Šventiniu laikotarpiu prekybininkai vilioja kalėdinių dovanų išpardavimais: psichiatras turi patarimą

Sveikatos specialistai pastebi neigiamą tendenciją – vis daugiau pirkėjų pasiduoda vadinamajai išpardavimų psichozei. Finansų ekspertai įspėja, kad nekontroliuojamas dovanų pirkimas gali turėti neigiamų pasekmių jūsų piniginei. Jie ragina į dovanų įsigijimą pažiūrėti kūrybiškiau.

Sveikatos specialistai pastebi neigiamą tendenciją – vis daugiau pirkėjų pasiduoda vadinamajai išpardavimų psichozei.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos specialistai pastebi neigiamą tendenciją – vis daugiau pirkėjų pasiduoda vadinamajai išpardavimų psichozei.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos specialistai pastebi neigiamą tendenciją – vis daugiau pirkėjų pasiduoda vadinamajai išpardavimų psichozei.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos specialistai pastebi neigiamą tendenciją – vis daugiau pirkėjų pasiduoda vadinamajai išpardavimų psichozei.<br>T.Bauro nuotr.
M.Marcinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
M.Marcinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Kamarauskas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
A.Kamarauskas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 15, 2021, 10:55 AM

Šventinis laikotarpis į prekybos centrus pritraukia minias pirkėjų, kurie karštligiškai ieško dovanų artimiesiems. Psichiatras Martynas Marcinkevičius pastebi, jog šiuo laikotarpiu žmonės pamiršta švenčių esmę ir, vietoje atsipalaidavimo, gyvena įtampoje.

„Kalėdų laikotarpis prekybininkų rankomis verčiamas į vis labiau komercinę šventę, kurios akcentas – pirkti kuo įspūdingesnę ar brangesnę dovaną. Išeina taip, jog žmonės nesidžiaugia šventiniu laikotarpiu, bet atvirkščiai – dėl daugybės pirkinių ir išlaidų yra įsitempę bei jaučia nerimą. Tad derėtų prisiminti, jog Kalėdos pirmiausia yra dvasinė šventė, kurios metu laiką reikėtų skirti šeimai. Dovanų pirkimas tikrai neturėtų būti svarbiausias akcentas“, – teigia M. Marcinkevičius.

Anot pašnekovo, dovanų vertė turėtų būti matuojama ne pinigine išraiška: „Kalėdoms nerekomenduočiau pirkti dovanų, išsiskiriančių savo materialine verte. Šiai progai skirtos dovanos turėtų kainuoti minimaliai, būti simbolinės, šiltos ir galbūt net pagamintos jūsų pačių, taip gavėjui primenant malonias akimirkas. Tai juk ne dovanų kalėdos, o buvimo kartu šventė.“

Iš anksto susidėliokite poreikius

Kalbėdamas apie prekybininkų taip mėgstamus šventinius išpardavimus, M. Marcinkevičius pataria nesiorientuoti į tai, ką parduotuvėje jums siūlo, bet į tai, ko jums išties reikėtų.

„Pačių išpardavimų blogiu nelaikyčiau, tačiau svarbiausia – nepasiduoti išpardavimų psichozei. Tokį terminą su kolegomis iš tikrųjų vartojame apibūdinant pirkėjus, kurie puola į prekybininkų vilionių glėbį, prisiperka daiktų, kurių jiems nereikia.

Racionalus sprendimas būtų nelaukti, ką pigiau man pasiūlys įsigyti, o susidaryti sąrašą, ko man tikrai reikia ar ko aš norėčiau. Jeigu perkame nelabai reikalingą daiktą, nors ir pigiau, tai vis tiek laikyčiau pinigų išmetimu“, – sako jis.

„Reikėtų prisiminti ir šių dienų tendencijas dėl tvarios gyvensenos. Už kiekvieno rūbo ar smulkiausio elektronikos prietaiso seka didelis taršos pėdsakas, nes tiek gaminant, sandėliuojant, pervežant ir utilizuojant mes kenkiame savo planetai. Tad pati „žaliausia“ dovana – nenupirkta dovana. Dar kartelį norėčiau paskatinti susimąstyti, ką jau turimo buityje ar lengvai pasigaminamo galėtume panaudoti dovanoms. Tai ne tik padės sutaupyti pinigų, bet ir prisidės prie gamtos išsaugojimo“, – aplinkosauginį aspektą išskiria psichiatras.

Įspėja dėl nepamatuotų išlaidų

Finansų ekspertų teigimu, kalėdinis dovanų apsipirkimo vajus daugeliui žmonių tampa finansinės disciplinos išbandymu. Pasak Šiaulių banko kasdieninės bankininkystės direktoriaus Andriaus Kamarausko, kalėdinės išpardavimų akcijos ar įtraukiančios reklamos daugelį žmonių vilioja plačiau atverti pinigines, net ir užmerkiant akis prieš elementarius asmeninių finansų valdymo principus.

„Įsisukus švenčių malonumų verpetui žmonės linkę kiek pro pirštus žvelgti į realią savo finansinę padėtį. Žinoma, nesinorėtų be dovanų palikti artimiausių draugų bei šeimos, tačiau reikėtų pasvarstyti, ar kiekviena išpardavimo ar akcijos etiketė išties verta dėmesio. Šiuo šventiniu laikotarpiu reikia nepamiršti ne tik malonumų, bet ir įsipareigojimų“, – teigė A. Kamarauskas.

A. Kamarauskas pataria į šventinį pirkimą žiūrėti atsakingai – numatyti konkrečią pinigų sumą, kurią išleisite dovanoms ir kitoms šventinėms išlaidoms, ir stengtis šios sumos neviršyti. Idealu, jei galite šiek tiek pinigų šventiniams pirkiniams sutaupyti iš anksto, tada metų pabaiga nebus didelis finansinis išbandymas.

Be to, rekomenduojama dovanas pirkti anksčiau, nes karštligiškas dovanų ieškojimas likus kelioms dienoms iki švenčių gali virsti panika – norimos dovanos galbūt jau nerasite arba už ją gerokai permokėsite.

A. Kamarauskas pataria atsargiai vertinti prekybininkų kalėdinių išpardavimų triukus – prekybinės akcijos skatina impulsyvų pirkimą, tad nejučiomis galite įsigyti prekę, kurios galbūt net visai nenorėjote.

Beje, kalėdinis apsipirkimas bus prasmingesnis, jei savo artimuosius nustebinsite netikėta ar išskirtine dovana.

„Galite dovanas gaminti patys – tai puiki laisvalaikio praleidimo forma. Bet galite dovanų paieškoti nedidelėje vietinių gamintojų parduotuvėlėje – net tik artimuosius nustebinsite originalia dovana, bet ir paremsite smulkųjį Lietuvos verslą. Gal net pakeisite apsipirkimo įpročius, į savo racioną įtraukdami vietinių gamintojų prekes ir palaikydami šalies smulkiuosius verslininkus“, – patarė A. Kamarauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.