nurodė įmonės atstovas Arūnas Ketlerius. Jis pridūrė, kad skola Irenai panaikinta ir visos skolos išieškojimo procedūros nutrauktos gruodžio 1 dieną.

Įdomiausia, kad pati moteris kelis mėnesius negalėjo išeiti iš šio uždaro rato. Tačiau netrukus po, kai lrytas.lt kreipėsi į „Ignitis“ prašydamas komentaro, viskas išsisprendė.

Į painiavą dėl adresų pateko ir kitas „Ignitis“ klientas, klaipėdietis Audrius.

Vyras portalui lrytas.lt pasakojo, kad sutartį dėl elektros tiekimo su „Ignitis“ pasirašė liepos viduryje. Pajūryje jam priklauso du būstai – elektros tiekimo sutartį jis sudarė išsyk abiem vienu metu. Kiek vėliau jis pastebėjo, kad abi sutartys sudarytos tam pačiam būstui – suklydus antrojo būsto adresas apskritai nebuvo įrašytas, tik kliento kodai skyrėsi. Paskambinęs į įmonę vyras paprašė sutartį pataisyti, tačiau, po trijų mėnesių vėl susisiekęs su „Ignitis“ išgirdo, kad viena jo pasirašyta sutartis apskritai dingo. Ir dingusi kaip sykis ta, kurioje buvo nurodytas teisingas adresas.

Audriui buvo pasiūlyta sudaryti naują sutartį, tačiau – jau didesniais elektros tarifais. Vyras įmonės darbuotojai rodė savą, niekur nedingusį, sutarties egzempliorių, tačiau nieko nepešė.

„Senojoje sutartyje elektros tarifas – 0,178 euro/kWh, naujoje – 0,252 euro/kWh. Jei per mėnesį sudeginu 100 kilovatvalandžių, dieninis tarifas man kainuos 7 eurais, naktinis – 5 eurais daugiau. Ir, beje, mano atvejis su dingusia sutartimi – ne vienintelis. Žinau dar vieną pažįstamą, kuriai taip nutiko“, – kalbėjo Audrius.

„Norime užtikrinti, kad žmogaus turimas pasirašytas sutarties variantas visais atvejais yra įrodymas apie sudarytą sutartį. Šiuo atveju įsivėlė žmogiškoji klaida, dėl kurios nebuvo sužiūrėtas duomenų teisingumas sutartyse“, – perdavė „Ignitis“ Ryšių su visuomene projektų vadovas Lukas Zadarackas.

Komentuodama Audriaus istoriją Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos atstovė Loreta Kimutytė nurodė, kad iš pateiktų aplinkybių galima daryti išvadą, jog buvo sudaryta sutartis tik dėl vieno iš pareiškėjo objektų. „Sutartyje nurodomas objekto adresas, vartotojo kodas. Jeigu abiejuose sutarties egzemplioriuose nurodytas tas pats objekto adresas ir vartotojo kodas, teigti, kad sutartis sudaryta dėl skirtingų objektų, nepaisant to, kad vartotojas turi du tos pačios sutarties egzempliorius, nėra pagrindo“, – teigė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?